XS
SM
MD
LG

Šampion opet slavio u Mostaru: Radnikova fantazija od poluvremena

Futsaleri Radnika su i u četvrtom međusobnom duelu u Mostaru protiv FC Mostar SG ostvarili pobjedu. Ovaj put, u utakmici 12. kola Premijer lige BiH su ostvarili trijumf 6:4.

Ovom pobjedom, KMF Radnik je pobjegao na šest bodova Mostarcima, uz bolji međusobni duel, te bi to vjerovatno trebalo Sembercima biti dovoljno da osvoje prvo mjesto na kraju ligaškog dijela sezone i sebi tako osiguraju prednost domaćeg terena kroz čitav plej of. 

Bila je ovo kvalitetna, ali i vrlo čudna utakmica. I jedni i drugi su imali poteškoća pred meč. Golman domaćih Nemanja Momčilović se povrijedio, te je samo protokolarno bio na klupi i nije mogao pomoći saigračima, ali dobra stvar je da je debitovao Rafael Machado Moreno, reprezentativac Venecuele koji je konačno stekao pravo nastupa. Sa druge strane, Danijel Ružičić i Cvijetin Pavić su zaigrali, iako je bilo najavljeno od strane Bijeljinaca da propuštaju meč, ali je vidjljiva bila zadrška u igri i da su "stisli zube".

Radnik je nekako uspavano odigrao prvo poluvrijeme, ni blizu šampionske igre, a Mostar SG je organizovanom timskom odbranom koristio sve što im se otvaralo, a Radnik im je otvorio mnogo toga u prvom poluvremenu. U 6. minuti je 1:0 za domaće. Bio je to prekid, lopta se od Baručije odbija Morenu, koji na debiju postiže i prvi gol u dresu Mostaraca. 

Pokušao je Radnik da igra svoj prepoznatljivi "višak", ali to u prvom poluvremenu i nije bilo toliko tečno. Ono što je prošlo pored odbrane Mostaraca zaustavljao je Luka Bevanda na golu. A, onda u 10. minuti i 2:0. Bilal Jelić je povukao loptu, otišao skroz do aut linije i kada se činilo da nema gdje, snažnim udarcem matira Ružičića, 2:0.

Dvije minute kasnije Radnik se ipak vraća. Karakterističan napad Semberaca sa "viškom", Ružičić spušta desno za Arnautovića, ovaj oštro gađa drugu stativu, koju zatvara Mirko Marinković i polovi prednost domaćina. 

U 17. minuti Mostarci dolaze do trećeg pogotka. Oslobodio se Bilal Jelić svojih čuvara i za njega onda ostaje lakši dio posla, egzekucija, 3:1. Upao je Radnik u crnu rupu tada, Danijel Ružičić griješi u prenosu lopte, presjeca to Slobodan Rajčević, dodaje do Thiaga Gomesa kojem nije bilo teško da pogodi po četvrti put mrežu Semberaca. I to je, otprilike, bilo sve od Mostara.

Od tada, pa do kraja utakmice slijedi potpuna dominacija Radnika. Da im bude lakše u nastavku pobrinuo se drugim golom Mirko Marinković u 19. minuti. Ponovo preslikana akcija kao kod prvog gola, Ružičić za Arnautovića, Arnautović za Marinkovića i to je 4:2.

U drugom poluvremenu dominacija Radnika. Odbrana Mostaraca je nekako neozbiljno shvatala Danijela Ružičića, puštala ga uđe duboko u zonu šuta, ali se on odlučivao uglavnom za dodavanja. Ipak, u 24. minutu sjeva bomba iz njegove noge, neodbranjivo za Bevandu 4:3. 

Dejan Pavlović je u 32. minuti bio uporan, sa gol linije vraća loptu u polje za Stefana Rakića, a ovaj je šalje u mrežu za 4:4, da bi potpuni preokret, ogroman preoket, režirao Dejan Pavlović. U prijemu lopte na prsa je izbacio Rajčevića, a onda udarcem po zemlji, uz samu stativu pogodio za 5:4. Uzalud su se nijemo gledali igrači Mostara između sebe, kao da ne mogu da vjeruju šta im se događa i kako su ispustili ogromnu prednost koju su imali.

U završnici susreta Mostarci kreću sa Aladžićem kao golmanom-igračem, ne bi li postigli izjednačujući gol, ali ne uspjevaju u tome. Radnik na gol umjesto Danijela Ružičića stavlja Seada Bećirovića, a upravo čuvar mreže Radnika na petnaestak sekundi do kraja pogađa po šesti put mrežu Semberaca. Uhvatio je pokušaj domaćih i onda "iz ruke" precizno pogodio mrežu za ovjeru pobjede i veliko slavlje.

Mostar SG i Radnik su do sada četiri puta igrali u Mostaru i sva četiri puta je slavio Radnik, te se još jednom potvrdilo ono što su igrači obje ekipe često podcrtavali, lijepo je igrati na domaćem terenu, pred svojom publikom, ali to u mečevima ove dvije ekipe i nije neka prednost. 

FC MOSTAR SG - KMF RADNIK MD SHOP 4:6 (4:2)
USRC "Midhat Hujdur", Mostar
Gledalaca: 700
Sudije: Dušan Berak (Trebinje) i Oliver Kožul (Široki Brijeg)
Strijelci: 1:0 Moreno 6, 2:0 Jelić 10, 2:1 Marinković 12, 3:1 Jelić 17, 4:1 Thiago 18, 4:2 Marinković 19, 4:3 Ružičić 24, 4:4 Rakić 32, 4:5 Pavlović 34, 4:6 Bećirović 40
Žuti kartoni: Fazlinović (trener), Momčilović, De Souza (Mostar SG), Marinković, Miljković, Arnautović  (Radnik)

MOSTAR SG: Bevanda, De Souza, Aladžić, Rajčević, Thiago, Momčilović, Radin, Marić, Kalajdžić, Ćatić, Suton, Podrug, Jelić, Moreno

RADNIK: Ružičić, S. Rakić, Arnautović, Marinković, Pavlović, Bećirović, Isanović, Jovanović, Grujičić, Trifković, Pavić, Miljković, N. Rakić, Baručija


Sarajevo 6 : 5 Salines
Sloga 4 : 1 Radnik MD Šop
Borac 2 : 4 Mostar SG
Brotnjo 3 : 7 MNK Hercegovina
Željezničar 7 : 5 Sloboda Kompred
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Radnik MD Šop 18 12 2 4 38
2 Mostar SG 18 11 3 4 36
3 Sloga 18 11 1 6 34
4 Sarajevo 18 9 3 6 30
5 Salines 18 10 0 8 30
6 MNK Hercegovina 18 8 2 8 26
7 Željezničar 18 7 4 7 25
8 Borac 18 6 2 10 20
9 Sloboda Kompred 18 5 1 12 16
10 Brotnjo 18 2 0 16 6