XS
SM
MD
LG

Željo preko Igmana na vrh tabele

Fudbaleri Željezničara ugostili su večeras Igman u posljednjem susretu devetog kola Premijer lige BiH, a meč je nosio izuzetan značaj za domaći tim, koji je pobjedom sa dva gola razlike mogao izbiti na čelo premijerligaške tabele. S druge strane, Igman je tražio bodove koji bi mu pomogli da pobjegne sa začelja tabele, na kojem se našao iako od početka sezone ne igra toliko loše.

Gostujući tim opredijelio se za dosta defanzivnu formaciju 5-4-1, dok je domaći tim zaigrao uglavnom sa najjačim timom koji ima na raspolaganju, uz ofanzivni trio Santos-Haračić-Amoah.

Željezničar poveo nakon duge opsade gola Igmana: Amoa pogodio nakon asistencije Štilića.

Očekivano je domaćin od početka meča preuzeo konce igre, kako zbog formacije i pristupa igri, tako i zbog podrške svoje publike koja je i večeras vrlo euforično podržavala svoj tim. Već nakon šest minuta, Željezničar je imao prvu šansu, a poslije ubačaja iz kornera lopta je došla do Galića, čiji je opasan udarac izblokiran.

Djelovalo je to kao dobra uvertira za nastavak utakmice, ali ona je brzo ušla u ne baš interesantan ritam. Igman se dobro branio. S druge strane, Željezničar je bez ikakvih problema kontrolisao loptu i imao je najvećim dijelom prvog poluvremena gotovo u potpunosti u svom posjedu, no šansi gotovo da nije bilo. Igmanov defanzivni blok bez većih problema je trpio pritisak, a napadački kvartet Željezničara dobijao je lopte tek kad bi odbrana Igmana bila već uveliko postavljena.

Stoga i nije iznenađujuće da se sve do 36. minute čekalo na narednu šansu za Željezničar. Odbrana gostiju rijetko je griješila, ali u 36. minuti je ostavila previše prostora Santosu. On je pobjegao po lijevoj strani i šutirao, ali je Ćeman bio oprezan i zaustavio je bez većih problema udarac Brazilca.

Bilo je to sve što smo vidjeli u prvom dijelu, a Igman je nešto bolje otvorio drugi dio susreta. Imao je više ambicija u ofanzivi i prvi je zaprijetio, uputivši dva udarca u prvih pet minuta drugog dijela. Prvi je uputio Bodul iz slobodnog udarca, a potom je probao i Jakupović, ali je Josip Bender bio siguran.

Naredni period utakmice bio je isprekidan zbg ukazivanja pomoći igračima i igra se nikako nije uspijevala razviti ni sa jedne strane. Prvo je Demir Jakupović zakačio po glavi Bendera u jednom duelu, a ovaj je ostao bez svijesti. Pomoć mu se ukazivala tri ili četiri minute prije nego je stao na gol, a onda je nekoliko minuta kasnije rezervista u redovima Igmana Senad Kašić imao probleme sa bolovima i disanjem, te se i njemu morala ukazati pomoć. 

Tako je dobar dio drugog poluvremena prošao praktično ni u čemu, a Željezničar je u posljednjih dvadesetak minuta krenuo agresivnije po pobjedu. Raspoloženi Semir Štilić je u 71. minuti proigrao Dženana Haračića koji je bio sam pred golom Igmana, ali je neshvatljivo loše šutirao i Ćeman je zaustavio njegov pokušaj.

No, bio je to nagovještaj onoga što je slijedilo nekoliko minuta kasnije. Neoprezni Damir Hrelja je prelako izgubio loptu na svojoj polovini od Luke Malića, ovaj je dodao do Semira Štilića, a Štilić jako lijepo asistira za Josefa Amou, koji glavom pogađa mrežu Igmana sa nekoliko metara udaljenosti.

Dominacija Željezničara nastavljena je i nakon ovog pogotka, a Amoah je imao šansu da riješi pitanje pobjednika već u 78. minuti, kada je Mahmić uz pomoć prečke svog gola sačuvao gol Igmana. Do kraja meča, pritisak Željezničara ipak je popustio, a Igman je jalovo pokušavao doći do poravnanja, no u tome nije uspio.

Meč je okončan rezultatom 1:0, te Željezničar sada ima 15 bodova, dok je Igman ostao na šest bodova. Ovim trijumfom, Željezničar se izjednačio sa Širokim Brijegom na vrhu premijerligaške tabele.

FK Željezničar - FK Igman Konjic 1:0 (0:0)
Stadion: Grbavica, Sarajevo
Gledalaca: 5000
Sudija: Antoni Bandić (Grude)
Strijelci: 1:0 - Amoah (74)
Žuti kartoni: Drina (Željezničar), Ćubara, Jakupović, Biber (Igman)

FK ŽELJEZNIČAR: Bender, Galić, Drina, Kosorić, Malić, Hodžić, Beća (52. Mekić), Štilić (89. Hajdarević), Amoah (90+3. Bekrić), Santos, Haračić (89. Beganović). Trener: Edis Mulalić.

FK IGMAN: Ćeman, Alagić, Mahmić, Ćubara, Velić, Duraković, Bešagić, Drljević, Bodul, Vazda (67. Hrelja), Jakupović (56. Kašić; 72. Biber). Trener: Adnan Elezović.


Sloboda 4 : 2 Sloga Meridian
Željezničar 1 : 0 Igman
Leotar 0 : 1 Posušje
Zrinjski 4 : 1 Sarajevo
Široki Brijeg 2 : 0 Borac
Velež 4 : 0 Tuzla City
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 9 5 1 3 16
2 Željezničar 9 4 3 2 15
3 Široki Brijeg 9 4 3 2 15
4 Tuzla City 9 4 2 3 14
5 Sloga Meridian 9 4 2 3 14
6 Sarajevo 9 4 2 3 14
7 Borac 9 4 1 4 13
8 Posušje 9 3 2 4 11
9 Velež 9 2 4 3 10
10 Sloboda 9 2 4 3 10
11 Igman 9 2 3 4 9
12 Leotar 9 2 1 6 7