XS
SM
MD
LG

Ćurguz vodi u "elitu"

Tandem za uspeh: Zoran Ćurguz i predsednik Sloge Miroslav Kršić

PRAVI TRENUTAK – Zoran Ćurguz, trener crveno – belih iz Doboja

DOBOJ – U subotu se nastavlja šampionat u m:tel Prvoj ligi Republike Srpske. Želja je mnogo, a samo jedan klub može prvi proći kroz cilj, postati šampion Srpske. Mnogi veruju da će to biti dobojska Sloga.

Ide se Dobojlijama ka novim i većim ostvarenjima kao verniku na hodočašće. Sloga u ovom trenutku ima kvalitetan trenerski kadar, kao i igrački potencijal. Rukovodstvo kluba pruža im podršku, pa se nameće zaključak da nema prepreka za ostvarenje ambicija.

Trener Zoran Ćurguz kaže da Sloga može na kraju sezone prva proći kroz cilj, ali da i drugi imaju velike apetite.

„Sloga u poslednjih godinu dana napravila je veliki iskorak u organizaciji, u infrastrukturnom pogledu, u stručnom segmentu i krupnim koracima grabi ka ozbiljnom kolektivu. Naš cilj nije bio da se uđe u Premijer ligu ove godine, ali situacija se tako poklopila. Na vreme smo neke stvari posložili, rezultati su nas vinuli u sam vrh i sada treba da učinimo što je do nas da pokušamo biti prvi. Ako se to i ne ostvari, neće biti tragedija. Mi smo u zimskim pripremama uradili dobre pripreme, imali odlične uslove za rad, odigrali nekoliko kvalitetnih utakmica, a u dve su nam protivnici bili premijerligaši. Uradili smo dosta na izgradnji klupske teretane, na angažovanju kondicionog trenera. Ekipa danas ima mnogo veći kontinuitet trčanja, mnogo veći ritam igre i verujem da ćemo to potvrditi kroz rezultate. Uveren sam da će Sloga do samog kraja sezone biti konkurentna za prvo mesto. Uz malo sreće, nadam se da će se na leto u Doboju igrati premijerligaški fudbal“, optimista je Zoran Ćurguz.

Strateg Dobojlija ne plaši se konkurencije. Ipak, svestan je da Krupa i Sloboda iz Novog Grada imaju svoje želje, ambicije, nastojanja.

„Svako ima pravo da ima svoju želju i ambiciju. Konkurencija je dobra, jer nas tera da budemo sve bolji i jači. Poštujem Krupu i Slobodu, ali i Sutjesku iz Foče, pa i Zvijezdu 09. Niko od njih nije bez šanse za šampionska ostvarenja, imaju kvalitet za to. U svakom slučaju, glavni konkurenti su nam Krupa i Sloboda. Krupa se dobro pojačala, doveli su potentne fudbalere i u budućnosti će biti izuzetno interesantni. Sloboda je u prelaznom roku pretrpela određene promene, pa smatram da su na istom nivou kao jesenas. Sa druge strane, smatram da smo se mi dobro pojačali, da smo dobro radili. Smatram da smo u određenoj prednosti u odnosu na njih, a i međusobne utakmice igraćemo na našem terenu“, napominje Ćurguz.

Ocena većine je da je greh da Doboj ne bude grad gde se igra premijerligaški fudbal. Doboj ima tradiciju. Sloga je bila u jugoslovenskom drugoligaškom društvu, onda kada je drugoligaš trebalo biti. Čini se da gradski oci fudbal razumeju, vole i često konzumiraju.

„Zahvalan sam rukovodstvu Grada Doboja. Gradonačelnik Boris Jerinić i sam je igrao fudbal u Slogi, bio predsednik kluba. Radi se o čoveku koji apsolutno razume kako funkcioniše jedan fudbalski kolektiv. Njegova želja je bila, a zbog toga sam se i vratio u Slogu, da pokušamo da Slogu vratimo tamo gde joj to i pripada. Mislim da Doboj, kao grad i regija, zaslužuje da ima premijerligaški fudbal. Premijer liga BiH donosi infrastrukturu, jer je ona u Slogi oronula i da je treba podizati na znatno veći nivo. Jedini način da ’naterate’ neke ljude da ulažu novac je da se plasirate u ’elitu’ BiH. Onda se pojavljuju određeni kriterijumi i zahtevi i sigurno je da je želja svih da se igraju utakmice u Doboju. Uveren sam da se može napraviti iskorak u infrastrukturnom pogledu, tako da bi stvorili što bolje uslove za buduće generacije. Ako se plasiramo u Premijer ligu BiH Sloga može biti interesantna potencijalnim investitorima, što nam je i konačni cilj, da Slogu pozicioniramo u tom delu, da neko uđe sa novcem i da vidi svoj interes, odnosno da Sloga postane bitan faktor u bosanskohercegovačkom fudbalu“, obrazlaže Zoran Ćurguz.

On je za mnoge fudbalske kolektive bio ruka spasa i anđeo čuvar. One koji su prvi hteli proći kroz cilj gurao je u visine, a oni koji su hteli da se sačuvaju od ispadanja – sačuvao ih je! Njegova skromnost mu ne dozvoljava samohvalu, ali za naše čitaoce načinio je izuzetak, govorio je na koje uspehe u sportu je posebno ponosan.

„Ponosan sam na rezultat koji sam postigao sa Proleterom iz Teslića, kada se taj klub plasirao u Prvu ligu Republike Srpske. Ponosan sam na finale Kupa Republike Srpske sa Slogom, na polufinale Kupa BiH sa Slogom. Jer , da smo prošli Široki Brijeg igrali bi evropske utakmice pošto je finalista Željezničar bio šampion BiH, a onda bi drugi finalista igrao u Evropi. Bio sam sa Slogom blizu da se 2012.godine plasiramo u Premijer ligu BiH. Kasnili smo jedan bod za Radnikom iz Bijeljine. Za četiri godine sačuvao sam četiri tima od ispadanja. Laktaši nisu ispali iz Premijer lige BiH, pa naredne godine sačuvao sam Modriču, onda Zvijezdu iz Gradačca i na kraju Sloga nije ispala iz Prve lige RS. Nakon dve godine to sam uspeo i sa timom Proletera iz Teslića. Međutim, posebno sam ponosan na rad u Željezničaru ST iz Banja Luke. Desetak igrača sa kojim sam radio otišli su na viši nivo, u Premijer ligu BiH, klubove iz okruženja ili u inostranstvo. Posebno sam ponosan na tri ili četiri mlada fudbalera i reprezentativca. Uporedo smo pravili željene rezultate i ’proizvodili’ mlade asove i zdrave ličnosti, te smo tako dali pečat bosanskohercegovačkom fudbalu. To je klub koji je imao viziju razvoja mladih igrača“, zaključio je svoje kazivanje Zoran Ćurguz, aktuelni trener dobojskog prvoligaša.

Sloga u svojoj 77.godini postojanja sa trenerom Zoranom Ćurguzom deluje kao dobro organizovan kolektiv i vrhunski uigran i pripremljen tim za fudbalsko proleće. Iako ovih dana često provejava sneg, to proleće bi u fudbalskom pogledu moglo da požuri u Doboj.

U „gradu na tri reke“ već se oseća dah najlepšeg godišnjeg doba...

 


Borac 1 : 3 Sloboda
Kozara 1 : 0 Drina
Modriča 2 : 0 Leotar
Slavija 2 : 3 Laktaši
Rudar Prijedor 2 : 1 BSK
Romanija 2 : 1 Famos
Velež 2 : 1 Omarska
Ljubić 3 : 0 Sutjeska
Radnik 4 : 1 Željezničar
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Radnik 29 20 9 0 69
2 Laktaši 29 17 4 8 55
3 Rudar Prijedor 29 14 10 5 52
4 Kozara 29 13 6 10 45
5 Famos 29 14 3 12 45
6 Leotar 29 14 3 12 45
7 Sloboda 29 13 5 11 44
8 Željezničar 29 13 4 12 43
9 BSK 29 13 3 13 42
10 Sutjeska 29 11 5 13 38
11 Borac 29 10 6 13 36
12 Ljubić 29 11 3 15 36
13 Velež 29 11 2 16 35
14 Drina 29 8 10 11 34
15 Romanija 29 10 4 15 34
16 Slavija 29 9 6 14 33
17 Modriča 29 9 5 15 32
18 Omarska 29 5 4 20 19