XS
SM
MD
LG

Osveta se servira hladna

Foto: The Guardian

Kada ti neko nanese bolan i težak poraz, želiš mu se osvetiti za taj poraz kad ti se ukaže prilika. Pogotovo ako si ti kriv za poraz cijele ekipe. E tek tad želiš da se osvetiš. Međutim, osveta ne dolazi brzo i najčešće se ''servira hladna''.

Te 1996. godine Engleska je bila domaćin evropskog prvenstva. Išlo im je dobro, došli su do polufinala a rival im je bila Njemačka. Na kraju su ispali na penale a jedan čovjek postao je tragičar. Čovjek koji je razočarao cijelu naciju bio je Geret Sautgejt jer je njegov promašaj bio koban.

Žrijeb je htio da se na ovogodišnjem EURU ove dvije selekcije opet sretnu ali ovaj put u osmini finala. A jedan od aktera ponovo je bio Sautgejt. Ovaj put u ulozi selektora.

Sautgejt je odlučio izvesti ekipu u formaciji koja će biti faktički kopirana formacija Njemačke. Odnosno, formacija 3-4-2-1. Jedina prava razlika je ta što su engleska krila bila šire postavljena. Sautgejt je prosto htio sve svesti na individualne duele te tako tražiti svoju šansu u ovom meču. Djeluje da nije pogriješio.

Iz ugla neutralnih ta ideja sa preklapanjem i svođenjem cijelog meča na individualne duele je nešto najgore jer je radi toga utakmica bila poprilično dosadna i nezanimljiva iako je bilo mnogo kvaliteta i sa jedne i sa druge strane.

Sama utakmica nije imala mnogo toga za ponuditi. Svođenjem svega na individualne duele bilo je jasno da će i jedni i drugi imati po neku šansu i da će je morati iskoristiti. I baš to se i desilo. Njemačka nije iskoristila svoje šanse a Engleksa jeste. Tako su se konačno osvetili za tu 1996. godinu a i sam Sautgejt je uspio servirati osvetu za utakmicu koja će ga proganjati dok je živ.

Međutim, bez obzira što su prošli i bez obzira što je taktički Sautgejt odreagovao dobro u ovoj utakmici, Engleska i dalje djeluje kao razočarenje. Prosto kada vidite količinu talenta u ekipi i kada vidite njihovu igru, morate biti razočarani. Pogotovo jer ti Englezi ne liče na sebe iz pripremnog i kvalifikacionog perioda. 

Ali i takvi loši kakvi su ako se gleda igra, Englezi su u sjajnoj situaciji. Pobjedom nad Njemačkom otvorili su sebi vrata ''raja''. Djeluje kao da imaju na dlanu plasman u finale. U četvrtfinalu igraju sa Ukrajinom a nakon toga protiv Danske ili Češke s tim što će polufinale igrati na ''Vembliju''. A s  obzirom da je finale takođe na Vembliju, jasno je da se Engleze mora shvatiti i prihvatiti kao velike favorite.

Svi ćemo se složiti da Engleska ne igra dobar fudbal. Ali u poslednje vrijeme velika takmičenja osvajaju ekipe koje ne igraju dobar fudbal. Francuska je igrala veoma loše pa je uzela Mundijal a tek ne treba trošiti riječi o dosadnoj igri Portugala na prošlom evropskom.

Englezi igraju na tragu toga. Defanzivno čvrsti a naprijed strpljivi. Nema srljanja i nema neracionalne igre. Sautgejt konstantno traži širinu pa zato i ima krila široko postavljena a uvijek je i jedan bek visoko. Ako je formacija 3-4-2-1 onda su oba bbeka visoko a Voker tada igra desnog štopera i pomaže u otvaranju igre.

Inače, mnogo je potcijenjena uloga jednog igrača za cijeli sistem. Da vam je neko rekao da je Kalvin Filips nezamjenjiv, teško bi mu povjerovali. Međutim, zaista je tako. S obzirom da Sautgejt traži širinu, njemu fali igrač koji će ići gore-dole između linia. To upravo radi Filips i radi fantastično. Najbolji je primjer meč protiv Hrvatske gdje je odigrao gotovo pa perfektno a i ostale mečeve je dobro odigrao. Na kraju krajeva, on je idealan za ulogu koju ima s obzirom da je u Lidsu gdje se generalno mnogo trči.

Iako je meni, kao velikom obožavaocu engleskog fudbala, teško prihvatiti stil i negledljivost Engleske, niko ne može osporiti činjenicu da su veliki favoriti. Međutim, sada moraju pokazati karakter i ne smiju puknuti pod pritiskom.

A puknuli su prije tri godine na Mundijalu. I tada im se otvorio put do finala pa su u polufinalu ispali od Hrvatske. Bez uvrede Zlatku Daliću i njegovim igračima ali Engleska je u taj meč ušla kao favorit. Međutim, nisu tu ulogu opravdali i zasluženo su ispali.

Da li će sada biti suprotno i da li će se fudbal ''vratiti kući'', vidjećemo u narednih desetak dana.