XS
SM
MD
LG

Preminuo Prof. dr Darko Kalajdžić

Dana 9. oktobra 2024. godine, u 84. godini života, preminuo je prof. dr Darko Kalajdžić, jedna od ključnih ličnosti u razvoju odbojke u Palama, dugogodišnji trener Odbojkaškog kluba „Student“ i profesor Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Sahrana će biti održana 11. oktobra na starom groblju u Čereviću kod Futoga i Novog Sada.

Rođen 3. februara 1940. godine u Zvorniku, Darko Kalajdžić od malih nogu pokazivao je ljubav prema sportu i obrazovanju. Završio je osnovnu i srednju školu u rodnom Zvorniku, a svoje akademsko putovanje nastavio je u Beogradu, gdje je 1963. godine diplomirao na Višoj pedagoškoj školi, grupa za fizičko vaspitanje. Želja za daljim usavršavanjem odvela ga je u Sarajevo, gdje je završio Visoku školu za fizičku kulturu 1967. godine, sa visokim prosjekom 8,09.

Prof. Kalajdžić se dodatno obrazovao na postdiplomskim studijama, a svoj magistarski rad, pod naslovom „Prilog proučavanju mogućnosti uvođenja aktivne pauze u proces nastave u osnovnoj školi“, odbranio je 1972. godine. Doktorsku disertaciju uspješno je odbranio 1984. godine na Univerzitetu u Novom Sadu, istražujući „Morfološke i motoričke, kognitivne, konotativne i sociološke dimenzije odbojkaša“.

Njegova profesionalna karijera počela je u Zvorniku, gdje je predavao u Ekonomskoj školi, a kasnije se preselio u Titel, gdje je nastavio da prenosi svoje znanje u osnovnoj školi „Svetozar Miletić“ i školi za učenike u privredi. Godine 1969. prelazi u Novi Sad, gdje postaje asistent na Višoj pedagoškoj školi, a kasnije i na tek osnovanom Fakultetu fizičke kulture, gdje se u potpunosti posvetio odbojci i fudbalu. Godine 1990. stekao je zvanje redovnog profesora za užu naučnu oblast Kineziologija sportskih igara, sa fokusom na odbojku.

Prof. Kalajdžić nije samo bio vrstan profesor i trener, već i aktivan istraživač. Objavio je preko 80 stručnih i naučnih radova, kao i tri knjige o odbojci, od kojih su dvije univerzitetski udžbenici. Bio je dekan Fakulteta fizičke kulture u Novom Sadu od 1991. do 2000. godine, a svoj radni vijek završio je kao profesor na Fakultetu fizičkog vaspitanja i sporta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, gdje je bio i prodekan za nauku i naučno-istraživački rad.

Njegov doprinos razvoju odbojke na ovim prostorima i posvećenost obrazovanju ostavili su neizbrisiv trag. Generacije studenata i sportista pamtiće ga kao predanog učitelja, stručnjaka i mentora koji je uvijek nesebično dijelio svoje znanje. Njegova ljubav prema sportu, posebno odbojci, bila je inspiracija mnogima, a njegovi rezultati na polju sportskih igara služiće kao temelj budućim generacijama.

Odlazak prof. dr Darka Kalajdžića veliki je gubitak za sportsku zajednicu i sve one koji su imali privilegiju da ga poznaju i uče od njega. Njegovo ime i djelo ostaju kao simbol posvećenosti, znanja i ljubavi prema sportu. Neka mu je vječna slava i hvala.

PALE LIVE