XS
SM
MD
LG

Modriča i Republika Srpska uz Borac

Goran Zakarić i Nenad Lalatović

MODRIČA – U susret prvoj utakmici prvog kola UEFA Konferencijske lige između Borca i B36 Toršavna, trener i kapiten našeg predstavnika Nenad Lalatović i Goran Zakarić su na stadionu „Dr Milan Jelić“ u Modriči održali pres konferenciju. Ispoljili su oprez, ali i optimizam da se može pobediti tim sa Farskih Ostrva.

Borcu će ovo biti 21.nastup na međunarodnoj sportskoj sceni, jurišaće za osmim trijumfom. Zbog činjenice da je predstavnik Farskih Ostrva velika nepoznanica i da se dragulj iz Banjaluke nikada nije sastajao sa nekim od klubova iz te omalene zemlje Danskog kraljevstva, trener Nenad Lalatović ispoljio je dozu opreza. Jer, rival često dominira u domaćim merilima.

„Nema alibija, mi smo favoriti. Međutim, mora se uzeti u obzir da je ovo naša prva utakmica, da izlazimo iz pripremnog perioda gde smo odigrali samo četiri utakmice i gde imamo puno novih igrača. Neće biti lako, rival je izuzetan tim i fudbal sa Farskih Ostrva često potcenjujemo, ali naš protivnik je toliko puta bio prvak svoje zemlje, osvajao brojne trofeje. Primaju malo golova, imaju čvrstu odbranu, znaju da idu na rezultat. U Modriču će doći da se pokušaju braniti. Učiniće sve da nas iznenade iz nekakvog prekida, snažni su, pogotovu u zadnjoj liniji, u prekidima su fenomenalni. Imaju sjajne bočne igrače i izuzetno organizovano se brane. Prema tome, dobro smo izvršili analize i znamo sve njihove vrline i mane“, kaže Nenad Lalatović. 

Strategu Borca odgovara da se prva utakmica igra kod kuće, verujući da će u Modriči biti sjajna atmosfera, onakva kakva je u redovima Borca u ovom trenutku, a uvek je tako kada ne postoje problemi personalne prirode.

„Žao mi je što ne igramo u Banjaluci, ali sam siguran da će Modriča biti sjajan domaćin, da će stadion biti ispunjen do poslednjeg mesta, da će doći dosta ljudi iz Modriče, Banjaluke, Brčkog, Doboja, Bijeljine, Dervente...da nas podrže, da nam daju vetar u leđa da pobedimo. Bilo bi mi jako drago, to mi je prva zvanična utakmica na klupi Borca. Jako me raduje da je unutar kluba sjajna atmosfera. Dva dana do utakmice došli smo u Modriču, drugarstvo je na prvom mestu. Samo istinska porodična atmosfera pravi dobre rezultate. Mnogo je važno da su mi svi igrači na raspolaganju, nema povređenih. Svi su orni i sa velikim nestrpljenjem čekaju početak utakmice. Ponavljam, biće teška utakmica, ali se nadam povoljnom rezultatu. Samo razmišljam o uspehu i o prolazu u narednu rundu. Ova utakmica je peta kako sam trener u Borcu, a prva zvanična“, dodao je Lalatović

Od Gorana Zakarića uvek se očekuje profesionalni odnos, odgovornost i pokretačka snaga za uspešnu igru kolektiva.

„Veoma je bitno da smo svi spremni. Jako je važno da jedva čekamo početak meča. Vidljivo je da je trener Nenad Lalatović sa saradnicima doneo nešto novo u fudbal BiH. Favoriti smo, ali to treba dokazati na terenu. Letnja pauza je bila kratka, verujemo da smo ostvarili ono što je od nas traženo, da budemo što spremniji. Daćemo svoj maksimum da pobedimo i verujem u punu podršku navijača Borca i svih ljubitelja fudbala iz Banjaluke, Modriče i drugih krajeva Republike Srpske“, poručio je Zakarić.

Nade u pobedu simpatizerima Borca podgrejava činjenica da nekada izvrsni fudbaler, danas daroviti trener Nenad Lalatović gde god je radio imao je u startu osećaj sigurnosti i trijumfa. Valjda će tako biti i sada.

„Da sam duže sa timom Borca i sada bi se javio osećaj sigurne pobede. Uvek verujem u svoj tim, pa i sada očekujem pobedu. Nisam nadmen, ne potcenujem rivala, ali verujem u svoje igrače, u naše navijače, u svoj i rad svojih saradnika. Biće dobro da se svi radujemo. Borac je veliki klub , te se nadam da ćemo Banjaluci, Modriči i našoj Republici Srpskoj doneti radost. Borac kao klub, Banjaluka kao grad i naša Republika Srpska zaslužuju da imaju predstavnika u drugoj rundi“, ističe Lalatović

Svestan je „Lalat“ da najveća opasnost za njegov tim može doći od Poljaka Mihala Przibilskog, da poseduje sve reference modernog fudbalera, ali Borac ima čemu da se nada. I sve u predivnim uslovima, stvorenim za ovu priliku u Modriči.

„Prijatno sam iznenađen. Stadion je sjajan, teren je fenomenalan. Sviđa mi se što nema atletske staze, bićemo bliže sa navijačima i ja i igrači. Zaista, verujem da će nam publika biti naš 12.igrač. U najkraćem, oduševljen sam uslovima u Modriči“, podvukao je Nenad Lalatović, trener Borca.

Rival našeg predstavnika osnovan je daleke 1936.godine, ovo će mu biti 52.nastup na međunarodnoj sportskoj sceni. Do sada je 11 puta osvajao Premijer ligu Farskih Ostrva, 7 trofeja u nacionalnom kupu, jednom je bio pobednik Superkupa svoje zemlje. Ipak, verujemo da je sve to malo da bi se Borac zaustavio na putu do sigurne pobede. Utakmica u Modriči igra se od 18 časova, uz direktan televizijski i prenos na talasima Radija Republike Srpske i uverenje u sigurni trijumf  fudbalske porodice koja je pre tri dana obeležila svoj 96.rođendan.

Uz rođendanska slavlja idu i pobedničke radosti...

DEO ISTORIJE

Dr Milan Jelić čekao je taj dan da njegova Modriča odigra svoju prvu međunarodnu zvaničnu utakmicu u ovom gradu. Raniji predsednik Fudbalskog saveza Republike Srpske i FSBiH, te šesti predsednik Srpske nije to dočekao, ali je često isticao da posle Modriče svoje srce najviše poklanja Borcu. Ovaj meč je prvi evropski u Modriči. I deo je istorije.

MODRIČA UZ BORAC

Očekivanja su da će veliki broj Modričana, uprkos godišnjim odmorima, doći da podrže Borac. Uostalom, za Banjalučane danas nastupa dete Modriče Jovo Lukić, sin proslavljenog fudbalera Mitra Lukića. Takođe, Borčevu i modričku fudbalsku istoriju svojevremeno su ispisivali Ilija Miljuš, Nikola Nikić, Stevo Nikolić, Joco Stokić, Marko Živković, Duško Stajić, Mladen Bojić ... Borac i Modriča – jedna duša do neba izrasla!

 

 

 


Sarajevo 2 : 4 Igman
Posušje 2 : 1 Velež
Sloboda 1 : 2 Željezničar
Sloga Meridian 2 : 1 Borac
Leotar 2 : 1 Široki Brijeg
Tuzla City 3 : 0 Zrinjski
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 33 25 3 5 78
2 Borac 33 18 4 11 58
3 Željezničar 33 15 8 10 53
4 Sarajevo 33 15 7 11 52
5 Široki Brijeg 33 13 9 11 48
6 Velež 33 11 12 10 45
7 Tuzla City 33 10 7 16 37
8 Igman 33 9 10 14 37
9 Sloga Meridian 33 10 7 16 37
10 Posušje 33 10 7 16 37
11 Leotar 33 9 7 17 34
12 Sloboda 33 7 11 15 32