XS
SM
MD
LG

Kačmarekova druga pobjeda u Banjaluci za het-trik Mazovšea

Biciklista poljske ekipe Mazovše serce Polski Jakub Kačmarek pobjednik je 16. trke "Beograd - Banjaluka", te je na taj način ponovio uspjeh iz 2020. godine kada je takođe slavio na ulicama najvećeg grada Srpske. 

On je u posljednoj petoj etapi voženoj od Dervente do Banjaluke uspio da nadoknadi tri sekunde zaostatka iza Lenarda Tužela iz belgijskog tima Tartaleto, te donio svom timu treću uzastopnu pobjedu na ovoj trci, jer je minule godine žutu majicu odnio Mikal Reim.

- Srećan sam zbog pobjede, moj tim je odradio zaista dobar posao i zaista mi je drago što sam ponovo bio najbrži. Srećan sam isto kao i prije dvije godine kada sam stigao prvi. Sve pohvale za organizaciju trke - rekao je Kačmarek.

U generalnom plasmanu, drugo mjesto zauzeo je Đani Maršan iz ekipe Tarteleto Isoreks, a treći je bio lider poslije četiri etape Tužel. Prvi na cilj u Banjaluku stigao je Andreas Guman iz ekipe Tartaleto, drugi je danas bio Patrik Stoš iz ekipe Voster, a treći Bartoš Rudik iz Santika.

Direktor trke Vladimir Kuvalja naglasio je da sve proteklo u najboljem redu.

- Iza nas je pet teških etapa jer smo osam mjeseci naporno radili i bez pomoći gradova ne bismo uspjeli u ovome. Posebno hvala policijama Srbije i Srpske da zajedničkim snagama doprinesemo da uspjšno završimo 16. izdanje trke  naravno da sam presrećan na kraju kada vidim da je sve odlično prošlo i da su svi učesnici zadovoljni. Biciklisti su se ponadali da će biti opušteno nakon etape do Vlasenice, ali su se prevarili jer je bilo izuzetno zanimljivo - rekao je Kuvalja.

Plava majica, za najboljeg brdskog vozača pripala je Mihaelu Štajnaru iz reprezentacije Slovenije, dok je crvena, za najboljeg sprintera, završila kod Marijuša Volda iz Tartaleta. Zelenu majicu za biciklistu sa najviše poena  osvojio je Alan Banašek (Mazovže), dok je bijela u sačuvao Valter Kalconi iz italijanske Galine.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković ponosan je na činjenicu da je ovaj grad zajedno sa organizatoprima još jednom položio ispit dobre organizacije i domaćinstva. 

- Banjaluka je najljepša u proljeće, a ova trka je jedan od događaja koji je obilježavaju. Srećan sam što smo ugostili takmičare sa pet kontinenata iz 24 zemlje svijeta i što smo još jednom bili dobri domaćini - rekao je Stanivuković. 

Generalni pokrovitelj ove trke je predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, a stalni partneri u organizaciji trke su resorna ministarstva za sport Srbije i Srpske, ministarstva unutrašnjih poslova Srbije i Srpske, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, kao i gradovi domaćini etapa koji godinama pružaju nesebičnu podršku organizatorima.