XS
SM
MD
LG

Danilović: Kako vrijeme odmiče biću sve bolji i bolji

Povremeni reprezentativac Bosne i Hercegovine Vladan Danilović upisao je u polusezoni iza nas 15 nastupa za Nacional u koji je otišao u ljeto 2020. godine. Nakon što je teško dobijao šansu u prvoj godini u klubu, sada je znatno više na terenu, a vjeruje da će biti i još više.

- Polusezonom, iskreno, mogu biti zadovoljan. Uvijek može bolje, ali mogu biti zadovoljan, kako lično tako i na timskom planu. Na kraju polusezone uhvatili smo zalet i priključili smo se samom vrhu, gdje i pripadamo. Bićemo u borbi za Prvu ligu i mislim da kako bude odmicala sezona, podizaćemo formu i bićemo sve bolji i bolji. Dugo je prvenstvo, mi se nadamo najboljem ishodu, a to je povratak u Prvu ligu, rekao je na početku našeg razgovora Vladan Danilović.

Kako kaže, velika je razlika u Premijer ligi BiH i ligi Portugala, te je zbog toga i privikavanje išlo teže.

- Iskreno, privikavanje mi je teško išlo. Mislio sam da će lakše ići, ali velika je razlika između BiH i Portugala, kako po kvalitetu tako i po taktičko-tehničkom pitanju. Mogu da kažem da mi je to izgovor za prošlu sezonu u kojoj nisam igrao, ali kako vrijeme prolazi i ja se sve više i više privikavam, to pokazuje i ova sezona. Kako bude vrijeme odmicalo i ja ću sigurno podizati kvalitet igre. Ovom sezonom mogu da budem zadovoljan i samo da me zdravlje posluži, vjerujem da ću biti sve bolji i bolji.

I sam Danilović priznaje da za ovih godinu i po od dolaska nije išlo sve onako kako je planirao.

- Već godinu i po sam ovdje. Što se tiče mojih očekivanja, naravno da start i sve to nije bilo onako kako sam zamišljao. Kako sam rekao, dosta je drugačija liga u kojoj sam igrao od Portugala i sve to zahtijeva mnogo više. To je normalan period adaptacije. Što se tiče mojih očekivanja, kao i u Borcu prve godine kada sam došao, čak i druge, nisu moje partije bile baš dostojne, ali baš kao i u Borcu, kako je vrijeme odmicalo, sve je bilo bolje i bolje. Ova polusezona to i govori. Kako vrijeme odmiče, biće sve bolje i bolje.

Nacional je trenutno šesti u drugoj ligi Portugala sa 26 bodova, ali treće mjesto na kojem je trenutno Casa Pia našeg Nermina Zolotića je na svega četiri boda, tako da je situacija poprilično otvorena i biće velika borba za ulazak u elitni rang portugalskog fudbala.

- Borimo se za povratak u elitu i imamo kvalitet za to, što će vrijeme pokazati. Nije lako, druga liga je mnogo komplikovana. Mogu slobodno reći da mnogo ekipa iz ove lige može da igra Prvu ligu, nisu uopšte tako velike razlike. Ima tih 4-5 ekipa koje vladaju portugalskim fudbalom posljednjih godina, ali ovo ostalo je sve izjednačeno. Sigurno da će sitnice i male utakmice, ako se mogu tako nazvati, da odluče prvenstvo. Mi ćemo se boriti i mislim da imamo kvalitet za Prvu ligu.

Poznato je da Portugal nije baš fudbalska meka za igrače sa naših prostora, ne samo Bosne i Hercegovine nego i kompletnog regiona. Tek povremeno pojavi se neko ko će slavu naše regije pronijeti obalama Atlantika.

Vladan Danilović

- Nema puno igrača sa naših prostora, možemo se na prste izbrojati. Iskreno, ne znam zbog čega. Liga je mnogo zahtjevna, prije svega taktički u odnosu na lige sa naših prostora, ali i tehnički. Mnogo traži. Neke druge lige više odgovaraju igračima sa naših prostora. Mislim da su to dva elementa koja su presudna za ovu ligu i zbog čega se mi teško navikavamo na nju.

 

Trenutno je, kaže, fokusiran isključivo na Nacional.

- Što se tiče dugoročnijih planova, ne mogu sada da pričam o daljoj budućnosti. Želim da se prije svega fokusiram na ovu polusezonu i da izborimo povratak sa Nacionalom u viši rang, a naravno da ću se truditi da svojim partijama privučem pažnju drugih klubova. Glava mi je sada maksimalno u Nacionalu, a sve kasnije što bude biće. Ne razmišljam puno, ali vjerujem u sebe i svoj kvalitet i da će nešto bolje da dođe sa vremenom. Uglavnom, fokus je sada na Nacionalu.

U prethodnoj godini u reprezentaciju je pozivan samo za dvije proljećne prijateljske utakmice. Svjestan je, kaže, situacije i razumije selektora Ivayla Peteva.

- Od kada je selektor Petev, dobio sam jednom poziv i na obje utakmice tada sam dobio šansu. Ali, nije lako zbog situacije u kojoj se nalazi Nacional. U drugoj smo ligi i ja razumijem te odluke selektora. Na meni je da radim, da se dokazujem. Vrijeme radi za mene. Pokušaću, daću sve od sebe da skrenem pažnju na sebe kako bih ponovo dobijao pozive u reprezentaciju, jer to za mene znači mnogo.

Za 2022. godinu ima najjednostavnije želje.

- Moje želje za 2022. godinu su najjednostavnije koje možemo poželjeti. Da nas posluže zdravlje, sreća, radost ove godine i da nam bude mnogo bolja nego prethodne. Da se ova situacija smiri, da živimo normalno kako smo i živjeli. To su moje želje i ovim putem i ja čestitam svima novu godinu.

I dalje prati igre Borca i raduje se uspjesima svog bivšeg kluba.

- Naravno, pratim igre Borca. Sa nestrpljenjem čekam svaku njihovu utakmicu. Ova polusezona je bila turbulentna, ali na kraju su se izvukli da tako kažem i stvarno su ostvarili dobar rezultat. Bilo je i nekih odlazaka i sve je to djelovalo na njih, a do kraja sezone mislim da će izboriti mjesto u Evropi. Imaju kvalitet za to, a Borac i Banja Luka zaslužuju da se svake godine bore za više ciljeve. Borac i Banja Luka su mi ostali u srcu, tamo sam odrastao kao čovjek i afirmisao se kao fudbaler i radujem se njihovim uspjesima.

Sjajno igra i njegov matični klub, Sutjeska iz Foče, u Prvoj ligi Republike Srpske. Kaže, i nju prati.

- Kako da ne, naravno da pratim matični klub. Ovo što su uradili ove godine je za svaku pohvalu. U samom su vrhu, bore se za Premijer ligu. Tu imam dosta prijatelja i nekadašnjih saigrača. Kapa dolje. Nadam se da će do kraja sezone uspjeti da se izbore za svoje ciljeve. Ja sam tu uvijek da im pomognem na način na koji mogu. Sutjeska ima istoriju, Foča je grad sporta i fudbala i nadam se da će ostvariti sve svoje ciljeve i postići uspjeh na koji ćemo svi mi, Fočaci, biti ponosni.