XS
SM
MD
LG

Turudija: Ne sumnjam da ćemo osvjetlati obraz čitavog grada

Turudija zadovoljan timom/ Grujo Popović

Željeznica iz Trnova ove subote debituje u Premijer ligi Bosne i Hercegovine u futsalu.

Trener Aziz Turudija u razgovoru za naš portal ističe da je ekipa spremna za start i vjeruje da će osvjetlati obraz čitavog grada u svom debitantskom nastupu u elitnom rangu.

- Mislim da smo uradili maksimum za ovo malo vremana. Nismo ni znali u početku kada će liga krenuti, prvo je bilo rečeno oktobar, pa sredina septembra, evo na kraju 28. septembar. Mi smo planirali da ranije krenemo sa pripremama, 45 dana prije, situacije je ispala kakva je ispala, mada nismo toliko zakasnili. Od početka smo radili punim intezitetom, imali smo podršku kondicionog trenera, profesora Zelenovića, koji je odradio pravi posao, to i igrači kažu. Bilo je puno fizike i nadam se da će nam se to vratiti tokom sezone. Što se tiče tehničko-taktičkih detalja, puno je tu iskusnijih igrača kojima ne treba mnogo da pohvataju šta treba. Nadam se, pošto je ovo naš debi u Premijer ligi, da ćemo da osvjetlamo obraz Istočnom Sarajevu, kompletnom gradu. Sada nas već gledaju svi sa respektom, doveli smo par zvučnih pojačanja u prelaznom i nadam se da ćemo igrati ipak značajnu ulogu u ligi, rekao nam je Aziz Turudija.

Odigrala je Željeznica tek dvije prijateljske utakmice, što možda može da bude problem, ali Turudija ističe da jaka konkurencija na treningu tjera na "simulaciju" meča. 

- Odigrali smo dvije prijateljske utakmice, protiv Loznice i Jahorine. Da budem iskren, mi Loznici možemo i trebamo samo da se naklonimo za ono što oni rade. Mada, odigrali smo na taktičkom nivou sigurno dobro. Imamo šesnaest igrača na raspolaganju, kada igramo na treningu nama maltene dođe kao neka utakmica, takav je rivalitet i svako se bori za svoje mjesto, što je jako dobro. 

Pojačala se Željeznica na svim pozicijama u timu, a rješeno je i pitanje pivota, jer je kroz prošle sezone tu nastajao veliki problem sa odsustvom Dragana Bjelice. 

- Riješili smo pitanje pivota i probleme koje smo imali prethodnih godina sa samo jednim igračem na toj poziciji. Ubacili smo i jedan novi sistem, tokom lige ćemo vidjeti kako će to sve izgledati, nadam se da će dati rezultate. Svakako, zadovoljan sam onim što smo uradili u prelaznom roku i igračkim kadrom kojeg imam na raspolaganju.

U prvom kolu Željeznicu na domaćem terenu čeka utakmica protiv banjalučkog Borca.

-  To je jedna iskusna ekipa, koja već dvije godine igra zajedno i ligu i turnire. Sigurno dobra ekipa, za respekt. Nešto smo analizirali, pogledali neke utakmice i nadam se da će to biti kako treba.

Primarni cilj Željeznice je opstanak u Premijer ligi, ali vjeruje Turudija da nije daleko ni play-off.

- Vidite, nama je sam cilj da opstanemo u Premijer ligi, pa zašto ne reći i da uhvatimo play-off. Pa vidjećemo, dalje kako će se stvari razvijati. Zavisi to od mnogo faktora, ne daj Bože nekih povreda, kartona, protivnika, znate i sami kako to sve funkcioniše tokom prvenstva. Ja ne sumnjam da ćemo, kao što rekoh, osvjetlati obraz čitavog grada.

Utakmica Željeznica - Borac igra se u subotu od 20 sati u SRC "Slavija" na Trgu Srbija.