XS
SM
MD
LG
21.08.2021 Administrator DC

Sarajevu bodovi na Tušnju

Sloboda - Sarajevo 1:2

U derbiju starih rivala, Sloboda je danas ugostila Sarajevo na Tušnju u šestom kolu Premijer lige BiH. Za razliku od ranijih sezona, kada je u duele ova dva tima uglavnom Sarajevo ulazilo sa bolje pozicije na tabeli, ovaj put je Sloboda u utakmicu ušla znatno bolje pozicionirana nego Sarajevo, sa prvog mjesta na tabeli. Ipak, bilo je istovremeno jasno i da će duel sa Sarajevom biti najveći test za Slobodu od početka sezone, a izabranici Mladena Žižovića su, kao što je trener Slobode i najavio, od početka pokazali želju za pobjedom.

Sloboda je uspjela u namjeri da izvrši početni pritisak na Sarajevo, izašla je u visoki presing sa više igrača i uglavnom je diktirala dešavanja na terenu, no izostale su ozbiljnije šanse i uigrane akcije. Doduše, nije ni teren baš bio idealan za igru, pa je to stvaralo probleme objema ekipama, a Sloboda je prijetila iz prekida. Tako je u 10. minuti Dženis Beganović bio u dobroj poziciji, ali je njegov udarac odbranio golman Sarajeva Belmin Dizdarević.

Prvu svoju šansu na utakmici Sarajevo je pretvorilo u pogodak. Igrala se 15. minuta, Sarajevo je dočekalo nešto lošiju postavku odbrane Slobode i iz sjajno istrčanog kontranapada došlo je do gola. Na desnoj strani se ubacio Halid Šabanović, nakon što je dobio loptu lijepo je ubacio za Darka Bodula, a ovaj je lijepim udarcem savladao golmana Slobode Semira Bukvića.

Mogla je Sloboda već u 17. minuti do poravnanja, ali nakon ubačaja sa strane, glavom je pored gola šutirao Josip Balić. Sarajevo se već u narednim minutama oslobodilo pritiska Slobode i imalo još dvije šanse preko Dražena Bagarića, ali on je jednom izblokiran, a drugi put je šutirao pored gola.

Nakon pola sata igre, Sloboda ponovo uspijeva da izađe u visoki presing, te natjera Sarajevo na određene greške. Nakon jedne takve, domaći prijete iz kornera, ali udarac Dženisa Beganović još jednom zaustavlja Belmin Dizdarević. Mladi golman Sarajeva bio je na visini zadatka u posljednjih petnaestak minuta prvog dijela, kada je Sloboda bila puno bolji tim, no nije stigla do gola. Sjajno je Dizdarević zaustavio udarac Husejinovića iz slobodnog udarca u finišu prvog dijela, a domaći su bili vrlo nervozni i ljuti nakon što nisu dobili penal u sudijskoj nadoknadi, kada je lopta prema njihovom mišljenju u ruku pogodila Numana Kurdića u kaznenom prostoru Sarajeva.

Sloboda je ponovo krenula ofanzivno ka golu Sarajeva od samog početka drugog dijela, ali kažnjena je jako brzo. Tarik Ramić je primio loptu negdje na sredini terena, potom je krenuo u solo akciju i uz malu pomoć zadnje linije Slobode jako lijepo je savladao Semira Bukvića.

Imalo je Sarajevo u tom momentu sve na svojoj strani, a mladi Ramić, koji je inače rođen 2003. godine, dodatno se oslobodio i nametnuo na sredini terena. Poslao je jako lijepu loptu za Darka Bodula u 54. minuti utakmice, ali ovaj nije uspio da je primiri i uputi udarac ka golu Slobode. 

Sarajevo je znatno "umirilo" Slobodu nakon drugog pogotka, a utakmica je i dalje bila vrlo nervozna i teška, no to je Sarajevu više odgovaralo, jer Sloboda nije uspijevala da napravi ništa značajnije. S druge strane, Sarajevo je nekoliko puta prijetilo opasnim kontranapadima, uglavnom nakon što bi ih poveo Rijad Kobiljar, koji je stvarao velike probleme odbrani Slobode.

Sloboda je nekoliko puta u drugom dijelu imala situacije koje je mogla bolje završiti, ali nikako domaći nisu uspijevali da upute preciznije udarce. Tako je u 80. minuti rezervista Predragović jako loše šutirao iz kaznenog prostora Sarajeva. Do kraja susreta, Sarajevo je dobilo crveni karton, a isključen je Halid Šabanović, koji je bespotrebno odugovlačio sa izvođenjem auta i dobio drugi žuti karton. Tom prilikom sa tribina je pogođen i Rijad Kobiljar, a Sarajevo je nakon primljenog gola moralo pronaći način da spriječi domaće da ga pritisnu pred njegovim golom.

Očekivano je nakon crvenog kartona Sloboda pokušala da napravi veći pritisak, ali tek je u šestoj minuti sudijske nadoknade domaćin stigao do prave šanse i gola. Sjajan pogodak je postigao Dženis Beganović, ali njegov gol nije uspio ništa promijeniti.

Sloboda ima 13 bodova, a Sarajevo nakon ovog trijumfa 12 bodova.

FK Sloboda - FK Sarajevo 1:2 (0:1)
Stadion: Tušanj, Tuzla
Gledalaca: 5000
Sudija: Antoni Bandić (Grude)
Strijelci: 0:1 - Bodul (15), 0:2 - Ramić (47), 1:2 -  Beganović (90+5)
Žuti kartoni: Balić, Kurtalić, Osmić, Žižović, Veselinović (Sloboda), Đokanović, Bagarić, Lozančić (Sarajevo)
Crveni karton: Halid Šabanović (Sarajevo) - 82.

FK Sloboda: Bukvić, A. Beganović, Ćivić, Jusić, Devedžić, Balić (70. Ramić), Kurtalić (55. Predragović), Husejinović (58. Veselinović), Maksimović, Osmić (55. Mujagić), Dž. Beganović. Trener: Mladen Žižović.

FK Sarajevo: Dizdarević, Šabanović, Pidro, Trako, Kurdić, Ramić (85. Buljubašić), Đokanović, Bodul (69. Ahmetović), Kobiljar (85. Dervišagić), Hebibović (69. Imamović), Bagarić (57. Cmiljanić). Trener: Goran Sablić.


Leotar 2 : 2 Posušje
Zrinjski 1 : 1 Tuzla City
Rudar Prijedor 1 : 1 Borac
Radnik 0 : 0 Željezničar
Sloboda 1 : 2 Sarajevo
Široki Brijeg 0 : 1 Velež
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 6 4 2 0 14
2 Tuzla City 6 4 2 0 14
3 Sloboda 6 4 1 1 13
4 Sarajevo 6 4 0 2 12
5 Željezničar 6 2 2 2 8
6 Široki Brijeg 6 1 4 1 7
7 Velež 6 2 1 3 7
8 Rudar Prijedor 6 1 2 3 5
9 Leotar 6 1 2 3 5
10 Borac 6 0 4 2 4
11 Posušje 6 1 1 4 4
12 Radnik 6 0 3 3 3