XS
SM
MD
LG

Ne stiče se autoritet inatom i strogoćom već radom i uspjesima

Foto: KS BiH

Bosna i Hercegovina nije košarkaška velesila. Međutim, u poslednje vrijeme se dešavaju dobre stvari. I muška i ženska reprezentacija na Eurobasketu, Igokea igrala sjajno u ABA i Ligi šampiona a Sparsi i Borac igrali odlično u ABA 2 ligi. Čak je i nivo same lige bolji nego prethodnih sezona. Međutim, ne može normala dugo trajati. Za to se pobrinuo KS Bosne i Hercegovine.

Nakon regularnog dijela Lige 13 na red je došla Liga 6. Pri žrijebanju donesena je odluka da se igra deset kola a onda završni turnir. Rečeno je tada, kako kaže i prvi čovjek Sparsa Selimović, da je krajnji rok za kraj lige 19. jun. 

Znalo se u startu da će biti odlaganja i nadoknada radi obaveza Igokee u ABA a Sparsa u ABA 2 ligi. Međutim, gledajući datum do koga je sve moralo biti gotovo, bilo je oko dva mjeseca fore da se sve odradi. Zato je na prvu djelovalo da oko završetka sezone neće biti problema. Ali praksa je pokazala nešto drugo.

Ubrzalo se sve da se što prije okonča sezona. Ubrzalo se do te mjere da su Igokea i Spars imali NBA ritam. Sparsi su imali sedam mečeva u deset dana a Igokea šest mečeva u deset dana na kraju regularnog dijela Lige 6. I jedni i drugi su i bez takvog nehumanog tempa bili ''iscijeđeni'' radi teških sezona i velikog broja utakmica. Ništa bolje nije ni sa Borcem bilo samo su oni donekle imali malo manje zgusnut raspored na kraju ali su i oni bili istrošeni.

Na sve to, KS BiH je pod svaku cijenu želio da se ovog vikenda igra F4. To bi u prevodu značilo da bi Sparsi u 13 dana imali devet a Igokea osam mečeva. Pri tome, liga bi se završila 13 dana prije zadnjeg datuma do kada se morala završiti. Pa da li je na pomolu smak svijeta pa se ovog vikenda morali sve završiti ? Ako jeste, a izgleda da KS BiH ima ekskluzivu, neka obavijeste i nas obične smrtnike da se pripremimo za smak svijeta.

A do koje mjere se forsirao kraj sezone ovog vikenda govori sledeći podatak. Sparsi su imali problema sa povredama i koronom i imali su samo četiri zdrava igrača. Radi toga su odlučili da ne putuju u Široki na F4 jer svakako nemaju igrača ni za petorku. Jedino da su se skinuli i igrali trener Kadija i braća Selimović. 

Neko će reći pravila su pravila. Stoji apsolutno da jesu. Ali bila su pravila i o održavanju F4 kupa u Njemačkoj pa je isti pomjeren radi koronavirusa u jednoj od ekipa koje su trebale igrati. Ali eto, šta znaju Nijemci ma pojma o životu oni nemaju. Pametniji je KS BiH vjerovatno od njih. 

A ako ćemo iskreno, završni turnir se na kraju forsirao samo radi jedne ekipe. Od šest učesnika Lige 6 samo je Široki htio F4. Zašto ? Zato da bi se dokopali ABA 2 lige jer su bili četvrti u regularnom dijelu Lige 6 i samim tim nisu izborili nastup pošto drugi i treći idu u ABA 2. A pazite ovo. Široki protiv Igokee, Borca i Sparsa odnosno timova koji su bili ispred njih, imao je omjer 0-6 u ligi. 

Stoji da su se neke stvari morale ranije riješiti ali isto tako stoji da ne mogu svi klubovi biti taoci jednog kluba. Sezona je predugačka i najspecifičnija ikad. Sam Široki je pokazao da nije dovoljno konkurentan Borcu i Sparsima tokom deset kola tako da ne bi bilo toliko nepošteno da se čak nije ni održao F4. Međutim, taj F4 se mogao održati i narednog vikenda na primjer. Opet bi se ispoštovala pravila, opet bi Široki dobio šansu koju želi ali bi se omogućilo i drugim ekipama da bar malo odmore i zaliječe povrede.

Ali ne. Od toga nije bilo ništa i danas se održao F4. Naravno da je došao samo Široki. Na kraju, dodijeljena im je titula. Iskreno rečeno, i Širokobriježani su pokazali da nisu baš najbolje shvatili pojam fer pleja. Iako su od sve tri ekipe koje su trebale igrati F4 izgubili po dva meča, iako su gubili i na svom terenu po 20 razlike, prigrlili su titulu prvaka pa kao da su sve redom pobijedili. To naravno o njima govori više nego o bilo kome.

Međutim, nije Široki najkrivlji u ovoj priči ma ni blizu. Zna se ko je kriv za svo zlo u bh košarci. To je KS BiH. Forsiranjem F4 baš ovog vikenda, taj isti savez je pokazaoogromno nepoštovanje prema Igokei, Sparsima i Borcu. Sve tri ekipe su na fantastičan način predstavljali ligu u ABA/ABA 2 i LŠ. Uz sjajne rezultate, svaki tim je promovisao i dao prostor momcima koji će danas sutra biti nosioci reprezentacije. Međutim, ništa to KS BiH ne cijeni.

Svojim inatom i strogoćom, pokušavaju steći autoritet. Autirtet se ne stiče tako nego radom i uspjesima. A jedini uspjeh KS BiH jeste da napravio ''Cirkus Kolorado'' kad god je u prilici. To su sada pokazali još jenom.

A vidjećemo kakve će dalje posljedice biti. Prijetili su iz saveza da će izbaciti one koji ne dođu na F4. Zamislite sad apsurd. Igokea igrala majstoricu za finale ABA, igrala sa Burgosom direktan meč za F8 u LŠ a u vlastitoj ligi i pored 10-0 može biti izbačena. Sparsi igrali majstoricu za ulazak u ABA i mogli bi biti izbačeni. Borac igrao plej of u ABA 2 i mogao bi biti izbačen. Htio to neko prihvatiti ili ne, ova tri kluba su najbolja tri kluba u državi što su pokazali i rezultati tokom cijele sezone. E ako takvi trebaju letjeti iz lige, onda treba liga letjeti na smetlište istorije. Čak su pojedinci iz saveza prijetili Igokei i ucjenjivali je da joj neće ispuniti formulare za igranje LŠ ako ne dođe na F4.

Šta će dalje biti i kako će biti pokazaće vrijeme. Neće se svakako sve završiti na inatu i treniranju strogoće saveza. Na kraju krajeva, ostaje nejasno ko će uopšte ići u ABA 2 uz Široki s obzirom da dva tima idu sigurno. 

Ali neće to biti jedina nejasnoća. Nejasno je zašto je KS BiH napravio ovakav cirkus i zašto su premalo vodili brige o zdravlju igrača. Jer da jesu, na drugi način bi sve ovo regulisali na kraju a da opet niko ne bude oštećen......


Spars Realway 75 : 82 Borac
Čelik 63 : 68 Leotar
Široki 61 : 95 Igokea
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Igokea 10 10 0 20
2 Borac 10 7 3 17
3 Spars Realway 10 5 5 15
4 Široki 10 3 7 13
5 Leotar 10 3 7 13
6 Čelik 10 2 8 12