XS
SM
MD
LG

Radomir Antić za Glas Srpske pred Mundijal 2010: Pobede ćemo pokloniti narodu

Radomir Antić

Na Mundijalu ćemo igrati za Republiku Srpsku i Srbiju i sve Srbe u svetu. Želimo da obradujemo naciju i podarimo im lepe trenutke za vreme Svetskog šampionata u Južnoj Africi. Nadam se da ćemo se svi zajedno radovati.

Ovo je u telefonskom razgovoru iz austrijskog grada Leoganga za "Glas Srpske" istakao selektor fudbalske reprezentacije Srbije Radomir Antić. On je istakao da "veruje u svoje izabranike" i da "Srbija ima veliki potencijal".

- Naš veliki adut je kolektiv i drugarstvo. To nas je odlikovalo i tokom kvalifikacijama. Identičnu atmosferu hoćemo da prenesemo i u Južnu Afriku. To je jednostavno recept za uspeh. A mi ga želimo - nastavio je priču Antić.

GLAS: Republika Srpska je uvijek uz "orlove" bez obzira na to gdje igrali. Koliko vam znači podrška s druge strane Drine?

ANTIĆ: Mnogo. Rođen sam u Žitištu, ali moji koreni su iz Republike Srpske u koju uvek rado dolazim. Znam koliko naši rezultati uveseljavaju građane Srpske i zato uspehe i pobede na Mundijalu želimo da im poklonimo. Lepo je videti zastave iz Banjaluke, Bijeljine, Brčkog, Prijedora... na našim utakmicama.

GLAS: Teško Vam je bilo da saopštite Željku Brkiću da je "višak" na spisku?

ANTIĆ: Jeste. Ali to je život, profesionalizam. Nije bilo lako doneti odluku. Brkiću sam pokušao da objasnim da njegov izostanak sa Mundijala u stvari treba da mu bude dodatni stimulans za budućnost. Savetovao sam ga da šok prevaziđe na pozitivan način. Mislim da sam uspeo u tome.

GLAS: Koliko ste zadovoljni pripremama u Austriji? Da li je izbor destinacije bio dobar?

ANTIĆ: Austrija je idealna destinacija za pripreme. Posebno prvi deo priprema, gde smo radili na anaerobnim zahtevima. Očuvanu prirodu smo iskoristili na pravi način. Najvažnije je da smo pronašli mirnoću i pripremamo se u potpunom miru, što nam je potrebno.

GLAS: Povratak u Srbiju, pred polazak u Južnu Afriku, biće suprotno "austrijskim uslovima"?

ANTIĆ: Svesni smo toga. Čeka nas žestok ritam. Kući se vraćamo u četvrtak uveče, u petak su svi "termini" popunjeni. Stručni štab i reprezentativci imaju zadatak da obiđu Sportski centar Fudbalskog saveza Srbije u Staroj Pazovi. U sve to moramo da uklopimo i profesionalne obaveze, treninge i pripremu za susret protiv Kameruna.

GLAS: Kolika je važnost meča protiv Afrikanaca?

ANTIĆ: Želimo da pozitivnim rezultatom budemo ispraćeni na SP, a ujedno još jednom vidimo čime raspolažemo pred start protiv Gane. Mislim da će to biti fudbalski praznik u Beogradu.

GLAS: Hoćete li izdržati ta dva dana?

ANTIĆ: Moramo. Znamo da nacija od nas mnogo očekuje, ne smemo da razočaramo, mada je fudbal nepredvidiv. Verujemo u našu snagu, ali ograđujemo se od bilo kakvih prognoza. Za nas je, u početku, najvažnija utakmica protiv Gane 13. juna. Formu tempiramo za nju.

GLAS: Po Vama, koliki je domet "orlova" na smotri u Africi?

ANTIĆ: Rekao sam da ne želim da se bavim prognozama. Igraćemo, pa ćemo da vidimo. U fudbalu su nagađanja nezahvalna. Mnogo je faktora koji utiču na rezultat i plasman, pogotovo na ovakvim turnirskim takmičenjima. Nastojaćemo da to što prikažemo na Mundijalu bude naš maksimum zalaganja. Optimizam gradimo na porodičnoj harmoniji koja vlada u našem taboru.

GLAS: Novi Zeland je loš dan ili korisna opomena?

ANTIĆ: Pripremne utakmice imaju svoju ulogu. Mi smo u duelu protiv Novog Zelanda videli određene stvari, pričali smo o njima. Toj utakmici ne treba pridavati veliki značaj. Iskreno, nismo bili spremni za taj meč.

GLAS: Koliko je Gana opasna? Da li Srbija može proći grupu?

ANTIĆ: Igramo tri utakmice u grupi. Svaka je važna za plasman. Ne možemo da delimo protivnike na podobne i nepodobne. Žreb je rekao svoje, sada smo mi na potezu. Ići ćemo od meča do meča.

GLAS: Njemačka će biti najveći rival?

ANTIĆ: Ne mislim tako. Posmatrao sam meč Australija - Danska, "kenguri" igraju dobro. Nezgodni su kao tim. Mogu da iznenade. Gana je nepredvidiva reprezentacija, ima snagu. Znamo svoje i šta nam je činiti. Videćemo kad krene takmičenje.

GLAS: Znači Srbija će i u julu nastupati na Mundijalu?

ANTIĆ: Ha-ha-ha-ha... Iz vaših usta u Božije uši. Neka bude tako kako ste rekli.

 

Finale protiv Španije

GLAS: Šta mislite o finalu Španija - Srbija?

ANTIĆ: Bio bih srećan kada bi se to desilo. Lepo zvuči? Ipak, fudbal je uvek nepredvidiv, a voleo bih da ste vidoviti i da ste pogodili ko će igrati u finalu.

 

Priznanje "Glasa Srpske"

GLAS: Dobili ste priznanje Ambasadora sporta Republike Srpske za 2009. godinu koje vam je dodijelio "Glas Srpske". Šta to znači za vas?

ANTIĆ: Srećan sam, a ujedno i ponosan. Nažalost, u decembru nisam mogao, zbog obaveza u Španiji, da dođem u Banjaluku. Naći ćemo način da se vidimo, a voleo bih da to bude pre Mundijala.

Slavko BASARA

(Intervju je izašao 2. juna 2010. godine)