XS
SM
MD
LG

Selektor Ivajlo Petev sad junak u Sarajevu?

Ivajlo Petev

Ivajlo Petev, selektor fudbalske “A” reprezentacije BiH od najomraženije osobe u decembru prošle godine, posle samo desetak meseci, postao je junak za iste one koji su, devalvirajući stručnjaka o kojem nisu mnogo ni znali, “gurali” na klupu “Zmajeva” svog ljubimca Sergeja Barbereza bez dana trenerskog staža.

Nakon odlaska vremešnog Duška Bajevića, najneuspešnijeg selektora selekcije BiH u njenoj istoriji koja je počela da se piše u Tirani, 30. novembra 1995. godine u duelu sa Albanijom (0:2) “poklopila” se i smena predsednika “krovnog” Saveza “Dejtonske zemlje” jer je Banjalučanin Vico Zeljković zamenio Sarajliju Elvedina Begića.

Vico Zeljković, Zvjezdan Misimović i Irfan Durić


Upravo je Zeljković, zajedno sa Zvjezdanom Misimovićem (i on se našao na žestokom udaru sarajevske fudbalske čaršije) insistirao da selektor bude bugarski stručnjak, nekadašnji trener zagrebačkog Dinama. Odapete su mnoge “otrovne strelice” ka Zeljkoviću, Misimoviću, Petevu, igralo se “otvorenim đonom” prema njima trojici. 

Danas, kada je je reprezentacija BiH, uoči odlučujućih novembraskih kvalifikacionih utakmica na domaćem terenu protiv Finske i Ukrajine, blizu baraža za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine sva trojica postali su junaci. U prvom redu Petev, koji je i sada, u dobru, ostao pribran i isti, baš kao i kada ga je ganjalo veliko zlo pod senom “patriote” Sergeja Barbareza. 


Pred oktobarske utakmice u Kazahstanu i Ukrajini velike nevolje snašle su reprezentaciju BiH, povrede, a potom i nedobijanje viza zaustavilo je mnoge standardne reprezentativce da bude deo priča na tlu bivšeg SSSR-a. Redom su otpadali: Miralem Pjanić, Rade Krunić, Siniša Saničanin, kao i Mario Vrančić, Sanjin Prcić, Dario Đumić, Elvis Sarić, Denis Hadžikadunića, Mateo Sušić… u svemu tome selektor Petev je pronalzio reči utehe, samoohrabrenja, vere u optimizam.

I, prvo je pobeđen Kazahstan u Nur Sultanu (2:0), a u Lvovu sa Ukrajinom, četvrtfinalistom poslednjeg Evropskog prvenstva minulog leta, “Zmajevi” su odigrali nerešeno (1:1). Sad drže sve u svojim rukama, odlučuju o vlastitoj sudbini. Posle ovih utakmica selektor Ivajlo Petev dobio je mnogo poruka podrške i čestitki upućenih na račun igre i postignutih rezultata selekcije BiH.

Vico Zeljković i Ivajlo Petev


-Zahvaljujem se svima na podršci i čestitkama. Od početka imam poverenje u igrače i insistirao sam na zajedništvu, jer jedino tako možemo da napredujemo i ostvarimo zacrtani cilj. Najzad, i ostvareni rezultati su plod uzajamnog poštovanja i jedinstva koje vlada u timu. Vremena za opuštanje nema mnogo. Već sada treba da se spremamo i razmišljamo o susretima u novembarskom ciklusu protiv Finske 13. novembra i Ukrajine tri dana kasnije – istakao je Ivajlo Petev.

I tako, kao autsajedri u grupi D u kojoj je prvo mesto bilo “rezervisano” za Francusku, aktuelnog šampiona sveta, a Ukrajina i Finska, učesnice poslednjeg Evropskog prvenstva viđene kao kandidati za poziciju broj dva i baraž, uz naznaku Kazahstana kao potencijalnog iznenađenja, reprezentativci BiH su pod vođstvom Ivajla Peteva očarali fudbalsku Evropu. U selektora više niko ne sumnja, bar za sada.

Šta bi tek bilo da je bugarskog stručnjaka po imenovanju dočekala pozitivna atmosfera i podrška? A šta će biti u slučaju neuspeha u novembru?
Sportski žurnal

Reprezentacija BiH pred susret u Lvovu protiv Ukrajine