XS
SM
MD
LG

Narušena atmosfera kod Engleza

Dragan Stojković i Boško Đurovski

BEOGRAD – Do početka 17.Evropskog prvenstva u fudbalu preostalo je praktično nekoliko časova. Otvaraju ga Nemačka i Škotska. Svakako, veliku pažnju sportske javnosti pobuđuje nedeljni meč između Srbije i Engleske, reč je o meču grupe C. Tim povodom, naš gost je Boško Đurovski , proslavljeni fudbaler i uspešni trener.

Nekadašnji je kapiten Crvene zvezde, reprezentativac Jugoslavije i Makedonije, čovek koji je i sa Zvezdom i sa švajcarskim Servetom osvajao titule i kao igrač i kao trener. Jednostavno, živa fudbalska legenda.

Reprezentacija Srbije je u Augzburgu. Mediji u zemlji i inostranstvu pišu da je taj grad sav u bojama Srbije. Toliko ovacija na treninzima „orlova“ da se osećaju skoro kao kod kuće.

„To je dobro, ali imam zamerku prema FS Srbije što nisu organizovali jednu prijateljsku utakmicu u našoj Srbiji, da ih ispratimo u Nemačku kako to i dolikuje. Vidimo da u Nemačkoj hiljade i hiljade navijača prate naše treninge, a ta mladost je zaslužila dostojanstven ispraćaj na evropsku smotru fudbala. U moje vreme bila je utakmica između A reprezentacije i selekcije novinara. Davala je novu energiju da reprezentativci budu što orniji za ono što ih očekuje. Mislim da nismo euforični kao pred SP u Kataru. Emocije su pod kontrolom. Svi su skromniji i to može biti veliki plus kada je u pitanju naša reprezentacija“, smatra Boško Đurovski.

Bio je pomoćnik Dragana Stojkovića u japanskoj Nagoji, kada su osvojili Džej ligu i Superkup Japana. Nekoliko sezona igrali su u Crvenoj zvezdi, poznaje selektora Stojkovića u dušu. Da li selektor Srbije priprema za protivnike nekakva iznenađenja ili svi o svima manje-više sve znaju?

„U principu sve se zna i svaka reprezentacija ima dobre analitičare. Piksi nema običaj da pravi iznenađenja. Pokušao je protiv Austrije kada je stavio četiri beka pozadi, ali ispostavilo se da nisu dovoljno uigrani i da ne poznaju te nove principe. Protiv Švedske vratio se na svoj raniji recept, sa tri štopera i dva bočna igrača koji igraju defanzivu i ofanzivu. Mi uvek imamo plan A, ali me brine da nikad nisamo imali plan B. Stojković želi da nametne svoj stil igre, videćemo koliko ćemo uspeti. Protiv Engleza bi bod bio kao kuća. Da pokušamo pobediti Slovence i možda sa četiri boda mognemo ići u nokaut fazu“, nada se Đurovski.

 

Treba podsetiti da je Jugoslavija jednu premijeru sa Engleskom imala na završnom turniru Kupa nacija 1968.godine. Takođe je bio jun mesec, Dragan Džajić doneo je pobedu Plavima. Možemo samo da priželjkujemo da se ponovi Firenca.

„I naša Crvena zvezda je protiv Engleza uvek dobro igrala. Oni su gajili fudbal na duge lopte, ali dolaskom Vegnera i Gvardiole, Englezi su počeli da igraju fudbal do noge, da se traži ulazak u igru iz pozadine. Mislim da moramo da budemo skoncentrisani, da pokušamo da nametnemo svoj ritam. Englezi su favoriti grupe C, ali se nadam da protiv Danaca i Slovenaca možemo da se nosimo, da igramo i da pobedimo“, optimista je Đurovski.

Selektor Engleza Geret Sautgejt morao se pred odlazak u Nemačku odreći usluga Harija Megvajera, a pod velikim znakom pitanja je i odlični defanzivac Džon Stons. Da ne bude po onoj neka komšiji crkne krava, ali  problemi personalne prirode mogu biti od pomoći selekciji Srbije.

„Mogu mnogo da pomognu, narušena je atmosfera u redovima Engleza. Vesti iz njihove reprezentacije ukazuju da je narušena ravnoteža kod njih. Selektor Sautgejt rekao je da ako ne budu prvaci da će podneti ostavku. Stons je izuzetno jaka karika i ako ne bude igrao to je veliki plus za nas. Naša šansa je da igramo sa Mitrovićem i Vlahovićem, da opteretimo njihove štopere. U tome vidim našu prednost“, procenjuje Boško Đurovski.

Evropski samit fudbala otvorili su Nemačka i Škotska. U grupi A, pored njih su još Švajcarska i Mađarska. Evropski šampionat polako bi mogao da liči na „samit policije“, pošto je ministarka unutrašnjih poslova zemlje domaćina Nensi Fezer izjavila da će država učiniti sve da Evropsko prvenstvo protekne u najboljem redu, da će svakodnevno biti angažovano čak 22.000 policajaca.

„Mislim da ne bi trebalo biti vanfudbalskih problema i da je njihova policija spremna na reakciju. Karte za utakmice su iskontrolisane. Mislim da trebamo svi da uživamo. Fudbal donosi radost, on je globalni fenomen koji povezuje ljude. Treba da širimo jedinstvo, da se ljudi povezuju, da svi uživaju u fudbalu bez obzira na nekakve razlike. Mislim da će tako i biti“, nada se Đurovski.

Mnogi procenjuju da bi do polufinala mogle Španija, Francuska, Nemačka. Bilo bi lepo da i četa Dragana Stojkovića prijatno iznenadi. I da stigne do završnice.

„Bilo bi to prelepo. Međutim, pomenute reprezentacije su moćne. Zatim Engleska, Belgija, Danska... Voleo bih da dođemo do nokaut faze, kasnije svašta može da bude. Setimo se Mundijala u Italiji kada smo protiv Maradonine Argentine sa igračem manje ispali na penale, a da smo dobili tu utakmicu možda bi igrali finale ili bili svetski prvaci. Nadamo se uspehu naše reprezentacije i daj bože da dođemo do 1/4 finala ili polufinala. Treba ići korak po korak“, zaključio je on.

Boško Đurovski, čovek uspeha...