XS
SM
MD
LG

Zašto je HNL najzanimljivija i najkvalitetnija liga u regionu ?

Foto: HNK Hajduk Split

Često slušamo priče šta bi to bilo dobro da se popravi kvalitet ali i zanimljivost fudbalskih liga u regionu. Ima raznih ideja, od onih utopijskih kao što je regionalna liga, do onih o skraćivanju lige. Mišljenja su različita ali ako gledamo praksu, Hrvatska bi trebala biti primjer za ostale.

HNL je kroz istoriju imao različitih modela. Prije 20ak godina, u ligi je bilo 12 ekipa pa nakon dvokružnog sistema liga bi se dijelila na ligu za prvaka i ligu za opstanak. Nešto slično što rade Škotlanđani. Međutim, brzo se odustalo od tog modela pa se prešlo na ligu sa 16 ekipa. To je tek bio promašaj pa je krenulo skraćivanje.

Konačan format je onaj koji je na snazi nekoliko sezona. Liga sa deset ekipa uz četverokružan sistem. Šta je takva liga donijela ? Donijela je to da se digne nivo kvaliteta ali i da bitka za titulu bude nikad zaniljivija. Ove sezone četiri ekipe se bore za titulu. Pri tome, nema lakog meča i svaka ekipa iz vrha ima neki kiks na ''malim'' utakmicama. Tako je Osijek izgubio kući od Slavena, Dinamo takođe, Rijeka je gubila od Dragovoljca a Hajduk je izgubio bitne bodove remijem kod Istre.

Pored toga što je kraća liga donijela veći kvalitet, na podizanje kvaliteta uticala je svakako i infrastruktura. Obaveza je da klubovi imaju hibridne terene i jedino ga u HNL-u nema Gorica. Međutim, Gorici čak nije toliko problem kvalitet terena koliko drenaža istog i koliko imamo informaciju plan je da se taj problem riješi između sezona.

Bosna i Hercegovina je takođe ispratila neke stvari koje je uradila Hrvatska. Nekada je i u Premijer ligi bilo 16 ekipa. Vremenom se uvidjelo da je to prevelik broj i da nema toliko kvaliteta. Liga je skraćena na 12 ekipa i igra se trokružni sistem.

Međutim, u Bosni i Hercegovini nisu ispunjeni neki preduslovi da se liga diže na viši nivo. Veliki je problem i ogroman broj transfera. Nije rijetka situaija da ekipa skoro u potpunosti promijeni igrački akdar tokom jednog prelaznog roka. Takođe, ogroman problem je infrastruktura. Neki tereni su izuzetno lošeg kvaliteta te Bosna i Hercegovina ima najdužu zimsku pauzu u Evropi. Dakle, sam potez sa skraćivanjem lige je dobar ali je potrebno raditi na poboljšanju infrastrukture kako bi se liga mogla dići na viši nivo.

Srbija je isto tako imala razne modele takmičenja. Najčešće je u ligi bilo 16 ekipa ali bilo je i ''genijalnih'' poteza poput proširenja lige na 20 ekipa kao da je Srbija Engleska pa toliko kvaliteta ima. Naravno, bilo je jasno da je takva ideja katastrofalna pa se vratilo na ligu sa 16 ekipa iako je sigurno i to preveliki broj. Ako čelni ljudi žele da Superliga Srbije bude bolja, neophodno je dodatno skraćivanje lige.

Jednostavno, u Srbiji nema 16 kvalitetnih klubova. Ako bi ligu igralo deset ili 12 klubova, tada bi se kvalitet koncentrisao na manji broj ekipa i tada bi samim tim te ekipe koje bi igra ligu, bile dosta kvalitetnije. Zvezda i Partizan jesu kvalitetni ali za jako prvenstvo potrebno je dizanje i ostalih a to je moguće tek ako se liga skrati.

Jer infrastruktura u Srbiji je na dobrom nivou. Mogu se naravno poboljšavati neke stvari i sigurno da hoće. Ali ako govorimo trenutno o problemima srpskog fudbala, sama infrastruktura i nije najveći problem.

Najveći problem je regularnost takmičenja. U Srbiji je nenormalno ako neki klub uzme bodove vječitima pa se treneri tih klubova moraju faktički izvinjavati što su eto vječitma uzeli bodove. Super je što Srbija ima dva velika kluba ali nije ni normalno ni realno da se sve vrti oko njih. Na kraju krajeva, kada bi se Čukarički, Vojvodina i ostali digli na viši nivo, to bi značilo i vječitima. Imali bi dosta više jakih mečeva što bi im koristilo za mečeve u Evropi.

A kada govorimo o regionalnom fudbalu, ne možemo da se ne dotaknemo regularnosti liga. I tu su Hrvati ispred ostalih. Ima i HNL tu mana. Naime, Dinamo ima svoju filijalu u Lokomotivi a od skora Rijeka u Hrvatskom Dragovoljcu. Ali koliko je prvenstvo regularnije od drugih govori i to da je Rijeka juče izgubila od svoje filijale a da je Dinamo skoro remizirao sa svojom filijalom.

U Bosni i Hercegovini ali i Srbiji ima svega. U Srbiji vječiti imaju često vjetar u leđa a ima i raznih drugih igara i igrica. Takve stvari najviše štete ligi jer sprečavaju razvoj lige ali i gade ligu ljubiteljima fudbala. Zato se mora raditi na regularnosti takmičenja i mora biti normalno da Zvezda i Partizan prosipaju bodove na manjim mečevima a ne da se na takve stvari gleda kao na osmo svjetsko čudo.

Dakle, možda i HNL ima mana ali sigurno je najzanimljivija i najkvalitetnija liga u regionu trenutno. Bosna i Hercegovina da bi išla na veći nivo mora raditi prije svega na poboljšanju infrastrukture dok Srbija za početak mora skratiti ligu ali i poraditi na regularnosti takmičenja.