XS
SM
MD
LG

Maestralni Štilić i Željezničar očitali lekciju Sarajevu na Koševu

Foto: sport1.ba

Fudbaleri Željezničara su rezultatom 3:1 savladali Sarajevo u 140. gradskom derbiju, čime su preuzeli prvo mjesto na tabeli Premijer lige BiH.

Dugo očekivani 140. vječiti sarajevski derbi odigran je večeras na Koševu, a više razloga za zadovoljstvo nakon istog će definitivno imati gosti, koji su poslije preokreta savladali Sarajevo rezultatom 3:1.

Dva tima su dočekala ovaj duel na prve dvije pozicije na tabeli. Sarajevo je u duel ušlo sa 35 bodova, a Željezničar je sa 32 boda bio drugi na tabeli, te je imao šansu da eventualnom pobjedom ponovo preuzme vrh zbog bolje gol razlike. No, Sarajevo je imalo šansu da eventualnom pobjedom napravi ogroman korak ka tituli.

Nije utakmica previše ponudila od samog starta, oba tima su igrala dosta čvrsto i sigurno, te je već od starta postalo jasno da će meč okarakterisati mnogo nervoze i malo prave igre sa obje strane.

Greške i vrhunski individualni potezi u takvim situacijama obično budu presudan faktor, a tako je bilo i večeras. Meč koji je bio prilično težak za pratiti naglo je dobio intenzitet u 12. minuti, kada je poslije odlične lopte Rahmanovića na drugu stranu Hodžić odigrao povratni centaršut, a Mersudin Ahmetović se sjajno namješta na udarac i trese mrežu Vedrana Kjosevskog.

Sarajevo je tako imalo otvorenje susreta iz snova, ali nije dugo trajala radost domaćih fudbalera. I jedna i druga ekipa zabilježile su po jednu šansu nakon pogotka Sarajeva, a onda su fudbaleri gostiju preuzeli inicijativu i mada nisu ozbiljnije prijetili, napadali su sa puno većim brojem fudbalera, dok se Sarajevo branilo i pokušavalo zaprijetiti iz kontranapada, no oni nisu bili previše opasni. 

Željezničar do izjednačenja stiže nakon pola sata igre. Udarac sa distance blizu ivice svog šesnaesterca rukom blokira Darko Lazić. Semir Štilić velikom majstorijom trese mrežu Sarajeva, a mora se istaći da ni golman Sarajeva Elvis Džafić nije previše dobro intervenisao. 

Do kraja poluvremena nije bilo promjena, ali bilo je evidentno da Željezničar bolje stoji na terenu i da dvojac Gavrić-Oremuš nikako ne funkcioniše dobro na sredini terena, te da Sarajevo ne može nametnuti svoj ritam gostujućem timu.

Ipak, zbog teške povrede Anela Hebibovića Husref Musemić je potrošio jednu izmjenu već u prvom poluvremenu, pa je odlučio ne praviti izmjene na otvorenju drugog dijela.

Gosti su mogli biti zadovoljni svojim izdanjem u prvom dijelu i nisu imali nikakvu potrebu da prave ozbiljnije promjene u svojoj igri, a to se potvrdilo već u prvom napadu gostiju u drugom dijelu, kada Štilić odlično prolazi po lijevoj strani i ubacuje na drugu stativu, gdje Sulejman Krpić pogađa mrežu Sarajeva za preokret.

Nastavak meča donio je nešto ofanzivnije Sarajevo, koje je moralo krenuti ka protivničkom golu, no Bordo ekipa jednostavno nije mogla da se nametne na sredini terena, a odatle su polazili svi problemi Sarajeva.

U 63. minuti, Sarajevo iz jednog od rijetkih dobrih napada stvara veliku šansu, ali Oremuš koji je zaobišao Kjosevskog promašuje prazan gol, mada mu je ugao bio težak. Još jednu šansu imao je Mersudin Ahmetović, ali pravovremenim istrčavanjem sa gola Kjosevski mu je skratio ugao.

U 70. minuti, Željezničar rješava pitanje pobjednika. Štilić je ponovo majstorski stvorio prostor i dodao loptu do Veselinovića, koji je oboren u kaznenom prostoru Sarajeva nakon duela sa Hodžićem. 

Najbolji igrač večerašnje utakmice i generalno najbolji igrač lige Semir Štilić preuzeo je odgovornost i zatresao mrežu Sarajeva, a tada je već postalo jasno da će Sarajevo vrlo teško uspjeti da se vrati u meč.

Imao je Bordo tim šansu odmah iz prvog napada nakon trećeg gola Željezničara, ali je Velkoski poslije sjajne akcije izblokiran.

Do kraja meča, Sarajevo nije uspjelo napraviti niti jedan kvalitetan smislen napad, a gosti su imali nekoliko opasnih polukontri koje nisu uspjeli realizovati. Ostalo je 3:1, a tim rezultatom Željezničar je preskočio Sarajevo na tabeli. Oba tima imaju po 35 bodova, ali večerašnji gost ima znatno bolju gol razliku.

FK Sarajevo - FK Željezničar
Stadion: Olimpijski stadion Asim Ferhatović Hase, Koševo
Gledalaca: 13000
Sudija: Haris Kaljanac (Sarajevo)
Strijelci: 1:0 - Ahmetović (12), 1:1 - Štilić (30), 1:2 - Krpić (49), 1:3 - Štilić (70) P
Žuti kartoni: Oremuš, Rahmanović, Lazić, Hodžić, Tatar, Letić (Sarajevo), Sipović, Alispahić, Ramović, Osmanković, Stevanović, Štilić, Bojo (Željezničar)
Crveni karton: Šerbečić (Sarajevo)

FK Sarajevo: Džafić, Hebibović (28. Letić), Hodžić, Šerbečić, Lazić, Oremuš (72. Guzina), Gavrić, Rahmanović (59. Milanović), Tatar, Velkoski, Ahmetović

FK Željezničar: Kjosevski, Stevanović, Pavić, Osmanković, Sipović, Sadiković, Alispahić (77. Bojo), Štilić, Ramović, Veselinović (84. Veselinović), Krpić

sport1.ba


Radnik 5 : 1 Zvijezda 09
Željezničar 1 : 0 Tuzla Siti
Velež 2 : 1 Borac
Sarajevo 2 : 1 Mladost
Široki Brijeg 1 : 1 Zrinjski
Sloboda 2 : 1 Čelik
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 22 13 6 3 45
2 Željezničar 22 12 6 4 42
3 Zrinjski 22 11 5 6 38
4 Borac 22 10 6 6 36
5 Tuzla Siti 22 10 5 7 35
6 Radnik 22 10 4 8 34
7 Široki Brijeg 22 8 8 6 32
8 Velež 22 9 5 8 32
9 Sloboda 22 4 9 9 21
10 Mladost 22 4 6 12 18
11 Čelik (-3) 22 5 5 12 17
12 Zvijezda 09 22 1 5 16 8