XS
SM
MD
LG

Velimir Petković drugi trener po broju utakmica u njemačkoj Bundesligi

Velimir Petković

Banjalučanin Velimir Petković, aktuelni selektor reprezentacije Rusije koja je igrala drugi krug ovogodišnjeg Evropskog prvenstva u Mađarskoj i Slovačkoj drugi je trener po broju utakmioca koje je vodio u njemačkoj Bundesligi. Petković je drugi iza iza Alfreda Gislasona koji je sakupio 694 utakmica, a Banjalučanin ima 658.

Velimir Petković i Alfred Gislason

 


Iza njega su Martin Švalb sa 580, Zvonimir Serdarušić sa 524 i Mihael Rot sa 463 vođena meča. Ovo je još jedno priznanje za Petkovića koga u Njamačkoj smatraju za kultnog trenera, sa duboim stručnim tragom. Bundesliga je, inače, najjači klupski državni šampionat na svijetu i u njoj mogu da uspiju samo samo veliki i oni koji vrijede, odnosno opstanu tolike godine! Petković je dvije decenije trenirao njemačke klubove, a treneri se u ovom takmičenju zadržavaju jedva pet ili maksimalno šest godina. Da nije orišao sa pozicije trenera Berlina na mjesto selektora “zbornaje kamande” Petković bi, sigurni smo, prestigao i Gislasona.
Velimir Petković je trenersku karijeru počeo u svom Borcu kada je 1991. godine s Banjalučanima osvojio Kup IHF, pa su na taj način crveno-plavi postali prvi i ujedno posljednji jugoslovenski klub sa dvije evropske krune, poslije titule Kupa šampiona 1976. godine.
Zanimljivo da takav stručnjak, koji širom svijeta dobija samo najveća i najprestižnija priznanja po glasovima rukometnih eksperata nikada nije dobio priliku da vodi reprezentaciju Srbije koja već dvije decenije luta rukometnim putevima, osim bljeska 2012 godine kada je osvojena srebrna medalja u Beogradu.

Velimir Petković i Alfred Gislason