XS
SM
MD
LG

Slaven iz Dobrljina - Mali klub velikog srca

Jednu od najljepših stranica istorije duge 90 godina ispisali su fudbaleri Slavena iz Dobrljina, sela nadomak Novog Grada, savladavši Tekstilac Kort u šesnaestini finala Kupa Republike Srpske sa 4:3.

Kup takmičenja obično donose velika iznenađenja, a jedno takvo, pa čak i podvig napravili su fudbaleri četvrtoligaša Srpske. Činilo se da će Dervenćani, koji su na diobi prvog mjesta u Prvoj ligi RS, rutinski savladati domaćina, ali nije im bila dovoljna ni prednost od 3:1. Domaći se nisu predali i uspjeli su da preokrenu rezultat za jednu od najvećih pobjeda u istoriji kluba. U jesen 2014. godine, učinili su nešto slično, a žrtva je tada bila mrkonjiška Sloboda (1:0), da bi potom u osmini finala bajku prekinula Modriča Maksima (2:3).

Sadašnji trener Drago Ivančević tada je još bio aktivan na terenu, a i sada "uskoči" kada je potrebno. Možda je i ovo najbolji pokazatelj improvizacije kluba u kojem su neke druge stvari ponekad ispred fubala.

"Krase nas drugarstvo i dobra atmosfera, 'izdigli' smo se poslije poraza u prvenstvu od Podgrmeča (2:5) u Oštroj Luci. Pogledali smo se u oči na poluvremenu i rekli da ćemo dati sve od sebe kako se ne bi obrukali. Na kraju smo uspjeli da na pleća oborimo velikog favorita i jedan od najorganizovanijih klubova u Srpskoj. Momci su pokazali da imaju karakter i veliko srce", rekao je Ivančević.

Iako svi fudbaleri zaslužuju pohvale, ipak postoje oni koji su malo više zaslužni za istorijsku pobjedu.

"Još jednom je zablistao naš najbolji igrač, dvostruki strijelac Bojan Kabić. Mrežu je zatresao i komandant odbrane kapiten Mirko Kolundžija, ali činjenica da je tako poznato ime kao Dragan Jolović zatresao sopstvenu mrežu govori da smo zasluženo trijumfovali. Iako su svi momci zaslužili pohvale, jer su njihovi dometi plod kontinuiranog rada, pohvalio bih neumronog 'vezistu' Dejana Jovanića i golmana Aleksu Niševića", rekao je Ivančević.
Nije propustio legendarni fudbaler novogradske Slobode, čiji je dres nosio čak 23 sezone da pomene i svog prethodnika Bogdana Žujića, koji je udario temelje stabilnog kolektiva.

"Ne smijemo zaboraviti ni ljude iz uprave kluba na čelu sa predsjednikom Miloradom Ćevićem, pošto su stvorili uslove dostojne i trećeligaškog ranga takmičenja, a plasman u to društvo nam je idući cilj", zaključio je Ivančević.

PRVI MEČ U NOĆNOM TERMINU
Klub je kao i svaki drugi tokom istorije imao uspona i padova, ali će ostati upamćeno da je u Dobrljinu odigrana vjerovatno prva utakmica na Balkanu u noćnom terminu. Desilo se to davne 1935. godine kada su radnici "Šipada" na drvenim štapovima postavili 800 sijalica, a Slaven pobijedio Kostajnicu sa 2:1.