XS
SM
MD
LG

Pitam ja sve njih!

Čovek, neretko, pogotovo na Balkanu, bude nesrećan, jer neće da zna da može biti srećan.

Zar nije?!

Imam ličnu priču…

Na udaru kritike, eh da je kritika, u Federaciji BiH, ne samo kod njih, pogotovo u federalnom Sarajevu, našli su se moji tekstovi, prenosile su ih i ovdašnje društvene mreže i portali, koji su govorili da je film „Dara iz Jasenovca“ i KK „Igokea“ simboli odbrane od zla i mržnje, te sjajni Novak Đoković odjednom je postao kriv(ako je odjednom!) tom „velikom svetu“, samo zato što je najbolji na kugli zemaljskoj, a nije njihov, ali jeste svih onih koji na ovoj sluđenoj planeti žude za istinom i pravdom.

Pa ti sada budi pametan!

Umesto bilo kakvog odgovora, pogotovo polemike, pitam ja sve njih, pametnjakoviće i surogat evropejce , direktno i bez bilo kakvih ograda.

Kakav bi medijski tretman , na „državnoj TV BiH“, imao Košarkaški klub „Bosna“ iz Sarajeva, primera radi, da je stigao u završnicu FIBA takmičenja za šampiona Evrope, a uz to i da je vodeći klub jedne od najjačih liga u Evropi, što ABA takmičenje i jeste, u kojem, između ostalog, igraju i tri nekadašnja šampiona starog kontinenta: Cibona, Partizan i Split?

Onda!

Da li bi se o KK Bosni pisao, kao što se o Igokei ćuti, hvalospev od Kulina bana do danas, da u Bosni igraju, kao što igraju u Igokei, četiri igrača iz njene Akademije, predvođeni Daliborom Ilićem, reprezentativcem Srbije, a da su stubovi kluba Igor Dodik, generalni menadžer  i Dragan Bajić, šef stručnog štaba, rođeni i odrasli slikovito rečeno pedesetak metara od ondašnjeg šljakastog, ili betonskog igrališta kod Osnovne škole u Aleksandrovcu…?

Ili će biti da je Igokei „neoprostiv greh“ što je iz Republike Srpske, a njen idejni tvorac nekadašnji junior, prvotimac, direktor i predsednik, današnji politički lider Republike Srpske, predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik?

Ne bih se zakleo da nije, a vi gospodo!?

Kad mi odgovorite samo na ova pitanja, nisam pominjao vaš komentar za intervju koji sam 1998.godine vodio sa Visokim predstavnikom Karlosom Vestendorpom, vašim čudesnim zaključkom – tada je bilo tada, a danas je – sada!

Tek tada mogu vas smatrati za ozbiljne kritičare, i razgovarati o „Dari iz Jasenovca“, zašto je kod Srba Novak Đoković – „Nole nacionale“ i o svemu što vas interesuje i mom viđenju ovog raspamećenog sveta, pogotovo o političkoj filozofiji onih moćnika koji BiH, u svim oblastima, čak i u kulturi i u sportu, vide kako bi oni hteli da izgleda, a u njoj federalno Sarajevo predstavlja „grad svetlosti i budućnosti“, a Banja Luku kroz naočale gledaju zagrnutu pomrčinom, dovoljnoj samoj sebi.

 Uz pozdrav i u očekivanju vaše (re)akcije, jedno prisećanje…

Negde sam pročitao, ili čuo u nekom šlageru, da su u Sarajevu devojke nekada pismo svom mladiću na odsluženju vojnog roka u JNA završavale rečima: Vita jela zelen bor čekam brzo odgovor tvoj, volim te k’o  oči svoje. Banjalučanke su to činile drugačije: Ljubavi, čekaću te ako budem imala vremena, šta god bude sigurno ću ti se javiti!

Uvek je ovde bila neka mala razlika, u zemlji čuda na brdovitom Balkanu, za koju je važilo: „Tamo gde počiva BiH, prestaju razum i logika!“

Ili su neki, sad se zna i koji,  svoje tajne čuvali samo za sebe!