XS
SM
MD
LG

Slavko Španjić: Vratićemo Kozari dostojanstvo

Slavko Španjić predsjednik Kozare iz Gradiške FOTO: FK Kozara

Pre nešto manje od godinu ipo dana Slavko Španjić je preuzeo brigu o Fudbalskom klubu Kozara. Skupština prvoligaša Republike Srpske imenovala ga je za predsednika umesto Milenka Milera Pavlovića koji je funkciju prepustio mlađima, zbog umora, a Španjić je prihvatio zadatak da gradiški klub vrati u vrh domaćeg fudbala.

 


-Ne plašim se izazova i volim životne avanture ove vrste, Kozara je za mene prilika da, kao društveno-odgovorno lice pokušam da pomognem jednom sportskom kolektivu, unapredim neke stvari u našoj lokalnoj zajednici i da animiram ljude koji zaista mogu da pomognu i fudbalu, ali i celokupnom sportu u Gradišci. Nisam čovek iz sporta, nikada nisam igrao fudbal, međutim želja da pomognem i odgovornost koju osećam kao uspešan privrednik je jača od bilo kakvog straha od nepoznatog – počeo je priču za Žurnal Slavko Španjić, prvi čovek Kozare.
Na početku nije baš bilo sve sjajno, klub je trebao “adrenalinske šokove”… Situacija je bila teška i komplikovana.
-U prvom redu preuzeo sam brigu o Kozari kako se nikada više ne bi dešavale stresne sezone borbe za opstanak, u kojima smo “visili” u Prvoj ligi Republike Srpske iz koje nikada nismo ispali, samo smo prelazili, dva puta, u viši rang, Premijer ligu BiH. Prošlog leta pokušali smo da konsolidujemo klub, oslonili smo se prevashodno na domaće resurse, kako u stručnom štabu, tako i igračkom kadru. Međutim, nije išlo kako smo zamislili, rezultat je ponovo izostao – rekao je Španjić, a potom nastavio:
-Doveli smo u zimskoj pauzi trenera Alena Medovića iz Slovenije, on je sklopio stručni štab, a gradonačelnik Zoran Adžić je podržao klupski projekat sa trenerom iz inostranstva. Nismo imali velike promene u igračkom kadru, Kozara je počela da igra atraktivan, napadački, fudbal na gol više, a na tribinama Gradskog stadiona “Velimir Sombolac” bilo je sve više i više gledalaca. U prolećnom delu sezone bili smo peti po postignutim rezultatima, osvojili smo 27 bodova, a jesen smo završili sa 16. Ispred nas bili su samo Krupa, Zvijezda-09, Laktaši i Rudar Prijedor. Ovo je dobar i jasan znak napretka i da se nalazimo na pravom putu. Zato trener Medović i njegov stručni štab imaju podršku uprave i nastaviće svoju misiju na klupi Kozare, imamo u njih veliko poverenje. 
Predsednik crveno-belih je otkrio i šta će da budu sledeći koraci kluba…
-Želja nam je da za sezonu 2023/24. rekonstruišemo i ojačamo Upravni obdor, da pasivnost nekih pojedinaca zamenimo sa entuzijazmom i novom snagom, mesta popunimo sa onima koji žele da rade. U minulom periodu najviše su uz klub bili Sandro Zeničanin i Žare Ilić, mnogo nam je pomogao i moj prijatelj Mihajlo Kosović, novi predsednik Gradskog FS Gradiška koji me je, kao predsednik, nasledio u Slogi DIPO u Gornjim Podgradcima i sa klubom napravio sjajne rezultate. Taj posao u Podgradcima za mene je bio “pozivnica” da se prihvatim glavne uloge u Kozari. Situacija u dva kluba je bila identična kada sam dolazio – istakao je Španjić.
Predsednik Kozare je posebno ponosan na fudbalere koji su na terenu pokazali da imaju potencijal i kvalitet.
-Ponosan sam na naše igrače koji su lepo vaspitani, talentovani, izneli su teret na terenu i verujem da će u budućnosti biti još bolji. Na nama iz uprave je zadatak da im za narednu sezonu omogućimo svu potrebnu logistiku, da nastavimo ovako kako smo radili do sada, od kada smo zajedno. Sve što je obećano i stavljeno na papir je ispoštovano i, iskren da budem, nama članovima Upravnog odbora gode pohvale od fudbalera. To nam daje dodatni motiv u vremenu koje dolazi, a takođe će da bude izazovno – jasan je prvi čovek gradiškog prvoligaša.
Već sada u klubu razmišljaju i o jačanju igračkog kadra, Kozara želi da se vrati na vodeće pozicije u fudbalu Republike Srpske i BiH.
-Obećavam da nećemo više drthtati i strepeti od ispadanja! Kozara mora da ima čvrste pozicije u gornjem delu prvenstvene tabele. Zadržaćemo “kostur” ekipe za novu sezonu, ciljano ćemo dovoditi pojačanja na pozicijama koje su deficitarne, sve u dogovoru sa stručnim štabom. Uz malo sportske sreće, ako nam se ukaže prilika i za prvim mesto, FK Kozara neće bežati od toga – optimističan je Španjić.
Na kraju priče Slavko Španjić je otkrio još jedan prioritetni zadatak njega i saradnika:
-Kozari je potrebno da iskorači na infrastrukturnom polju. Imamo sjajnu saradnju sa Fudbalskim savezom Republike Srpske i predsednikom Vicom Zeljkovićem, koji nam je obećao pomoć u rekonstrukciji Gradskog stadiona. Imamo u planu i postavljanje reflektora. Kozara treba da bude vodeći klub ove regije u svakom pogledu! Zato sam se i prihvatio ovog poziva, da Kozari vratimo dostojanstvo.


Omladinska škola

Omladinska škola FK Kozara, koju je modernizovao olimpijski šampion iz Rima 1960. godine Velimir Sombolac bila je nadaleko poznata u Krajini…
-Bili smo nadaleko prepoznatljivi po radu sa omladinskim kategorijama i želimo da Kozari i u tom sektoru vratimo stari sjaj. Klub treba da razvija mlade igrače, da sarađuje sa ostalim klubovima, da mlade fudbalere šalje u Borac da dalje napreduju, kao što su to nekad bili Vinko Marinović, Siniša Đurić, Saša Raca… da iznedrimo još reprezentativaca. Zato ćemo posebnu pažnju u narednom periodu posvetiti našoj Školi fudbala – rekao je Španjić.

Inžinjer šumarstva

Slavko Španjić je diplomirani inžinjer šumarstva i zaposlen je u Šumskog gazdinstvu Gradiška, koje je jedno od najuspešnijih u Republici Srpskoj. Na pitanje kako usklađuje obaveze odgovorio je:
-Dan traje malo duže nego uobičajeno, ali ne želim da se žalim. Ovo sam izabrao i hteo! Sve što radim to radim s ljubavlju, volim da postižem rezultate, to me ispunjava i znam da sam na pravom putu. U svemu ovome najvažnija mi je organizacija posla, a kada je to na visokom nivou onda stižu i uspesi. Imam iskustva u tim stvarima. Zato sam se i prihvatio izazova u FK Kozara.


Slavija 3 : 0 Famos
Sutjeska 0 : 6 Radnik
Tekstilac 2 : 1 Ljubić
Laktaši 4 : 0 Drina
Krupa 6 : 2 Željezničar
Kozara 1 : 1 Rudar Prijedor
Omarska 3 : 1 Sloboda (MG)
Modriča 4 : 2 Zvijezda 09
Sloboda (NG) 2 : 4 Podrinje
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Krupa 34 27 4 3 85
2 Zvijezda 09 34 20 9 5 69
3 Laktaši 34 22 3 9 69
4 Slavija 34 15 10 9 55
5 Sloboda (NG) 34 16 7 11 55
6 Rudar Prijedor 34 14 11 9 53
7 Radnik 34 15 8 11 53
8 Sutjeska 34 14 4 16 46
9 Kozara 34 12 7 15 43
10 Željezničar 34 12 7 15 43
11 Ljubić 34 13 2 19 41
12 Famos 34 12 4 18 40
13 Sloboda (MG) 34 11 7 16 40
14 Omarska 34 11 5 18 38
15 Drina 34 12 2 20 38
16 Modriča 34 10 3 21 33
17 Podrinje 34 8 7 19 31
18 Tekstilac 34 7 10 17 31