XS
SM
MD
LG

Var javan na Evru

Na predstojećem Evropskom prvenstvu u Njemačkoj, koje počinje u petak, odluke video VAR tehnologije koja pomaže sudijama bit će detaljnije objašnjene i prikazane na velikim ekranima na stadionima

Evropska fudbalska federacija UEFA odlučila se na ovaj korak kako bi odluke bile jasnije navijačima i medijima, objavila je UEFA. Tehnička objašnjenja odluka koje će VAR i glavni sudija donijeti van terena biće prikazana i objašnjena na velikim ekranima, a takođe će biti dostupna televizijskim stanicama kako bi što prije objasnile razloge svake odluke, prenosi njemačka novinska agencija DPA.

Na primjer, umjesto da se na ekranu jednostavno prikaže da je dosuđen jedanaesterac zbog igranja rukom, novo objašnjenje će detaljno prikazati koji igrač je igrao rukom, kojom rukom je lopta pogođena, te zašto to opravdava konačnu odluku VAR-a.

Transparentniju proceduru predstavio je u srijedu u Minhenu izvršni direktor Sudijskog komiteta pri UEFA-i, Roberto Roseti. Istovremeno je izjavio da će arbitri moći objasniti odluke dvojici kapitena timova, dok će preostali igrači koji budu protestovali ili tražili informacije o odluci biti opomenuti žutim kartonom. Ovo pravilo je već korišteno u sva tri finala ovogodišnjih evropskih klupskih takmičenja.

Timovi koji imaju golmana kao kapitena prije utakmice će izabrati igrača u polju koji će zamijeniti golmana u toj ulozi, te će sudija moći objasniti odluke tom igraču.