XS
SM
MD
LG

Švajcarska pregazila Bosnu i Hercegovinu

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine do 21 godine poražena je od odgovarajuće selekcije Švajcarske sa 3:0 na Grbavici u prijateljskom meču. 

Na debiju selektora Igora Jankovića nije to baš izgledalo najbolje u ovom susretu. Slabo su bh igrači dolazili u priliku da ugroze gol golmana gostiju Edina Omeragića, još jednog od švicarskih fudbalera sa bosanskohercego vačkim korijenima. Ujedno, ovo je bio i njegov debi za U21 reprezentaciju Švicarske.

I jedan i drugi selektor iskoristili su ovu utakmicu za filtriranje mlađih igrača za reprezentaciju i spremanje reprezentacije za naredni ciklus kvalifikacija. U obje selekcije to su uglavnom bili fudbaleri od 18 i 19 godina, sa tek po šestoricom fudbalera od 20 godina. 

Dvije najbolje šanse u prvom poluvremenu Švajcarska ima preko Karmina Čapete, koji u 15. minuti šutira, Šahinović brani, a pet minuta kasnije je u još boljoj poziciji, ali Šahinović još jednom lijepo skraćuje ugao i brani šut. 

Najbolju šansu bh reprezentacija ima preko Ivana Bašića. Kapiten domaćeg tima je povukao loptu sa desne strane prema sredini, šutirao lijevom nogom, no lopta odlazi u korner.

I onda, u 44. minuti Švajcarska dolazi do vodstva. Neodlučna je pomalo bila bh odbrana, lako su Švajcarci donijeli loptu do šesnaesterca, a onda sjajnim golom Nils Rejšmit dovodi Švajcarsku u vođstvo.

Ni nastavak susreta ne donosi bitno drugačiju utakmicu. Opet je bh  nešto jalovo prijetila pred golom protivnika, da bi u 60. minuti Švajcarci preko Sančesa došli i do 2:0.

Potom su Švajcarci još jedan opasan šut preko kapitena Miše Eberharda, ali odličnom paradom Šahinović brani taj šut.

U 77. minuti Švajcarska stiže i do trećeg pogotka na ovoj utakmici. Desni bek Mladen Cvjetinović je napravio veliku grešku, dao je loptu pravo u noge Tresoru Sambi, koji takav dar koristi i pogađa za 3:0. Ujedno, to je bila i posljednja promjena rezultata na ovoj utakmici, te je Švajarska ostvarila sigurnu pobjedu. 

BIH: Šahinović, Cvjetinović, Račić, Muharemović, Drina, Popara, Kulašin, Ilinković, Bristrić, Bašić, Drljo   Igrali su još: Sabljić, Kujundžić, Mehmedović, Janković, Sučić, Šukilović, Čavić, Karić, Ramić,  Selektor: Igor Janković 

ŠVICARSKA: Omeragić, Valner, Hodža, Žake, Lurvink, Švajgler, Eberhard, Rejšmit, Hunziker, Sančes, Čiapeta  Igrali su još: Strosko, Samba, Amenda, Fontana, Goljiard, De Carvaljo, Hubel, Šo. Selektor: Mateo Vaneta