XS
SM
MD
LG

Futsal elita dolazi u Bijeljinu

Radnik je suvjerno osvojio titulu prvaka Republike Srpske, ostavili su prvog pratioca sedam bodova iza, a bitno je napomenuti i da su Radniku tokom sezone oduzeta i tri boda, tako da bi razlika bila i veća da nije do toga došlo.

Semberska ekipa sačinjena je od nekih dobro poznatih futsal lica Bosne i Hercegovine, najbolji strijelac Lige prvaka u ovoj sezoni, Mirko Marinković, igra za Radnik, baš kao i najbolji asistent istog takmičenja, Cvijetin Pavić, Danijel Ružičić, Danijel Ćulum i drugi. Na klupi je nekadašnji prvak BiH, Miloš Tanasković, a u stručnom štabu su i reprezentativac Davor Arnautović, kao i bivši reprezentativac, Dejan Pavlović.

U razgovoru za SportDC, član uprave KMF Radnik, Marko Bajić, govori o sezoni iza nas, plasmanu u Premijer ligu, kao i ambicijama za dalje.

- Iako smo u sezonu ušli kao novajlije u prvoligaškom društvu, na početku sezone smo pred sebe postavili ciljeve, te smo rekli da ako nam se ukaže šansa, borimo se i za sam vrh. Na osnovu ciljeva smo sklapali i ekipu, te na polusezoni, kada smo osvojili jesenju titulu, odlučili da pojačamo igrački kadar u borbi za šampionsku titulu. Mada se po rezultatima da naslutiti da je to bilo veoma lagano, ipak su igrači, stručni štab i uprava kluba uložili veliki napor u postizanju ovog istorijskog uspjeha za nas klub i grad, rekao nam je Marko Bajić, a onda se osvrnuo na igrački kadar.

- Ovu ekipu smo polako sklapali više od dvije sezone, te su ovi momci podnijeli i najveći teret igranja u prethodne dvije sezone. Da li je ovaj sastav dovoljam za nastup u elitnom rangu bh. futsala je sada nezahvalno komentarisati. Uprava će prvenstveno sa većinom igraca obaviti razgovore i ponuditi im da ostanu u ekipi, a tek nakon toga krenuti u dovođenje pojačanja. Kad kažemo pojačanja, želimo ovim momcima pridružiti igrače koji će kvalitet igre podići na još veći nivo, a ne da bespotrebno gomilamo igrački kadar. Također, drago nam je da smo afirmisali mlade igrace koji su već imali ponude nekih premijerligaških ekipa, a nedavno naš mladi igrac Miljan Odžaklic je dobio poziv za seniorsku reprezentaciju BIH. U sastavu imamo jednog od najboljih golmana BiH Danijela Ružičića, Cvijetina Pavića, Mirka Marinkovića najboljeg asistenta i strijelca Lige prvaka, tako da je ova ekipa već sad jako kvalitetna.

U Radniku već imaju neki plan za Premijer ligu.

- Kao i na početku ove takmičarske sezone i naredne godine želimo ići korak po korak. Uprava je pred sebe stavila neke ciljeve, a oni će biti predstavljeni i igračima, jer su oni nosioci ostvarivanja tih ciljeva. Prvenstveno želimo da postanemo stabilan premijerligaš, jer mislimo da Bijeljina i Semberija to zaslužuju, a to su pokazali i naši navijači, koji su redovno ispunjavali tribine na svim našim utakmicama. Ako se ukaže prilika za nešto više, od toga nećemo bježati.

Imao je Radnik i veliku podršku sa tribina u Prvoj ligi Republike Srpske, a da se radi o ozbiljnom kolektivu potvrđuje i činjenica da su ih organizovano pratili i navijači FK Radnik, popularni "Incident".

- Iako je ekipa KMF "Radnik-Siti" najmlađi sportski klub u Semberiji, treba naglasiti da Bijeljina i Semberija imaju dugu tradiciju futsala. I sami navijači su u nama prepoznali novu, pozitivnu energiju, te njihova podrška sa tribina nam je bila veliki podstrek da na terenu pružimo svoj maksimum. Semberska publika je navikla na majstore futsala, koji dugi niz godina nastupaju na raznim turnirima u Bijeljini. Veliko broj reprezentativaca bivše Jugoslavije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Slovenije su nastupali i još uvijek nastupaju na turnirima u Bijeljini, a njihove nastupe semebrska publika prati i zna cijeniti. Sa navijačima imamo veoma dobre i korektne odnose, te znamo da će i u budućnosti oni biti naš dodatni igrač, a naravno da prostora za napredak ima još, te ćemo analizirati i taj segment u organizaciji kluba, te sprovesti te radnje.

Futsal u Bosni i Hercegovini još uvijek nije podignut na nivo na kojem je u Evropi, te se uglavnom funkcionisanje klubova svodi na entuzijazam pojedinaca. U Radniku određeni dio budžeta popunjavaju iz javnih sredstava, ali se dopunjuju sa sredstvima prijatelja kluba.

- Na samom početku našeg puta pokojni gradonačelnik Mićo Mićić je prepoznao da ova priča ima ozbiljne konotacije, te je pomogao u prvoj sezoni, kada smo se takmičili u Drugoj ligi Republike Srpske, grupa Centar. Prošle sezone smo uspjeli da uđemo u raspodjelu sredstava za sport u sklopu budžeta Grada Bijeljina, te i ove godine smo dobili određena sredstva. Naravno da to nije dovoljno, pa se moramo oslanjati i na prijatelje kluba, kao i na sponzore, kojima se ovom prilikom zahvaljujemo. U toku pauze između dvije sezone, naša uprava konstantno radi i razgovara se velikim brojem organizacije koje su izrazile želju da postanu dio ove priče. Iskreno od gradske uprave imamo određenu pomoć, a nadam se da će ta pomoć biti znatno veća jer ova sredstva koja su bila naznačena su minimalna za igranje u Prvoj ligi. U narednom periodu trebali bi dobiti generalnog sponzora, koji ce olakšati funkcionisanje kluba.


18 .kolo Prva liga RS
Beli anđeo 4 : 3 Radnik Siti
Glasinac 6 : 2 Jahorina
Željeznica 6 : 1 Boračka
Brčko Zdravlje 1 : 4 Ugljevik
Leotar 5 : 0 Borac
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Radnik Siti (-3) 18 13 1 4 37
2 Leotar 18 9 3 6 30
3 Borac 18 9 2 7 29
4 Boračka 18 9 2 7 29
5 Željeznica 18 9 0 9 27
6 Ugljevik 18 8 2 8 26
7 Beli anđeo 18 8 2 8 26
8 Glasinac 18 8 1 9 25
9 Jahorina 18 7 2 9 23
10 Brčko Zdravlje 18 2 1 15 7