XS
SM
MD
LG

Sloga uzela Sarajevu bod

Fudbaleri Sarajeva i Sloge večeras su na zeničkom Bilinom polju otvorili 25. kolo m:tel Premijer lige BiH, a bio je ovo proljetni povratak Sarajeva na zenički stadion, nakon što je ranije kao domaćin koristio tri različita stadiona, u iščekivanju da radovi na rekonstrukciji travnjaka na Koševu budu napokon završeni.

Sarajevo je u ovaj meč ušlo sa nešto izmijenjenim sastavom. Zbog kartona je suspendovan Ivan Borna Jelić Balta, kojeg je pomalo iznenađujuće u veznom redu zamijenio Daniel Avramovski, dok je mladog Enedina Mulalića na poziciji desnog beka zamijenio iskusni Avdija Vršajević, koji je nosio i kapitensku traku.

S druge strane, iz Sloge su isticali da ne očekuju previše od gostovanja Sarajevu, ali da žele ostvariti kakav-takav napredak u odnosu na raniji period. Dalo se iz toga naslutiti kako će utakmica izgledati, Sarajevo je konstantno imalo posjed lopte na svojoj strani, dok se Sloga opredijelila na kontranapade iz niskog i srednjeg bloka.
Već u šestoj minuti, odbrana Sarajeva je "popustila" i Uglješa Stevanović je izbio sam pred Belmina Dizdarevića, koji je sjajno odbranio udarac napadača Sloge. 

Potom se većina zanimljivih stvari dešavala pred golom gostiju. Prvo je Hamza Čataković lijepo šutirao nakon ubačaja Radovića sa lijeve strane, ali njegov pokušaj je otišao preko gola. Ipak, bila je jasna namjera domaćih da preko lijevog bočnog ostvaruju višak, a u 16. minuti je Bordo tim na taj način stigao do vodstva.

Nakon dobre akcije, Radović je izbačen dobrim dodavanjem u višku prostora, odigrao je povratnu loptu do Varešanovića, čiji udarac brani Gučmazov. Ipak, lopta se odbija do Kj​eremeha, koji rutinski matira Gučmazova i donosi Sarajevu vodstvo.

 
        T rebao je ovaj gol omogućiti Sarajevu lakši nastavak meča, a iako je u narednih nekoliko minuta Bordo tim stvorio nekoliko poluprilika, udarci       arešanovića i Vršajevića, te Ziljkića nakon solo prodora nisu bili uspješni i Gučmazov nije savladan.

Na drugoj strani, Starčević je zabilježio praktično jedinu šansu za Slogu, ali je njegov šut sa distance odbranio golman Sarajeva Belmin Dizdarević. Imala je Sloga u finišu prvog dijela i jednu dobru kontru, ali Martinović je uspio intervenisati ispred Zajića, pa se na poluvrijeme otišlo pri rezultatu 1:0.

Dvije izmjene koje je na poluvremenu napravio trener gostiju Vlado Jagodić urodile su plodom već u 48. minuti, kada su gosti poravnali nakon kontranapada. Mrežu Sarajeva zatresao je rezervista Franko Dadić, i domaći tim je ponovo bio u velikim problemima.

Moglo je Sarajevo nakon desetak minuta lošije igra usljed šoka zbog primljenog gola ipak ponovo povesti. Ziljkić se namjestio na udarac i dobro šutirao, Gučmazov je opet odbio loptu bez da je pokuša hvatati, a ona je opet stigla do Kyeremeha. Ipak, Kyeremeh je loše šutirao i njegov udarac je odbranio golman gostiju.

Trebala je možda ova šansa dodatno motivisati Sarajevo da krene ka golu protivnika, ali Sloga se postavilo potpuno defanzivno, te je uspijevala da trpi pritisak bez previše opasnosti po svoj gol. U 70. minuti, Sarajevo je ipak moglo doći do gola. Rezervista Renan je sjajno prebacio na drugu stranu, a Guliashvili je zakasnio i glavom nije uspio zakačiti loptu te je smjestiti u praktično nebranjenu mrežu gostiju.

U 78. minuti, novu šanu je imao Bordo tim. Šerbečić je sa loptom došao praktično do gola Sloge, dodao je do Avramovskog, a ovaj je loše šutirao iz dobre pozicije i nije bilo promjene rezultata. Samo nekoliko minuta kasnije, Renan i Ziljkić su odigrali dobar dupli pas, Ziljkić je šutirao, ali je lopta izbačena u korner.

 

Ziljkić sjajno ubacuje u 84. minuti, a njegov ubačaj pronalazi Renana, no njegov pokušaj glavom iz sjajne pozicije odlazi preko gola. Bilo je nevjerovatno da Sarajevo nije postiglo pogodak u ovoj situaciji, a nekoliko minuta kasnije, udarac Džafića sa distance brani golman Sloge.

U samom finišu susreta, Sarajevo je stiglo do gola, nakon velike gužve poslije ubačaja iz kornera. Mario Krstovski je postigao autogol, utrčali su i sa klupe Sarajeva na teren, a sudija Elvedin Topuzović je pokazao na centar, da bi kasnije promijenio svoju odluku i poništio gol.

Ostalo je tako neriješeno,.

FK Sarajevo - FK Sloga Doboj 1:1 (1:0)
Stadion: Bilino polje, Zenica
Gledalaca: 1000
Sudija: Elvedin Topuzović (Tuzla)
Strijelci: 1:0 -  Kyeremeh (16), 1:1 - Dadić (48)
Žuti kartoni: Ziljkić, Martinović (Sarajevo), Dadić, Starčević (Sloga)

FK Sarajevo: Dizdarević, Vršajević, Martinović, Šerbečić, Radović (46. Tomašević), Vrančić, Avramovski, Varešanović (67. Džafić), Kyeremeh (67. Guliashvili), Čataković (67. Renan). Trener: Mirza Varešanović.

FK Sloga: Gučmazov, Lalić, Nikolić (62. Omić), Ristić, Šaula, Zajić, Đorić (46. Peco), Popara, Perković (46. Dadić), Stevanović (62. Krstovski), Starčević (86. Bilal). Trener: Vlado Jagodić.


Široki Brijeg 0 : 0 Igman
Borac 0 : 3 Zrinjski
Željezničar 0 : 1 Tuzla City
Velež 2 : 0 Leotar
Sarajevo 1 : 1 Sloga Meridian
Posušje 2 : 0 Sloboda
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 25 19 3 3 60
2 Borac 25 13 4 8 43
3 Široki Brijeg 25 11 8 6 41
4 Velež 25 10 10 5 40
5 Željezničar 25 11 6 8 39
6 Sarajevo 25 10 6 9 36
7 Tuzla City 25 7 6 12 27
8 Posušje 25 7 6 12 27
9 Leotar 25 7 5 13 26
10 Igman 25 6 7 12 25
11 Sloboda 25 5 9 11 24
12 Sloga Meridian 25 6 6 13 24