XS
SM
MD
LG

Najava EURA: Grupa F

Foto: The Magazine Sport

Malo po malo došli smo do kraja što se tiče najava za EURO. Poslednja grupa i u jedno i najteža grupa, jeste grupa F. U njoj se nalaze svjetski prvak Francuska, evropski prvak Portugal, Njemačka te Mađarska.

Njemačka je nosilac grupe kao prvoplasirana ekipa u jednoj od kvalifikacionih grupa. Može se reći da baš i nisu imali sreće s obzirom na žrijeb ali sigurno da će Lev na svom zadnjem prvenstvu kao selektor, probati uraditi nešto veliko.

Nijemci imaju tri sjajna golmana u Nojeru, Trapu i Lenou. U odbrani je Lev vratio Humelsa a pored njega bitnisu svakako Ridiger, Klosterman, Gosens, Zile. U sredini zaista imaju mnogo sjajnih opcija. Gindogan, Kros, Haverc, Kimih, Gorecka, neke su od tih opcija. U ofanzivnom dijelu, najviše će se uzdati u Milera, Gnabrija, Vernera a tu je i Liroj Sane.

Što se Nijemaca tiče, Nijemci igraju ili u 4-2-3-1 ili u 3-4-33 formaciji ali će vjerovatno na samom prvenstvu igrati sa ovom drugom. Nijemci su sjajni kada je u pitanju posjed a sjajni su i što se tiče tačnosti dodavanja. Ali to ne znači da su im napadi idealni. Štaviše, često se lopta sporo kreće pa protivnici koji se dobro brane, imaju velike šanse protiv Nijemaca.

Pogotovo ako uz to imaju dobru tranziciju. Ako napad Njemačke traje i ako lopta kruži oko zone protivnika, tada i štoperi dolaze do polovine i pokušavaju pomoći u kreaciji. Tu nastaje problem ako Njemačka izgubi loptu jer su im štoperi spori i protivnik ih može kazniti iz kontre. Imaju mana i u pozicionoj odbrani jer dvije linie stoje daleko a štoperi ne iskaču na adekvatan način što omogućava protivnicima da stvaraju dosta prilika. Međutim, protivnici mogu imati problem ako izgube loptu jer je Njemačka sjajna u tranziciji.

Ako gledamo igru Njemačke u poslednje vrijeme, sigurno da ih nećemo svrstati u red prvih favorita za titulu. Sigurno je da tu ima dosta upitnika i da djeluje da je Lev poprilično izgubio kompas. Međutim, nikad Nijemce ne treba otpisati a ovu grupu bi svakako trebali proći pa makar kao jedna od najboljih trećeplasiranih ekipa.

Francuska je aktuelni svjetski prvak i evropski viceprvak i sigurno su među najvećim favoritima za titulu na ovogodišnjem šampionatu. Didije Dešam je imao slatke muke s obirom na fond igrača a u reprezentaciju je vratio i Benzemu.

Gol će sigurno čuvati Ljoris mada u Stivu Mandandi imaju odličnu rezervnu opciju. U odbrani sve ''pršti'' od velikih imena. Pavar, Lukas Ernandez, Kunde, Varan, Zuma, Dinj, Kimpbembe. Isto je i u sredini gdje imaju gomilu sjajnih opcija poput Kantea, Rabioa, Pogbe dok u ofanzivnom dijelu imaju Grizmana, Komana, Mbapea, Žirua, Benzemu a tu su i Dembele, Lemar te sin Lilijana Tirama, Markus.

Što se tiče Francuza, oni igraju u formaciji 4-2-3-1 a nekada igraju i sa tri igrača u zadnjoj liniji. Napade otvaraju preko bekova tako da jedan bek ide obično visoko a drugi se povlači na trećeg štopera. Obično je jedno krilo ''lažno'' i igra ga veznjak. To Dešam radi kako bi imao više opcija u napadu. To lažno krilo je na strani na kojoj sa bekom forsira napade protiv datog protivnika. Kada bek dođe visoko, lažno krilo se uvlači u sredinu a Grizman se pomjera u lijevi ili desni međuprostor. Obično su to radili preko lijeve strane ali ako Benzema bude starter, što je upitno s obzirom na povredu, moguće da će sada raditi na desnoj strani.

Oni imaju slobodu da izlaze visoko pa se čak može desiti da su samo dva štopera na polovini Francuske a da su oba beka visoko. Prosto, tu dolazi do izražaja faktor Kantea koji pokriva ogroman prostor i koji će u većini situacija spriječiti inicijalnu kontru rivala a za protivnički drugi napad, već će se bekovi vratiti na svoja mjesta. Što se same odbrane tiče, oni se brane u formaciji 4-4-2. Štoperi ne izlaze toliko na protivnike ali se zato obično u međuporstor spušta Kante i odrađuje sve što treba. 

Iako je Njemačka nosilac u ovoj grupi, Francuzi su zasigurno kvalitetniji i imaju veću širinu. To bi trebalo doći do izražaja te bi Francuzi trebali biti na jedne od dvije prve pozicije. A dalje, dalje će svakako biti ponajveći kandidati za evropski tron.

Branilac titule je ekipa Portugala. Međutim, odbraniti tron neće biti lako posebno jer se nalaze u ovako jakoj grupi. Pa ipak, imaju dovoljno dubok kadar da bi morali proći u narednu fazu a dalje je sve moguće.

Iako je Antoni Lopez dobar golman, vjerovatno će Rui Patrisio biti prvi golman. U odbrani su skoro svi najbitniji igrači tu. Kanselo, Gereiro, Diaš, Pepe, Font. U sredini imaju zaista dosta opcija. Danilo, Karvaljo, Bruno Fernandeš, Neveš, Mutinjo a tu je i Renato Sančez. Kristijano Ronaldo ključna je figura u ofanzivi a pored njega značajni su i Feliks, Žota, Bernardo Silva a svakako da bi prostor mogli dobiti i Gedeš te Andre Silva.

Portugal igra u formaciji 4-3-3. Često napade otvaraju preko bokova i generalno bekovi im izlaze visoko. Bruno ima veliku slobodu da se kreće u desnom međuprostoru a Kanselo i Bernardo Silva se sjajno nadopunjuju. Bernardo se uvlači u sredinu ako Kanselo igra po boku a ako je Bernardo na boku onda Kanselo iznosi loptu kroz sredinu. Kada se Ronaldo povlači onda bekovi i krila na stranama pokušavaju na adekvatan način iskoristiti prostor.

Problem im je odbrana u tranziciji jer izlaze visoko a imaju prilično spore štopere i zadnje vezne što se lijepo vidjelo i u kvalifikacijama za Mundijal kada ih je Srbija tako kaznila. Poziciona odbrana im je u formaciji 4-4-2 ali im je sporost opet jedan od problema a valja istaći da imaju problema i sa centaršutevima rivala.

Generalno, Portugal ne igra ni blizu atraktivno sa Santošom kako bi mogao ako se gleda kvalitet i potencijal. Međutim, kakav god stil igre bio, trebali bi proći dalje a i realno je da iz ove grupe prođu sva tri ''velikana''.

Najslabija ekipa u grupi i potpuni autsajder je ekipa Mađarske. Mađari bi svakako bili autsajderi a posebno jesu s obzirom da Dominik Soboslai propušta prvenstvo.

Imaju dobre i iskusne golmane a vjerovatno će Gulači biti prvi izbor. U odbrani su najbitniji igrači tu. Orban, Lang, Atila Salai i Lovrenčič su tu. U sredini nema Soboslaija a ključni igrači u njegovom odsustvu biće Nego i Nađi dok je na spisku i fubaler Osijeka Laslo Klainhesler. U napadu su glavne uzdanice Adam Salai i Nemanja Nikolić a tu je i Partizanov Filip Holander. 

Što se Mađara tiče, oni igru temelje na dobroj defanzivi i brane se sa faktički svim igračima iza lopte. Oni se brane u formaciji sa pet u odbrani a ispred varira od 4-1 do 3-2 formacije. Oni se dobro drže dok ne prime gol a onda nastaju problemi. Njihova igra temelji se na prekidima ali i na igri u tranziciji. Međutim, s obzirom da nema Soboslaija, ta tranzicija biće skoro pa nepostojeća.

Niko neće smjeti potcijeniti Mađare ali je realno da će završiti kao četvrti i da neće uzeti ni bod.


Portugalija 2 : 2 Francuska
Nemačka 2 : 2 Mađarska
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Francuska 3 1 2 0 5
2 Portugalija 3 1 1 1 4
3 Nemačka 3 1 1 1 4
4 Mađarska 3 0 2 1 2