XS
SM
MD
LG

Najmlađi, a piše istoriju

Vladimir Ilić

Vladimir Ilić, 23-godišnji šef stručnog štaba Krupe ispisuje najlepše stranice istorije svog kluba, ali i fudbala Republike Srpske, Prve lige u njenoj 27 godina dugoj tradiciji i postojanju. Zadivio je region rezultatima koje niko do sada, i nikad, nije uspeo da ostvari u prvoligaškom takmičenju srpskog entiteta “Dejtonske zemlje”. Devet pobeda u isto toliko utakmica za bodove na startu jedne sezone je visoko postavljena letvica koju će malo ko moći da preskoči, ne samo u deceniji koja sledi, možda i znatno, znatno duži vremenski period.

Šampioni su bili, i prolazili: Boksit iz Milića, Rudar Prijedor, Rudar iz Ugljevika, trnska Sloga, bijeljinski Radnik, banjalučki Borac, Leotar, Kozara… koje su s klupa predvodili sjajni stručnjaci: Milan Makić, Nikola Bevandić, Zoran Jagodić, Živorad Miražić, Dragan Vukša, Milomir Odović… kasnije su trenersku istoriju ispisivali: Darko Nestorović, Vlado Jagodić, Slobodan Starčević, Zoran Ćurguz, Zoran Smileski, Vinko Marinović, Mitar Lukić, Velimir Stojnić, Darko Vojvodić, Branislav Krunić, Vule Trivunović… ali niko od njih nije udario takav pečat kao što ga, ove jeseni, ostavlja trenerski “vunderkind” iz kanjona Vrbasa.

Sa znatno podmlađenim timom, rekonstruisanim ambicijama i velikom željom za dokazivanjem i edukovanjem mladi Ilić, nekadašnji štoper fudbalskog čuda iz Krupe na Vrbasu, opredelio se za trenerski poziv u trenucima kada su mnogi bežali od klupe nekadašnjeg dvostrukog šampiona Republike Srpske. Nije se mlado srce uplašilo izazova, niti je “malom” Vladi duša bila uznemirena “na opaske” nedobronamernika koji su otrovno siktali. Verovao je, pre svega, sebi. A kad čovek veruje i uz to je i religiozan, onda jasno i oštro vidi puteve koji se pred njim otvaraju, kao dar Božji.

To mogu samo retki…

-Preskočili smo još jednu prepreku, a zove se Zvijezda-09 na putu kojim idemo. Mnogi pričaju o rekordima i rezultatima koje obaramo i postižemo, mi čvrsto stojimo na zemlji. Visoko ne letimo, ali se trudimo i jednostavno, samo igramo fudbal! To nam pričinjava veliko zadovoljstvo i stvara u nama sreću. Verujemo u ono što radimo i čestitam mojim fudbalerima na izuzetnim rezultatima koji su i nas same iznenadili – istakao je Vladimir Ilić, šef stručnog štaba Fudbalskog kluba Krupa.

Skromnost je uvek bila zadivljujuća vrlina, ali tako rezonsko i zrelo razmišljanje, kakvo prezentuje mladi Ilić pokazuje i dokazuje da fudbal Republike Srpske, BiH, ali i regiona ima budućnost. Doduše, retki su u današnje vreme fudbalski stvaraoci, sve se svodi na puku hronoligiju bez preteranog i neophodnog kontinuiteta. Imena i prezimena se brzo gube u vremenu i prostoru masovnog preplitanja događa i učestalih utakmica, još lakše brišu, zaslužne prekriva patina zaborava…

-Po mom mišljenju današnji fudbal se razlikuje od onog igranog pre jednu deceniju, a još više u godinama s početaka Republike Srpske u kojima sam i ja ugledao svetlo ovozemaljskog života. Poštujem i respektujem sve one trenere koji su ugradili svoje ime i prezime u istoriju našeg fudbala i od svakog se, uvek, može dosta toga da nauči. Sklon sam usavršavanju i nisam opterećen komentarima sa strane, želim da se edukujem, razmenjujem mišljenja, tražim savete… Niko se pametan nije rodio – dodao je Vladimir Ilić.

Vladimir Ilić vraća veru u fudbal i život na ovim prostorima. Aktuelan je primer da budućnost “čuči” u mladim ljudima. Nekada su, svi gore naznačeni, ali i nenavedeni stručnjaci u Republici Srpskoj bili na svojim trenerskim počecima. Međutim, niko od njih nije imao ovakav niz kao dečak iz bajkovitog mesta na magistranom putu Banjaluka – Mrkonjić Grad.

-Sve što se dešava oko mene i nas shvatio sam kao priliku koja se retko kad i kome ukazuje. Svevišnji te nadari talantima i onda očekuje od tebe da ih raširiš i umnožiš. Zato je jako bitno da ostanemo mirni i nastavimo da radimo započeti posao, ćutke i u skromnosti. Već gledamo ka narednim iskušenjima koja su sve veća i veća, jer tako je to u životu. Soko kada poleti izazove sve lovce sveta da ga nanišane – slikovito je Vladimir Ilić objasnio situaciju u kojoj se nalaze i on kao trener, ali i njegov klub lider na tabeli.

Krupa sa najvišeg stepenika gleda ispod sebe 15 rivala na putu konačnog trijumfa. A do njega još je 21 prepreka. Maj je mesec za slavlja i radosti!

-Uh, ima još mnogo vremena do maja, zamislite samo koliko će se puta planeta Zemlja za taj period izrotirati? Idemo polako sa ciljem da što manje zapinjemo i padamo. Važno je da izbegnemo što više kuršuma – rekao je na kraju Vladimir Ilić, dečak o kojem se priča i piše u strogim superlativima.

Zasenio je sve svoje slavne kolege…

 Žal za Kupom

U kratkoj trenerskoj karijeri Vladimir Ilić ima i jedno veliko žaljenje za neostvarenim rezultatom.

-Žalim za finalom Kupa Republike Srpske u Modriči protiv Leotara prošlog juna. Bili smo favoriti, poraženi smo, ostali bez toliko priželjkivanog trofeja. Jedini nam nedostaje u trofejnoj sali od eksponata iz Republike Srpske. Bili smo u nekoliko navrata nadohvat slavlja, nismo uspeli. Valjda ćemo jednom i mi uspeti – kaže Vladimir Ilić.

Profesionalni amateri

Godinama unazad Fudbalski klub Krupa je blistav primer na balkanskom podneblju. Čelnici čuda iz kanjona Vrbasa redovno i na vreme izmiruje sve obaveze prema igračima, zaposlenima u klubu, trenerima, državi na ime poreza i doprinosa.

-Mi smo profesionalni amateri, klub funkcioniše na profesionalnom nivou, a igramo Prvu ligu Republike Srpske koja ima amaterski i razvojni karakter. Težimo i trudimo se da budemo iz dana u dan sve bolji i bolji. Hvala upravi na podršci – jasan je Ilić.


Drina 7 : 2 Budućnost
Modriča Alfa 2 : 1 Slavija
Borac 2 : 1 Kozara
Željezničar ST 0 : 1 Krupa
Podrinje 4 : 1 Tekstilac
Ljubić 1 : 0 Sloboda
Sutjeska 4 : 3 Zvijezda 09
Sloga 5 : 0 Omarska
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Krupa (-1) 30 24 4 2 75
2 Sloga 30 21 5 4 68
3 Sloboda 30 20 5 5 65
4 Zvijezda 09 30 18 4 8 58
5 Sutjeska 30 17 4 9 55
6 Drina 30 15 5 10 50
7 Slavija 30 13 4 13 43
8 Omarska 30 11 6 13 39
9 Ljubić 30 12 2 16 38
10 Tekstilac 30 10 7 13 37
11 Željezničar ST 30 9 6 15 33
12 Modriča Alfa 30 9 4 17 31
13 Kozara 30 8 5 17 29
14 Podrinje 30 8 3 19 27
15 Borac (-3) 30 8 3 19 24
16 Budućnost 30 3 1 26 10