XS
SM
MD
LG

Hrabro i nesrećno

Foto: FK Crvena zvezda

U životu treba biti hrabar jer samo hrabrim pristupom se može doći do velikih stvari. Nekada hrabrost košta pogotovo ako se pomiješa sa gomilom nevjerovatno nesrećnih okolnosti.

Zvezda je protiv Rendžersa izašla u istom sastavu kao i protiv Partizana. U najavi meča Dejan Stanković je rekao da se Zvezda neće braniti. Već po samoj postavi, bilo je jasno da će zaista i biti tako i da će Zvezda biti hrabra u Škotskoj.

Zvezdine linije bile su visoko postavljene. Već u prvim minutima, Zvezda je dala gol. Sjajna lopta u dubinu za Kataija koji se snašao i matirao MekGregora. Međutim, Katai je bio u minimalnom ofsajdu i Zvezdin gol je poništen.

Nošeni atmosferom sa tribina, domaći su pokušavali rano doći do prednosti. Međutim, Zvezda je odolijevala sve do desetog minuta. Tada Srnić pravi početničku grešku. Nije na vrijeme sklonio nogu što je Kent iskoristio i iznudio jedanesterac. Tavernije je bio precizan i pogoido je za vodstvo Rendžersa.

Nije Zvezda očajavala i hrabro je krenula naprijed. I opet je Zvezda dala gol, i opet je strijelac bio Katai ali nažalost po ekipu Dejana Stankovića opet je bio mali ofsajd. Iako je djelovalo da Zvezda parira rivalu, nošeni podrškom sa tribina domaći su došli do kornera. Zvezda je loše odreagovala jer nije ispratila na pravi način ni Džeka koji je čekao povratni pas ali ni Morelosa. Istini za volju, lopta se do Kolumbijca srećno odbila ali je morao i on mnogo bolje biti čuvan. Odbijanac je iskoristio i matirao je Borjana.

Iako je doživjela novi šok, Zvezda opet nije pala. Opet je nastavila sa hrabrom igrom kao da se ništa nije desilo. Uspjela je Zvezda iskoristiti svoje najjače oružje, igru po lijevoj strani. Rodić je dao pas za Ivanića koji se sjajno snašao i iznudio penal. Tada se desio možda i ključni detalj za kompletan dvomeč. Katai je šutirao ali je MekGregor odbranio. Nikad nećemo saznati šta bi bilo da je Zvezda smanjila ali sigurno je da je u tom trenutku propuštena velika prilika.

Stanković je u nastavak ušao sa par taktičkih promjena. Linije je još više pomjerio naprijed i vidjelo se da želi gol. Takođe, Kataija je prebacio na desnu stranu jer je uvidio da Pićini ne pravi veliku razliku ali i da ima defanzivnih problema. Sa Kataijem ispred, to je djelovalo nešto bolje. Međutim, sve taktički dobro isplanirano brzo je palo u vodu. Opet loša odbrana prekida što Balogun kažnjava i pogađa za 3-0.

Do kraja susreta Zvezda je pokušavala. Ni u jednom trenutku ekipa Dejana Stankovića nije odustajala. Vršila je pritisak, izlazila visoko i sa dosta igrača dolazila u završnicu. Čak je i Kanga pogodio prečku, Ivanić imao sjajnu šansu ali jednostavno ovo je bio meč gdje očito Zvezdi nije bilo suđeno da da gol.

Ako neko pogleda samo rezultat, može pomisliti da je ovo Rendžers odradio sa pola snage. Međutim, definitivno nije tako. Ovo je zaista potpuno nepravednih 3-0. Možda je Rendžers bio bolji ali maksimalno za jedan gol. Međutim, bili su mnogo srećni i u svakoj gustoj situaciji bilo je ono  nešto što bi donijelo prevagu na njihovu stranu.

Bez obzira na ishod meča, Stanković nema za čime da žali. Zvezda je odigrala hrabro i muški. U većem dijelu meča u potpunosti je parirala Rendžersu a u određenim fazama meča bila je i bolji rival. Ali prosto, nekada je za nešto potrebno i malo sreće.

Iako je ovo ogromna prednost pred revanš, ne mora nužno značiti da je sve gotovo. Sigurno je da će stadion u Beogradu biti pun i da će Zvezda imati pravu podršku. Ukoliko bi u takvoj atmosferi brzo dali prvi gol, svašta može da se desi.

Jer bar po viđenom u Glazgovu, nije Rendžers bauk a i vjerovatno su ispucali svoju dozu sreće za nekoliko narednih mečeva.