XS
SM
MD
LG

Sarajevo nakon penala izbacilo Slobodu

Sarajevo

Fudbaleri Sarajeva su eliminisali Slobodu iz Kupa Bosne i Hercegovine pobjedom poslije boljeg izvođenja jedanaesteraca na stadionu "Tušanj". U regularnom dijelu bilo je 1:1.

Bila je ovo jedna izuzetno borbena utakmica, sa dosta duela, trke, a Sloboda, iako je faktički u sredini priprema za nastavak sezone, koja u Prvoj ligi kreće tek u martu, pokazala se u jednom odličnom svjetlu.

 Zlatan Nalić je pripremio svoju ekipu za iskušenja koja ih čekaju u duelu protiv Sarajeva i zasigurno može da bude zadovoljan igrom svojih izabranika. 

Sloboda nešto bolje ulazi u utakmicu i prvu šansu stvara poslije tri minute kada Haris Dilaver testira Dejana Ilieva na golu Sarajeva, ali makedonski čuvar mreže je na svom zvaničnom debiju za Bordo klub siguran. 

Inspirisan je na startu utakmice bio nekadašnji igrač Sarajeva, Said Husejinović, pravio je probleme po lijevoj strani u uvodnim minutama meča, ali defanzivci Sarajeva uspijevaju da ga umire i spriječe da im nanese štetu svojim prodorima.

Sarajevo je nešto "tiše" ušlo u meč, a kako je poluvrijeme odmicalo sve više su držali loptu u svom posjedu, što im se na kraju i isplatilo poslije pola sata igre. Reklo bi se i prva prava šansa za Bordo tim, Ajdin Hasić je ušao u kazneni prostor, protrčao kroz odbranu Slobode i na kraju ostavio Azira Muminovića bez šansi da interveniše, 1:0. 

Pet minuta kasnije u šansi je i Adalberto Penjaranda, od svega samo korner. Venecuelac je atraktivno probao i nedugo nakon toga, nije bilo promjene rezultata. Za kraj poluvremena ostaje i pokušaj Kenana Dervišagića, ide lopta van okvira gola.

Kao i na početku utakmice, bolje u meč u drugom poluvremenu ulazi Sloboda i nakon šest minuta dolazi do izjednačenja. Kenan Dervišagić je kvalitetno ubacio sa lijeve strane, a Kenan Delić uspijeva da se izbori za poziciju za šut ispred odbrane Sarajeva i jako lijepo pogodio gol Dejana Ilieva za oduševljenje domaćih navijača.

Pokušalo je Sarajevo brzo nakon toga da se vrati u meč, Renan Oliveira je u kontri, ali Azir Muminović je budan na golu i na vrijeme istrčava. Isti akteri su u duelu i par minuta kasnije. Oliveira sada proba atraktivno makazicama, ali preslab šut za dobro postavljenog golmana Slobode. 

Posegao je Simon Rožman i za izmjenama u drugom poluvremenu, u igru uveo Almedina Ziljkića, Hamzu Čatakovića i Anesa Krdžalića, a upravo je Čataković u 77. minuti imao i najbolju priliku na utakmici. Ajdin Hasić je prošao po desnoj strani, odigrao povratnu za Čatakovića koji šutira, a Azir Muminović nogom zaustavlja taj udarac. Prije toga, Ziljkić je šutirao pravo u dobro postavljenog Muminovića, a na drugoj strani Dejan Iliev je zaustavio dva pokušaja fudbalera Slobode.

Hamza Čataković je i u 88. minuti prijetio golu Tuzlaka. Odličan je to pokušaj bio napadača Sarajeva, ali Azir Muminović još jednom sjajnom intervencijom čuva svoj gol i izbacuje loptu u korner, nakon kojeg nije bilo problema za domaće da se odbrane. 

Bila je to i posljednja prilika u regularnom dijelu utakmice, pa se otišlo u jedanaesterce. Već u prvoj seriji pravi se razlika, Almedin Ziljkić je siguran za Sarajevo, a Adis Hadžanović jako loše šutira, a Dejan Iliev čita njegovu namjeru i brani udarac. Pročitao je u drugoj seriji Azir Muminović Hamzu Čatakovića, ali je šut napadača Sarajeva bio jako precizan i neodbranjiv, a isto se događa i Dejanu Ilievu kod šuta Dine Kalesića, pa je nakon druge serije rezultat 2:1 za Bordo tim.

Obrukao se u trećoj seriji Adalberto Penjaranda, pokušao izvesti panenku ali je prebacio čitav gol, ali Dejan Iliev ostavlja svoj tim u prednosti odbranivši šut Luke Merdovića, koji je ušao u samom finišu utakmice.

Edin Julardžija je u četvrtoj seriji za Sarajevo bio neumoljiv, pokazao kako se izvodi jedanaesterac, a isto je napravio i Kenan Delić.

Marin Aničić je preuzeo odgovornost u petoj seriji da povede Sarajevo u četvrtfinale i kapiten Sarajeva preciznim udarcem šalje loptu u mrežu i vodi Sarajevo među osam najboljih ekipa.

Stadion: JU 'GRADSKI STADION TUŠANJ'. Gledalaca: 0. Sudije: Luka Bilbija (Prijedor) [Glavni], Tarik Mulasmajić (Tešanj) [Pomoćnik], Damir Lazić (Brčko) [Pomoćnik], Strijelci: Kenan Delić 51', [Sloboda (Tuzla)]; Ajdin Hasić 32', [Sarajevo]. Žuti kartoni: Adis Hadžanović 62', Eldin Hasanbegović 68', Haris Hasanović 84', Kenan Delić 90', [Sloboda (Tuzla)]; Mirza Mustafić 40', Marko Matanović 56', Hamza Čataković 82', Marin Aničić 90', Nemanja Anđušić 90', [Sarajevo];

Sloboda: Azir Muminović (G) , Harun H.beganović , Srđan Vulić , Said Husejinović (K) (46. Dino Kalesić), Haris Dilaver (72. Haris Hasanović), Kenan Delić , Kenan Dervišagić (90. Luka Merdović), Muharem Čivić , Eldin Hasanbegović , Adis Hadžanović , Alen Kurtalić

Sarajevo: Dejan Iliev (G) , Marko Matanović (67. Anes Krdžalić), Renan Do Carmo De Oliviera (67. Hamza Čataković), Adalberto Penaranda Maestre , Kyeremeh Francis , Ajdin Hasić (86. Nemanja Anđušić), Edin Julardžija , Tarik Kapetanović (86. Slaviša Radović), Marin Aničić (K) , Miomir Đuričković , Mirza Mustafić (57. Almedin Ziljkić)