XS
SM
MD
LG

Hajduk mu je sve

Aljoša Asanović

SPLIT – Aljoša Asanović na vreme je shvatio da veliki igrači to postaju u velikim izazovima. Tako je i on, kao prvotimac splitskog Hajduka, najbolje partije pružao protiv Crvene zvezde, Partizana, Dinama, ali i na evropskoj sceni. U Francuskoj je pokazao najviše, a sve zajedno svrstalo ga je u porodicu živih fudbalskih legendi.

Kad god se u igri rođenog Splićanina osetio dah Mediterana, rivalima je studen grizla za kosti. Onda je nakon Hajduka nauživao se neodoljivih francuskih vina i kuhinje, topline i glamura Azurne obale, a uzvratio domaćim fudbalofilima majstorijama prve klase. Toliko je ostvario da se i danas pamti sve, kao da je bilo juče, a minule su godine i poneka decenija.

„Baš tako. Vaš poziv zatekao me je u Zambiji, gde sam selektor i, da se pohvalim, ima rezultata. Svim vašim čitaocima veliki pozdrav iz daleke zemlje“, najavio je gostoljubivo ovaj razgovor Aljoša Asanović.

Ponikao je u Hajduku, ostvario debi na „Trofeju Marijana“ 1984.godine i na Poljudu proveo do 1990. Kasnije se ponovo vraćao na splitsku lepoticu i u dresu bele boje odigrao je ukupno 356 utakmica, te kao vezni igrač postigao je 108 golova. Sa Hajdukom je osvojio Kup Jugoslavije, pa prvenstvo i Kup Hrvatske u istoj sezoni. Šta je velikom Aljoši Hajduk iz Splita?

„Kao i svakom igraču koji je ponikao tu, hajduk mi je sve. Detinjstvo provedeno u Hajduku je nezaboravno. Moj brat i njegovi prijatelji odveli su me na trening i shvatio sam odmah da je to moja kuća, moj dom. Krenuo sam sa pionirima i nastupilo je potpuno dokazivanje. Sve u Hajduku bilo je nezaboravno“, priseća se Asanović.

Karijeru je nastavio u Francuskoj i u potpunosti uspeo. Jer, u toj zemlji uspeva samo ko zna i može. Tamo je fudbal igra koju čovek rado konzumira. Igrao je za Mec, Kan, Monpelje i, tvrdi, bilo mu je predivno u tim klubovima.

„Francuska je perfektna zemlja, ali tamo je mnogo teško igrati fudbal. Tamo je tada moglo biti tri stranca, a ne kao danas, svih 11 sa strane. Dakle, umeš ili ne, možeš ili ne. Tako sam i ja u prvoj sezoni igrao odlično, u prvoj sezoni postigao 13 golova, ko zna koliko asistencija. Onda je došao Kan, pa Monpelje. U Francuskoj sam zadržao se četiri i po godine i bilo je fantastično“, priznaje Aljoša.

Igrao je i u Španiji, u Italiji, Engleskoj, Grčkoj, Austriji, kratko u Australiji, a karijeru završio u Hajduku u koji se tri puta vraćao. Po pitanju klupskih obaveza, sve je bilo solidno.

„Uvek se moglo više, iskreno govoreći. Imao sam priliku da potpišem za najveće klubove, ali sve se odvijalo spletom okolnosti. Međutim, osećao sam se fenomenalno u svim klubovima i nemam za čim da žalim“, nastavlja on.

Ima ubeležena tri nastupa za reprezentaciju Jugoslavije i čak 62 u dresu Hrvatske. Učesnik je šampionata kontinenta u Engleskoj, pa prvenstva sveta u Francuskoj 1998. Ko da zaboravi onu bronzu i onu njegovu asistenciju čoveku koga je legendarni reporter Ivan Tomić ovako najavljivao: „Lopta je kod fenomena, džentlmena, osječkoga Van Bastena, zagrebačkog šećera i cukera Davora Šukera!“

„To su lepa vremena. Prošlo je dosta godina, ali godi se prisetiti svega. Bilo je lepo biti učesnik Mundijala u Francuskoj. Sve brzo ide i prolazi, ali uvek se rado sećam svega“, iskren je Asanović.

Još nešto o Splićanima: na dan šale, 1.aprila 1987.zatresao je Asanović gol Zvezde u Beogradu, domaćin je nakon penala ostao u blatu, a Hajduk je u finalu srušio odličnu Rijeku nakon maratonske serije jedanaesteraca. Dugo se čeka da  Hajduk ponovo snažno zasija na fudbalskom nebu Evrope.

„Svi koji smo tamo rođeni i koji smo igrali za Hajduk očekujemo da taj klub ponovo bude na nivou. Svi se nadamo da će Hajduk sada biti prvak Hrvatske. Ipak, treba biti realan i priznati da se najviše napreduje kada ste što duže na evropskoj sceni“, pojašnjava Asanović.

Posvetio se trenerskom pozivu, radio je i u reprezentaciji Hrvatske, a trenutno je trener fudbalske reprezentacije Zambije. Priznaje da mu je prelepo u toj afričkoj zemlji

„Prezadovoljan sam i godinu dana sam u Zambiji. Radim posao koji volim. Ništa lako nije, ali sarađujem sa ljudima koji su u razvoju, koji žele raditi, koji znaju igrati fudbal i nadam se najboljem“, optimista je Asanović.

Hrvatska i Srbija polako se pripremaju za Mundijal u Kataru. Aljoša Asanović odlično poznaje oba selektora.

„Obe reprezentacije imaju odlične pojedince i iskreno se nadam da će oba tima dogurati daleko. Uvek je prva utakmica najvažnija, ali kada imate kvalitet onda imate pravo nešto i očekivati. I Hrvatskoj i Srbiji želim dosta uspeha i sreće“, govori Asanović.

Njegov nadimak je vatreni lakat, a pojavila se i knjiga „Aljoša Asanović – Vatreni lakat!“

„Ta fama o mom laktu, imam osećaj da sam samo igrao sa laktom. Jednostavno, to je moj način igre, nikada nisam imao nameru nekog da povredim. U knjizi su neki događaji, značajne utakmice koje sam igrao, uspesi, trofeji. U najkraćem, interesantno štivo ispisano u jednom dahu“, pojašnjava Asanović.

Otac je sina i kćerke. Antonio konzumira fudbal.

„Antonio ima 30 godina. Igra još fudbal. Bio je u Grčkoj, Rumuniji, Švajcarskoj. Dobar igrač, odličan momak. Ponosan sam na njega, kao i na kćerku Anu Mariju, modnu dizajnerku. Deca su ponos, daju snagu. Jako sam ponosan na njih. Deca čine najveće zadovoljstvo“, zaključio je naš sagovornik.

Vezni fudbaler Aljoša Asanović često se isticao sjajnim dodavanjima i nepredvidivim zadnjim pasom. Izuzetan kreator igre, s neočekivanim rešenjima u napadačkim akcijama. Sve to još je usavršio nastupajući, pre svega, u Francuskoj. Tamo je oplemenio svoj igrački stil.

I čovek je stil, rekli bi Francuzi…