XS
SM
MD
LG

Borcu stigla pomoć

Bogoljub Zeljković

Uz pomoć Vlade Republike Srpske i predsjednika Milorada Dodika, Fudbalski klub Borac riješio je goruće finansijske probleme, te je uz njihovu podršku klub obezbijedio finansijska sredstva za nastavak sezone.

Rekao je ovo na konferenciji za novinare potpredsjednik Borca Bogoljub Zeljković, istakavši da su ovim novcem juče i danas riješene sve obaveze za 2022. godinu, ali i sve druge potrebne stvari za dobijanje premijerligaške i evropske licence.

– Kako god to nekome zvučalo, moram da se zahvalim predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i Vladi Republike Srpske na čelu sa premijerom Radovanom Viškovićem na razumijevanju i pomoći, koju nam pružaju u kontinuitetu. Zahvaljujući njima uspjeli smo da prebrodimo trenutnu situaciju i nedostatak značajnih sredstava za normalno funkcionisanje kluba – rekao je Zeljković, koji se osvrnuo na brojne negativne komentare u javnosti po pitanju rješavanja problema uz pomoć Vlade Republike Srpske.

Zeljković u takvom načinu funkcionisanja ne vidi ništa loše.

– Borac je udruženje građana, većina klubova u regiji i na Balkanu funkcioniše na način da država stoji iza njih, pomaže im kako bi obezbijedili svoju likvidnost i poslovanje. Nemoguće je da bez toga klub funkcioniše ako nije privatno vlasništvo. Zaista mi nije jasno zašto je toliko negativnih komentara upućeno zbog toga što Borac ima značajnu pomoć institucija Republike Srpske. Uz dužno poštovanje prema svim ostalim klubovima, smatramo da je Fudbalski klub Borac najveći sportski brend Republike Srpske. Borac je ambasador Republike Srpske. Da li se to nekom sviđa ili ne, to je druga stvar.

Drugi čovjek kluba podsjetio je na brojne stvari koje su urađene u proteklih nekoliko godina.

– Napravili smo značajne stvari za klub, Borac u posljednje tri godine ostvaruje najbolje rezultate. Osvojili smo titulu, tri godine zaredom izašli smo u Evropu, a na dobrom putu smo da to učinimo i četvrtu godinu u nizu. Omladinska škola, koja nije postojala kada smo mi došli u klub, danas postoji i broji 350-400 djece. I rezultati omladinske škole su najbolji u istoriji, pa su tako prošle godine naši juniori bili prvaci BiH. Pored toga, urađeni su značajni infrastrukturni projekti na samom stadionu. Urađeni su novi teren, atletska staza, čitači karata, pomoćni teren, zamjena reflektora… Sve su to višemilionska ulaganja koja smo uspjeli da realizujemo. Morali smo da obezbijedimo tekuću likvidnost, a tu su i repovi iz prošlosti koje smo rješavali i rješavamo i dalje. Odblokirali smo i račun kluba koji je bio blokiran deset godina.

Zeljković priznaje da je rukovodstvo u proteklom periodu pravilo određene greške, ali ističe da su iste bile – plod najboljih namjera.

– Ne bježimo ni od toga da smo u prošlosti imali velike promjene igrača i trenera. Tu odgovornost preuzimam prvi ja, zatim predsjednik kluba i cijela uprava. Isto tako, rezultati su takvi da možemo pričati o balansu. Katastrofalno bi bilo da smo imali mnogo promašaja, a da rezultata nije bilo. Rezultata je bilo, imamo ih i sada i u nastavku sezone i godinama koje su pred nama želimo još više da dignemo Borac i da ostvarujemo što je moguće rezultate.

Kategorično je Zeljković odbacio navode sa društvenih mreža o uzimanju provizija Borčevim fudbalerima.

– Riječ je o apsolutnim neistinama. Ja otkako sam u Borcu, ni od koga nisam uzeo niti jednu marku. Isto tako mislim i za ostale u klubu. Pozivam sve igrače koji su ranije bili u Borcu da javno izađu sa dokazima o toj priči. Želim da stavim tačku na priče koje nisu istinite. Možemo da pričamo da li neki igrači i treneri nisu opravdali očekivanja u klubu i da zbog toga preuzimamo odgovonost, ali sve ostale stvari su gluposti.

Interesantno je bilo i pitanje novinara televizije N1 – ”gdje je nestao novac?”

– Kako mislite gdje je nestao novac? Nestao ili ga nismo imali su dvije različite stvari, ali dobro… U intervjuu pred Novu godinu potvrdio sam da dugujemo plate od jula mjeseca. To je tako bilo, sada smo to riješili. Imali smo ljetos planove što se tiče Evrope, da se napravi neki iskorak. Zbog toga smo doveli trenera Nenada Lalatovića, ali rezultatski nismo zadovoljni. Izgubili smo značajna sredstva ispadanjem u prvom kolu evropskog takmičenja, gdje smo očekivali i morali napraviti bolji rezultat. Što se tiče sponzorskih ugovora koje je trebalo da dobijemo, oni nisu išli kako smo očekivali nakon čega smo ušli u problem. Za funkcionisanje kluba nisu potrebne samo plate, mnogo je ostalih troškova na dnevnoj bazi. Igrali smo na gostujućim terenima, pa smo tako morali uložiti značajna sredstva za stadion u Modriči kako bismo mogli da dobijemo licencu da odigramo utakmicu. Nakon toga smo igrali u Novom Gradu gdje smo takođe imali određena ulaganja. Plate su se dugovale, ali smo isplaćivali bonuse određenom redovnom dinamikom na koje igrači imaju pravo pravilnikom kluba – zaključio je Zeljković.

Borčevi igrači tako će sutra (14. januar) početi sa pripremam za proljećni dio sezone, a prozivka je zakazana za 10.00 časova u Trofejnoj sali na Gradskom stadionu.

(borac-sport, foto: borac-sport)


Sarajevo 2 : 4 Igman
Posušje 2 : 1 Velež
Sloboda 1 : 2 Željezničar
Sloga Meridian 2 : 1 Borac
Leotar 2 : 1 Široki Brijeg
Tuzla City 3 : 0 Zrinjski
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Zrinjski 33 25 3 5 78
2 Borac 33 18 4 11 58
3 Željezničar 33 15 8 10 53
4 Sarajevo 33 15 7 11 52
5 Široki Brijeg 33 13 9 11 48
6 Velež 33 11 12 10 45
7 Tuzla City 33 10 7 16 37
8 Igman 33 9 10 14 37
9 Sloga Meridian 33 10 7 16 37
10 Posušje 33 10 7 16 37
11 Leotar 33 9 7 17 34
12 Sloboda 33 7 11 15 32