XS
SM
MD
LG

Slavija u drami bolja od gradskog rivala

Foto/ SLAVIJA INFO

Košarkaši Slavije iz Istočnog Sarajeva pobjedom su otvorili novu košarkašku sezonu u Bosni i Hercegovini. Oni su na domaćem terenu savladali gradskog rivala i debitanta u ligi, Jahorinu 88:84.

Predstavile su se Slavija i Jahorina u jednom novom svjetlu publici u Istočnom Sarajevu. Sokolovi su promijenili veći dio tima, Jahorina pa gotovo kompletan u odnosu na šampionski tim u Prvoj ligi Republike Srpske i može se reći da je sve to drugačije nego što je ranije izgledalo.

Slavija je ubrzala igru, a duga rotacija omogućavala je Srđanu Staniću da gotovo potpuno isprazni klupu već u prvoj dionici kako bi ritam utakmice održavao na visokom nivou. Skrojio je ekipu baš po svojoj želji, gdje se igra brzo, sa dosta toga trke i bez mnogo statične igre.

Jahorina u prvom poluvremenu vodi samo dva puta na samom startu utakmice sa po pola koša prednosti, a sve ostalo Slavija je držala na svojoj strani. Prilično raznovrsna igra u napadu domaćeg tima, uz agresivnost na lopti dovela je i do lakih poeni iz kontri, čak 16, pa u završnici prvog poluvremena idu na +11, 52:41. Ipak u posljednjih minut i po Jahorina pravi seriju 7:0 i odlazi na poluvrijeme sa ugodnih -4, 52:48.

Ostaće iz prvog poluvremena velika žal što se igralo u jednom prilično čudnom ritmu kojeg su nametnule sudije Ivan Miličević, Mario Jurković i Ivan Tolić, često zbunjujući sve u dvorani, jer su mijenjali kriterij konstantno tokom poluvremena, pa su se i igrači pomalo gubili u tome kakav intezitet kontakta je dozvoljen. Previše se igra sjeckala, a podatak da su na isteku treće minute druge dionice već obje ekipe ispunile bonus dosta govori. Na kraju izvedena su ukupno i 34 bacanja, 16 domaći, 18 gosti, a to su više eskploatisali gostujući igrači koji su promašili samo dva, nasuprot šest domaće ekipe.

Slično ide i treća četvrtina. Sudije puštaju dosta 'prljavštine' u postavljanju blokova, a onda dosuđuju neke prejeftine faulove, pa Slavija ponovo jako brzo izlazi iz bonusa, dok se Jahorina čuva sve do dvije sekunde pred kraj kada Simić ne znajući da su u bonusu poklanja dva penala domaćoj ekipi za +3 Slavija 71:68. Jahorina je djelimično pronašla šut za tri poena u ovoj četvrtini, i to na samom otvaranju dvije vezane trojke probuđenog kapitena Filipa Simića i još jedna Luke Petrovića, no to je bilo sve. No, ni Slaviju nije služio šut, jako skromni postoci šuta van linije za tri poena, ali su to uspjeli da kompenzuju na druge načine i unesu tri poena prednosti u posljednju četvrtinu.

Rastrzano počinje posljednja dionica, Slavija pomašuje tri zicera, sa druge strane dvije otvorene trojke gosti, uz dvije greške Filipa Simića na uvođenju lopte i polovično bacanje, pa se za dva minuta rezultat mijenja samo za jedan poen. Harun Zrno konačno uspjeva da pronađe šut van linije 6.75 metara, Andrej Bojanić još dodaje dva poena i Slavija sa mini 5:0 ide na +7, 76:69. Nije otvorenu trojku pronašao ni Rebić, koji je tek ušao u igru, pa ni Silađi iz kornera, a kapiten Darko Damjanović popravlja promašaj i svojim prvim poenima na meču produžuje seriju domaćeg tima i tjera Miru Vukoju na novi timeout pri rezultatu 78:69 na šest i po minuta do kraja utakmice.

Seriju prekida Barlou Aleruco nakon dva ofanzivna skoka njega i Sudžuma, uz dodatno bacanje, a Slavija prethodno ostaje bez Darka Damjanovića kojem sudije prejeftino pokazuju peti prekršaj. Na to, stiže i četvrta za Kevina Kangua, a Slavija već nakon četiri minute ponovo izlazi iz bonusa. Dolazi na to i četvrta za Srđana Jovanovića, dodatno opterećenje za domaće, a Silađi je polovičan sa penala, pa na tri i po minute do kraja Slavija ima +5, 82:77 i Srđan Stanić zove timeout.

Poslije timeouta jedna potpuna razuzdanost na terenu, Slavija troši napad i ostaje joj 0.4 sekunde za uvođenje lopte iz auta. „Prodaju“ akciju Jahorini, Zrno pogađa obruč, hvata ofanzivni skok, ali misleći da je isteklo vrijeme pravi grešku u koracima. Potom domaći igraju odličnu odbranu na Silađiju, pa na drugoj strani Maran promašuje oba bacanja, a onda ga Siađi i blokira na zakucavanju, pa Zrno predaje loptu u ruke Luki Petroviću, potom prave i faul, gosti traže namjernu, a sudije odlučuju da pokažu obični prekršaj, što je jedna od rijetkih konstanti koja je ostala u ovom meču od njih, jer su i u prvom poluvremenu jednu domaću kontru poslije jakog faula okarakterisali kao običan faul. A, ne bi pogriješili i da su dosudili u oba slučaja namjernu. Sa poenima Luke Petrovića sa penala eto Jahorine brzo u egalu, 82:81. Uslijedila je onda greška Kevina Kangua u vođenju lopte, pa izgubljena lopte Luke Petrovića, da bi onda Srđan Jovanović pogodio za 84:81 i napokon prekinuo jedan apsolutni kontra-ritam ove utakmice. Na drugoj strani Stefan Mijović dobija četiri vezana penala, ali je oba puta polovičan i na 16 sekundi do kraja Slavija ima 84:83. Odlično izlaze iz presinga domaći, lopta dolazi do Zrna, čija ruka ne drhti, precizan je oba puta i na 86:83 Jahorina kreće u napad, a ovaj put Srđan Stanić se odlučuje da pravi faul, a Filip Simić poslije prvog pogođenog namjerno promašuje drugo, no ne uspjevaju da uhvate loptu, pa su na dvije sekunde do kraja morali praviti novi faul na Zrni, koji još jednom ne griješi za 88:84. Vratile su sudije sat na semaforu na 0.9 sekundi, potrajao je taj prekid, a onda konfuzija, prvi put sirena se oglasila, pa sudije vraćaju na ponovno izvođenje, a ovaj put Jahorina pravi grešku u uvođenju lopte i ostaje 88:84.

Najefikaniji u ekipi Slavije bio je Harun Zrno sa 19 poena, dok su David Maran i Srđan Jovanović ubacili po 15. Kod Jahorine, Gojko Sudžum je ubacio 18 poena, uz 10 skokova, dok je Nikola Silađi ubacio 17 poena, uz 13 skokova.

SLAVIJA - JAHORINA 88:84 (29:26, 23:22, 19:20, 17:16)
SRC "Slavija"
Gledalaca: 700
Sudije: Tomislav Stapić, Mario Jurković i Ivan Tolić

SLAVIJA: Maran 15, Jovanović 15, Kočić 12, Zrno 19, V. Bojanić 10, Kangu 5, Milovanović 2, A. Bojanić 8, Njegovanović, Pejičić, Krunić, Damjanović 2

JAHORINA: Mijović 14, Petrović 14, R. Gutalj 4, Sudžum 18, Silađi 17, Robinson 9, Simić 8, Rebić, Ivković, L. Kusmuk, Gutalj, Aleruco


Slavija 88 : 84 Jahorina
Široki 81 : 68 Borac Wwin
Bosna Meridianbet 85 : 68 Promo
Orlovik 78 : 74 Leotar
Sloboda 94 : 72 Spars
Posušje 70 : 99 Mladost
Mostar 58 : 98 Goražde
Tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Goražde 1 1 0 2
2 Mladost 1 1 0 2
3 Sloboda 1 1 0 2
4 Bosna Meridianbet 1 1 0 2
5 Široki 1 1 0 2
6 Slavija 1 1 0 2
7 Orlovik 1 1 0 2
8 Jahorina 1 0 1 1
9 Leotar 1 0 1 1
10 Borac Wwin 1 0 1 1
11 Promo 1 0 1 1
12 Spars 1 0 1 1
13 Posušje 1 0 1 1
14 Mostar 1 0 1 1