XS
SM
MD
LG

Nemanja Majdov doveo svjetsku elitu u Istočno Sarajevo: Činim stvari koje me čine srećnim

Foto/ Filter

Svjetski prvak iz Istočnog Sarajeva, Nemanja Majdov, pokrenuo je ove godine "Majdov akademiju" na kojoj će džudisti, mlađi, ali i oni nešto stariji, moći učiti od velikih džudo zvijezda regiona i svijeta.

Danas je u Istočnom Sarajevu održana press konferencija pred sutrašnji početak Akademije, a Nemanja Majdov ističe da je ovo njegova dugogodišnja želja, ali i obaveza da nešto vrati džudo sportu i generacijama koje dolaze.

- Ovo je moja dugogodišnja i želja, ali i obaveza prema budućim generacijama. Do sada sam držao seminare u Torinu i Hamburgu i sada je došlo na red da držim kod nas. Mnogo sam srećan zbog toga. Akademija traje tri dana, iako sam je kasno objavio i nabrzinu, imamo već 17 ili čak 18 zemalja prijavljenih, preko 500 djece. Doveli smo 17 specijalnih gostiju, svjetske face, svjetski, olimpijski, evropski šampioni, najbolji ljudi u ovom sportu. Oni će da uče našu djecu, da prenose znanje i iskustvo. Čeka nas džudo spektakl. Mnogo sam srećan i ponosan i zahvalio bih se svim svojim prijateljima i šampionima koji su došli tu da pomognu i da uveličaju ovo ne takmičenje, nego druženje. Cilj je da djeca ovdje, ne samo da uče, nego i da se druže sa svojim uzorima, da ih upoznaju, rade sa njima tri dana, i ispune svoje snove, rekao je Nemanja Majdov.

Kako kaže, sada čini stvari koje njega čine srećnim, a ovo je jedna o njih.

- Ja sam rođen u Istočnom Sarajevu, ovdje živim i ovo je za mene najljepši grad na svijetu. Prošao sam u životu do sada 67 zemalja, prošao mnogo toga, doživio i proživio mnogo toga i za moje potrebe, za moj život, meni je ovo najljepši grad i drago mi je što sam doveo ovdje ljude, iako sam mogao bilo gdje. Ali, kažem, moja želja je bila da to bude u mom gradu, kod mog naroda, da te ljude upozna moj narod. Puno mi je to draže i to me ćini srećnim. Dosta toga sam osvojio u svojoj karijeri i sada činim stvari koje mene čine srećnim, a ovo je jedna od njih. 

Nemanja Majdov priznaje da nije bilo teško dovesti svjetske zvijezde u Istočno Sarajevo i da je mnogo teže bilo izabrati koga da dovede ili da nekoga odbije za ovu godinu. 

- Iskreno, nije bilo teško. Ovo su sve moji prijatelji koji mene poštuju i cijene. Stvarno nije bilo teško, samo sam im poslao poruku i oni su rekli, ok dolazim. Čak su neki od njih govorili da će oni i platiti kartu i da dolaze, da im ništa ne treba. Stvarno smo drugovi, poštujemo se, navijamo jedni za druge. To su moji životni prijatelji i svake godine će da bude ovdje i ja ću svake godine pokušati da dovedem svake godine sve više dovedem novih ljudi. Jedna garnitura će uvijek biti tu,a drugih desetak ćemo pokušati da mijenjamo, da dovedem jednog Gruzina, Japanaca, nekoga iz Amerike, Rusije. Svi koji mogu da prenose nešto kvalitetno i koji mogu da nam pomognu. Ove godine sam zovnuo možda i previše ljudi, ali nisam mogao da se odlučim. Baš sam pričao sa djecom koga ću zovnuti sljedeće godine. Meni treba 10 godina koga bih sve htio da zovnem. SAda je tu 17 ljudi, vidjećemo koliko će biti dogodine. Drago mi je da su tu sada sa mnom Zebeda, Amandin i Kristijan. Kristijan je moj rival, trenutno je 2:2 skor, polufinale Svjetskog prvenstva, svjetska bronza, a on je olimpijska bronza iz Tokija, vicešampion svijeta, klasa. Amandin je olimpijska prvakinja iz Tokija, viceprvakinja olimpijska, višegodišnja prvakinja, Zebeda je moj prijatelj iz Gruzije, puno medalja svjetskih i evropskih.

U Istočno Sarajevo je već stigla Amandin Bušar, jedna od najboljih džudistkinja svijeta, olimpijska prvakinja, evropska prvakinja, svjetska bronzana.

- Jako sam srećna da mogu da učestvujem na Akademiji. Kada me je Nemanja pozvao nije mi dugo trebalo da se odlučim. Nemanja, ili kako ga ja zovem "pafi" je moj veliki prijatelj, puno se poštujemo. Poznajem i ostale goste Akademije, međusobno se podržavamo. Srećna sam da sam ovdje i da mogu pomoći Nemanji da prenese znanje svim polaznicima Akademije, rekla je Amandin Bušar. 

Na Akademiju je stigao i Kristijan Tot. Mađara se ,oni koji prate Nemanju Majdova, možda najbolje i sjećaju po spektaklu na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti kada ga je Nemanja u prepunoj dvorani domaćih navijača savladao i popeo se kasnije na svjetski tron. 

- Želim da se zahvalim na pozivu, prije svega. Kada mi se javio, odgovor je bio, naravno dolazim. Mislim da mogu da kažem u ime porodice, da je jako značajno što smo svi ovdje i što podržavamo jedni druge. Za sportiste će biti napravljen jedan dobar program, ne samo fizički, nego i džudo i jako mi je drago da mogu da pomognem Nemanji i da podržim Nemanji u nastojanju da pomogne i mlađim džudokama, djeci i onim starijim koji će učestovati, rekao je Kristijan Tot, pa dodao:

- Jedna jako bitna stvar, kako u životu, tako i u sportu, jeste da iako smo Nemanja i ja rivali i borimo se na tatamiju, nije bitno ko izađe kao pobjednik, rukujemo se, čujemo se privatno. Jako je bitno da pokažemo ljudima da džudo nije samo sport i rivalitet i to želimo da predstavimo i na ovoj Akademiji. 

Zebeda Rekvijašvili iz Gruzije je također bez razmišljanja stigao u Istočno SArajevo.

- Kada me Nemanja pozvao prvi put na Akademiju odmah sam pristao. Nemanju poznajem lično i kao džudistu. On je veliki čovjek koji je veliki patriota i koji je ovo napravio ne samo za džudo i svoj grad, nego i za svoj narod. Ovo nije sport gdje je lako početi. Mi nismo bogati, tako da svaka pomoć djeci i džudokama koji će da učestvuju na kampu znam da je uvijek dobrodošla i svaki put ću doći kada budem u prilici, jer smo mi prije svega porodica i prijatelji, a tek onda smo porodica i rivali. Doći ću naravno, svaki put da pomognem.