XS
SM
MD
LG

Cijeli Dobrljin živi za klub

Najljepšu priču u fudbalu Republike Srpske ove jeseni ispisao je Slaven iz Dobrljina, sela nadomak Novog Grada.

Član Četvrte lige, grupa Prijedor, plasirao se u polufinale Kupa RS na svom putu eliminisavši prvoligaša Tekstilac Kort (4:3) i drugoligaša Velež iz Nevesinja (3:1) u osmini finala, dok je u četvrtfinalu pala Mladost iz Velike Obarske (2:1). I više nego dovoljno za najveći podvig u devet decenija dugoj istoriji kluba.

"Ne sjećam se da je u 23 izdanja ovog takmičenja neki klub iz četvrtog ranga uspio da uđe u samu završnicu. Za sada je prolaz u polufinale osim nas izborio Leotar i baš taj klub želimo u polufinalu. Osim Miše Jelisavca i golmana Vladimira Drljače, bila bi to prava nagrada za momke koji nikada nisu iskusili odlazak na noćenje pred utakmicu, ujedno i izlet u Trebinje. Naravno, ko ne bi volio odmjeravanje snaga sa Krupom i bijeljinskim Radnikom, klubovima iz vrha elite BiH, pa i prvoligašem Slobodom iz Mrkonjić Grada?", rekao je igrač-trener Drago Ivančević, koji je svojevremeno 23 sezone nosio dres novogradske Slobode.

Uz njega, svakako najpoznatije ime je Mišo Jelisavac. Nakon devet sezona u prvom timu "crvenih" sa "Mlakvi", "gazi" drugu u Slavenu.

"Naš rezultat je više nego zaslužen s obzirom na to da je klub odlično organizovan, a svi mještani žive za njega. Činjenica je da smo malo zapostavili prvenstvo, gdje smo jesenji dio završili na osmom mjestu, ali u odnosu na lidera Slogu iz Rakelića zaostajemo osam bodova. Teško je igrati dva takmičenja uporedo, tako da smo sve karte bacili na Kup, što se isplatilo. Vjerovali smo u sebe pred svaki meč i gazili prepreku za preprekom. Naravno, dugujemo zahvalnost ljudima koji vode klub i u svemu su korektni", istakao je Jelisavac.

Tako je mali sportski kolektiv velikog srca na najbolji način pokazao da se velikim entuzijazmom može vinuti u visine. Ne tako davno klub je praktično bio ugašen usljed velikih finansijskih problema, ali je nekolicina entuzijasta obnovila njegov rad 2009. godine. Od tada do danas urađeno je mnogo. Ponosni su u Dobrljinu na tribinu koja može da primi 300 gledalaca. Zahvalni su na razumijevanju i saradnji sa bivšom načelnicom Novog Grada Snježanom Rajilić, ali su uvjereni da će takvu imati i sa novim načelnikom Miroslavom Drljačom.

"Prepoznata je naša namjera da stvorimo bolje uslove, jer se samo sa infrastrukturom može razmišljati i planirati na duže staze. Naša preokupacija bili su objekti kraj terena, a možemo se pohvaliti da smo u završnoj fazi radova. Već smo osposobili kancelariju za službena lica, ogradili balkon, riješili sanitarni čvor za restoran... Istakao bih svesrdnu pomoć Milkana Vukovića i Borislava Novakovića, koji ujedno i pomaže u radu Ivančeviću", podsjeća predsjednik uprave Milorad Šević.

SVETINJA
Vrijedi podsjetiti da je u Dobrljinu još davne 1935. godine odigrana prva noćna utakmica, vjerovatno i na prostoru Balkana. Tada su radnici Šumskog industrijskog preduzeća "Šipad" na drvenim štapovima postavili 800 sijalica, a Slaven je pobijedio Kostajnicu sa 2:1.

"Poput tih sijalica, Slaven opet sija punim sjajem i rezultatima u Kupu RS najavljuje veća dostignuća. Tu smo da ga podržimo. Kao radniku na željeznici, za mene je njegovo igralište sve. Mnogo je radosti koje nam je voljeni klub donio", naglasio je nekadašnji prvotimac, a sada jedan od simpatizera sa najdužim stažom Slavko Bera.