XS
SM
MD
LG

U nedjelju tradicionalni "Pohod na Pjenovac"

Iako ne onako kako su planinari širom regiona navikli, tradicionalni “Pohod na  Pjenovac” ipak će biti održan.

U nedjelju, 7.2.2021. godine, u 8 časova, sa parkinga pored Gradskog stadiona u Vlasenici grupa od pedesetak planinara će krenuti ka Pjenovcu, gdje ih ove godine neće dočekati ukusni “vojnički pasulj”, niti će na usputnim stanicama moći da se okrijepe toplim čajem ili vrućom rakijom. Ali, najvažnije je da tradicija duga skoro pedeset godina neće biti prekinuta.

Predsjednik vlaseničkog Planinarsko-ekološkog društva “Acer”, koje je godinama unazad organizator pohoda, ističe da je uprkos pandemiji kovida 19 interesovanje bilo veliko, ali da je ova nadaleko  poznata planinarska aktivnost morala biti realizovana u skladu sa propisanim mjerama.

“U uslovima nesreća koje su nas zadesile i ove epidemije, mnoge planinarske akcije su otkazane, neke su održane u skromnom obliku. Mi smo odlučili da se tradicija ne prekida, ali da se istovremeno uklopimo u ono što je propisano u vidu zdravstvenih preporuka i broja planinara koji mogu učestvovati u akciji. Pozvali smo planinare da se prijave za učešće, ali sa ograničenjem da ćemo organizovati šetnju do Pjenovca samo za pedeset ljudi. Mnogo planinara sa strane je iskazalo želju da dođe u sopstvenoj režiji,  a mi nikome ne možemo zabraniti da uživa u ljepoti Javor planine. Ukoliko bude više planinarskih grupa, one će naizmjenično kretati u periodu od 8 do 9 časova u nedjelju, a članovi našeg društav će im biti vodiči . Nama će biti drago ako oni dođu, a mi ćemo se postarati da se ne prave grupe veće nego što je dozvoljeno i da se poštuje propisano odstojanje”, navodi Dragan Ilić.

On  je dodao da je staza spremna za pješačenje i sigurna za sve one koji će biti na njoj.

“Svake godine se trudimo da, u skladu sa uslovima, staza bude drugačija.  S obzirom na aktuelnu situaciju, ove godine neće biti nikakvih promjena ni u dužini, ni na ruti kojom se ide.  Staza je duga oko 16,5 km. Ići će se uobičajenim putem, od Pećine preko Debelog Brda i Igrišta, do sela koja gravitiraju ka Pjenovcu, Potkozlovače i Mrkova. U januaru je na stazi bilo smetova visine i po metar i više, pa smo čak bili ugovorili i motorne sanke koje bi nam pomogle da pređemo određene dionice. U posljednjoj sedmici snijeg se većinom otopio, ali sigurno je da će ga ponegdje i biti”, kazao je predsjednik Planinarsko-ekološkog društva “Acer”.

“Pohod na Pjenovac” se tradicionalno organizuje prvog vikenda u februaru, a prošle godine na stazi je bilo oko 850 planinara i rekreativaca iz Republike Srpske, BiH, Srbije, Hrvatske i Makedonije.