XS
SM
MD
LG

Bivši fudbaler Krupe briljira u Belgiji i mijenja sredinu na ljeto

Nekadašnji defanzivac Krupe, Aleksandar Vukotić, završio je prije vremena sezonu u Belgiji budući da je tamošnji Savez morao da prekine prvenstvo zbog odluke državnih vlasti da ne dozvoli nikakva takmičenja i okupljanja sve do 31. avgusta.  On će još koji dan biti u Belgiji, a onda će se vratiti kući u Srbiju sve dok ne krenu pripreme za novu sezonu.

- Još koji dan sam ovdje u Belgiji i onda idem u Srbiju. Ovdje sam sam, zatvoren u kući, izađem samo do marketa ako treba i to je to. Stanje je ovdje i dalje jako loše, po 300-400 zaraženih je u Belgiji svaki dan i još uvijek je mnogo mjera na snazi. Definitivno je odluka da se prvenstvo ne nastavi bila donekle i logična, počinje razgovor za Oslobođenje Aleksandar Vukotić.

Njegov Beveren je jedina ekipa koja će ispasti iz lige. Ostali su „kratki“ za dva boda iza Oostendea i tri iza Cercle Bruggea, pa će narednu sezonu provesti u drugoligaškom društvu. Individualno, ipak može biti zadovoljan svojom sezonom, bio je jedna od rijetkih, ako ne i jedina svijetla tačka u ekipi, o čemu govore svi oni koji prate tamošnji fudbal.

- Mi smo nažalost ispali iz lige kao posljednjeplasirana ekipa. Šta znam, mogu reći da sam svojim nastupima individualno i zadovoljan. Među tri najbolja štopera sam u ligi po ocjenama i uspješnosti u ligi, što je za ligu kakva je belgijska izuzetan uspjeh. Nažalost, ekipa nije uspjela da ostane u elitnom rangu i to je ono za čime možemo da žalimo.

Definitivno, on više neće biti član Beverena. Kako nam je rekao, već je saopštio klubu da želi da ide, a ponuda kako kaže ima i uskoro će odlučiti gdje nastavlja karijeru.

- Ja sam i prije ovog prekida sezone ljudima u klubu rekao da želim da idem. Imao sam zimus te neke ponude, nisam otišao nigdje, ali sam im u klubu rekao da na ljeto idem kako god se ova sezona završila, ispali ili ostali. Sada, kada je klub ispao u drugu ligu definitivno odlazim jer želim da igram na višem nivou, želim da se borim za trofeje. Imam i sada neke ponude, i uskoro će se znati gdje nastavljam karijeru. Takođe, imam važeći ugovor sa klubom i oni će uspjeti nešto da zarade.

Aleksandar Vukotić je prije dvije godine iz Krupe i Premijer lige otišao u Beveren i belgijsku Jupiler ligu. Nije mu trebala mnogo vremena da se privikne na jače takmičenje, ali priznaje da je u samom početku imao mali pritisak kako će to sve da prođe.

- Moram reći da sam ja zadovoljan kako sam se prilagodio na belgijski fudbal. Bilo je iskreno tu malo pritiska u jednoj-dvije utakmice na samom početku jer je sve to gdje sam došao bilo nešto novo, ali na moje iznenađenje sve je to jako brzo prošlo. Izuzetan je osjećaj kada igrate recimo protiv Cluba Bruggea, a protiv nas posljednje ekipe na tabeli dođe nekih dvadesetak hiljada gledalaca. To je uživanje igrati takve utakmice. I zato sada želim da napravim još jedan iskorak u svojoj karijeri i da nastavim igrati na tako velikom nivou.

I dalje Vukotić prati Krupu, klub gdje je stekao punu afirmaciju i koji ga je lansirao na jedan viši nivo.

- Pratio sam igre Krupe, naravno. Izuzetno mi je drago što su uspjeli odmah da se vrate u Premijer ligu BiH. Postoje neke ekipe koje nakon što ispadnu u drugu ligu potpuno potonu i ne uspiju da se vrate, ali je Krupa pokazala da je odlična ekipa. Iskreno, mislim da će tu za Premijer ligu trebati još nadogradnje, znamo kakva je to liga, kakav pritisak sa sobom nosi, te će na ovu ekipu koju sada imaju, sigurno biti potrebno još nekoliko pojačanja. U svakom slučaju ja im iskreno želim svu sreću.


Zvijezda 09 : Tuzla City
Igman : GOŠK
Željezničar : Široki Brijeg
Borac : Posušje
Zrinjski : Sarajevo
Velež : Sloga
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Borac 27 19 6 2 63
2 Zrinjski 27 18 4 5 58
3 Velež 27 12 10 5 46
4 Sarajevo (-3) 27 13 6 8 42
5 Posušje 27 11 8 8 41
6 Sloga 27 12 2 13 38
7 Široki Brijeg 27 10 5 12 35
8 GOŠK 27 8 7 12 31
9 Tuzla City 27 7 6 14 27
10 Željezničar 27 8 3 16 27
11 Igman 27 8 3 16 27
12 Zvijezda 09 27 5 2 20 17