XS
SM
MD
LG

„ETNIČKO ČIŠĆENJE“ Ćutanje je opasno saučesništvo

Сергеј Барбарез, селектор БиХ ФОТО: ФС БиХ

Ћутање је увек било саучесништво! Неосуђивање и изостанак реакције на ствари и догађаје који са собом носе нетолеранцију и мржњу уствари су први знак опасности за ровито друштво, онакво какво је већ деценијама „конституисано“ у Босни и Херцеговини.
Скандирање „Убиј Србина“ на утакмици УЕФА Лиге нација у Зеници од стране домаћих и мађарских навијача, којима је аплаудирао цели стадион „Билино поље“, остало је забалежено у федералним медијима само као благи (мали) инцидент, док се у Републици Српској крајње забрињавајуће доживљава. Порука је исувише јасна да би се потцењивала, умањивала или у најгорем случају, што раде медији у ФБиХ, оправдавала. 
Сви ћуте! 
У првом реду „пацифиста“ и „босански патриота“ Сергеј Барбарез, селектор „А“ репрезентације, који путем фудбала трага за „јединственом, целовитом и недељивом БиХ“ из програма муслиманског ратног вође Алије Изетбеговића. Није се огласио ни „мултиетничар“ Емир Спахић, директор „Змајева“ којем сарајевски новинари нису довољно „патриотски настројени“. „БХ фанатикоси“ су своје рекли, али не и високи функционери Фудбалског савеза БиХ: потпредседници Иван Беус и Ирфан Дурић, генерални секретар Аднан Џемиџић, „објективни“ новинари из федералног Сарајева, јавност уопште... Као да сви они подржавају „стадионску паравојску“ да побије Србе!
Ко се кога, уствари, овде боји и због чега?
Није тајна да су у марту идуће године избори у „кровном“ Савезу и да се такмичарски неуспеси репрезентације, углавном, приписују његовим челницима. У првом реду председнику Вици Зељковићу, најуспешнијем од свих челних људи Савеза у његовој историји, који долази из Републике Српске. Предизборна капања је одавно кренула, а главни кривац Сергеј Барбарез амнестиран је од стране јавности, јер га је она и поставила на селекторску функцију. То што је селектор, заједно с директором Спахићем, „задужен“ за све остало осим да ради квалитетно свој „стручни“ посао, јасно разоткрива ћутање поменутог двојца.
Пројекат је Фудбалски савез БиХ без Срба! Барбарез и Спахић, који и немају превише додирних тачака с компликованим амбијентом и реалношћу у „Дејтонској земљи“, су за утакмице Лиге нација против Немачке и Мађарске, „етнички очистили“ Србе из репрезентације, док са „салутирањем“ Николе Катића из Љубушког, некада омладинског репрезентативца Хрватске, желе да прикажу „мултиетничност, јединственост и целовитост“. Господо, то је ФБиХ, само један од два ентитета, из којег су Срби давно протерани!
Обзиром да су осуђујуће реакције на скандирање на зеничком стадиону „Убиј Србина“ изостале у Сарајеву и „филџану“ око њега као једина утеха остаје надање ће бар да реагује Европска фудбалска унија у складу са својим „етичким“ нормама и „борбе за искорњивање“ подела, у овом случају зачињених шовинизмом. Управо је УЕФА, заједно са ФИФА, највише „кумовала“ оваквој данашњој ситуацији у фудбалу Босне и Херцеговине 2011. године када је увела протекторат у Фудбалски савез Босне и Херцеговине, а спроведен је од појединих корумпираних чиновника из Ниона и Цириха који су под изговором „статутарних фудбалских стандарда“ срушили трошлано Председништво и увели институцију једног председника.
Очигледно је, чак и више од тога, да фудбалска Република Српска има свој пут загарантован Дејтонским споразумом, а он сигурно није у оваквој БиХ у којој се скандира „Убиј Србина“! Овде је прича о било каквом суживоту, на фудбалски начин, дефинитивно сахрањена!
Зашто ићи у загрљај оном ко те мрзи и жели да убије?

Емир Спахић и Сергеј Барбарез из играчкиг дана ФОТО: фејсбук

Медији: Мађари први почели

У данима после скандалозног скандирања „Убиј Србина“ у Зеници оглашавали су се разни федерални медији.
Занимљиво је да је већина колега по професији настојала да оправда сва дешавања на „Билином пољу“, минимизирајући аларамантну ситуацију. Чак су појединци дотле ишли оптужујући Мађаре да су први почели да скандирају, а да се, тек, неколицина „БХ фанатикоса“ укључила у овај, за многе, шовинистички акт.
Снимак који је кружио у јавности јасно је показао како је и шта, заправо, било. 

Сергеј Барбарез и Емир Спахић ФОТО: Лична архива С. Б.


Политика опет меша прсте

Да је одавно почела предизборна кампања у ФС БиХ потврђује и податак из ФС Кантона Сарајево у којем клубови траже ванредну седницу Скупштине и смене председника Хамду Спахића и потпредседника Фуада Чолпу, актуелног члана Извршног одбора ФС БиХ, који је у име муслиманског народа гласао за одигравање пријатељске утакмице против Русије у Санкт Петербургу. Од 35 клубова чак 23 су потписала захтев за ванредну Скупштину.
Овој „револуцији“ придружили су се и два премијерлигаша Сарајево и Жељезничар, а да све има политичку димензију, што би требало да надгледа и УЕФА, сведочи чињеница да се у целу причу укључио и Кенан Магода, министар културе и спорта Кантона Сарајево, острашћени шовиниста, као главнокомандујући.