XS
SM
MD
LG

VAR je i dalje cirkus radi katastrofalne primjene

Foto: Digital Sports

VAR kao ideja je super ali VAR kako se primjenjuje je putujući cirkus. Najbolje smo to ponovo vidjeli na utakmici Englekse i Danske.

U fudbalu kao i u sportu, sudijske greške su se dešavale. Neke greške postale su antologijske poput Maradonine ''Božije ruke'' ali svakako da je trebalo raditi na tome da se greške svedu na minimum. Kao jedan od načina da se greške svedu na minimum, uveden je VAR.

VAR kao ideja je super. Pomoć arbitrima da se donese prava odluka i da se spriječi kardinalna greška. Sa te strane niko sa VAR-om ne bi imao problema. Međutim, to kako se VAR primjenjuje i kakve su procedure oko njega, stvara veliku odbojnost prema uvođenju VAR-a.

Ako bi prevodili skraćenicu VAR, onda bi VAR bio asistent sudiji na terenu. To praktično znači da su oni tim i da zajedno rade na regularnosti same utakmice. Ali ako gledamo propise, to nije tako. Ako VAR kaže sudiji da treba pogledati snimak i on to uradi, sudija dobija minus kada se ocjenjuje njegovo suđenje. Bukvalno, iako bi trebali biti jedan tim, VAR i sudija na terenu to de fakto nisu. Zato smo imali onu skandaloznu situaciju na utakmici Srbije i Švajcarske kad je Brih odbio pogledati snimak. Da je pogledao, vjerovatno bi bio penal nad Mitrovićem ali bi Brih dobio minus na svoje suđenje.

To je jedan od osnovnih problema VAR-a. Na primjer, ako pomoćni sudija glavnom nešto sugeriše, to nije minus nego se u ocjeni suđenja stavlja kako su oni super i kompatibilan tim. Zašto onda VAR nije tim sa glavnim sudijom ? Oni faktički i trebaju djelovati kao tim jer jedino tako VAR ima smisla. Ako će glavni sudija biti u strahu da će mu ocjena biti lošija ako konsultuje VAR, pa logično da ih neće slušati i da će udarati po svome.

Druga stvar kod VAR-a je problem samog protokola u komunikaciji. Kada se desi nešto, iz sobe pitaju sudiju šta je vidio. Ako kaže da je vidio kontakt, makar on jedva postojao kao na meču Engleske i Danske, VAR neće korigovati sudiu. Oni će mu samo potvrditi da zaista postoji kontakt dok će intenzitet starta prepustiti sudiji i prepustiće njemu da odluči da li je penal ili ne.

To je potpuno bizarno. Da sam mojoj babi objasnio šta je penal, sumnjam da bi nakon pregledanog snimka i ona tvrdila da je nad Sterlingom bio penal. A u VAR sobi sjede mnogo upućeniji od moje babe, bar bi tako moralo biti. Umjesto da su rekli sudiji da ode pogledati snimak i da su mu rekli pa majstore jeste kontakt ali nema nikakvog intenziteta, možda sinoć ne bi bio dosuđen nepostojeći penal za Engleze.

A opet, da su po trenutnim pravilima rekli Mekeleu da pogleda snimak, možda bi odbio da mu se ne smanji ocjena. Dakle, dok god je komunikacija između VAR sobe i sudije takva da VAR sudije ne obraćaju pažnju na intenzitet starta i dok god se smatra da je minus ako glavni sudija gleda snimak, VAR nema apsolutno nikakvu svrhu.

Samo doprinosi dodatnom cirkusu jer je primjena katastrofalna. Jasno je da je VAR donekle nova pojava i da ne može odmah da funkcioniše perfektno ali ako već u samom nazivou stoji da je to asistent, pa zašto je onda regulisano da VAR i glavni sudija nisu tim i da mu je minus ako gleda snimak ? Potpuno nelogično jer bez ikakve upotrebe VAR-a je trebalo biti jasno da će glavni sudija sebe štititi i da neće gledati snimak jer će radi toga imati manju ocjenu.

Takođe, sudije u VAR sobi često imaju uloge fikusa. Tu mislim na situacije kada se nekoj ekipi dodijeli nepostojeći korner a iz njega padne gol. Čim sudija dosudi korner a u VAR sobi vide, a itekako mogu vidjeti, da nije korner, odmah moraju sugerisati to glavnom arbitru da bi se spriječila veća šteta. Možda nekad tako i reaguju ali je osjećaj da često i ne reaguju tako.

Ali valjda će u budućnosti biti bolja primjena VAR-a. Prije svega se sa pravne strane moraju neke stvari riješiti i moraju se promijeniti pravilnici jer nisu VAR i glavni sudija neprijatelji nego moraju biti regulisani kao tim koji zajedno radi kako bi se izbjegle neregularnosti.

No, da ne budemo baš sitničavi. Iako je VAR i dalje veliki cirkus radi katastrofalne primjene i pravilnika, ima i nekih dobrih stvari. Tu prije svega mislim na ofsajde. Sjećamo se svi onog pakla i noćne more iz Premijer lige kad su se povlačile crte, mjerili uglovi, koristila trigonometrija i geometrija i sve ostalo. Osjećao sam se kao na dvočasu matematike a ne kao da gledam utakmicu. Srećom, prvi Englezi su odustali od takvih stvari a i generalno nigdje pa ni na EURU se nisu povlačile te linije. Odnosno, bar nama u prenosu te linije nisu prikazivali što je svakako plus.

Nadamo se da će se tako i ostale stvari popraviti. VAR kao VAR je potreban ali ako će se ovako primjenjivati kako se pirmjenjuje trenutno, onda je bolje ukinuti ga.