XS
SM
MD
LG

Pameću do trijumfa

Legendarni Darko Pančev, Foto: FK Crvena zvezda

SKOPLjE – Darko Pančev podjednako je bio ubojiti centarfor u klupskim obavezama kao i u nastupima za reprezentaciju. U dresu „Plavih“ prve golove postigao je u Banjaluci, pa ističe da krajišku ljepoticu uvijek nosi u srcu.

Sportista kojeg i danas sanja Paskal Olmeta, fudbaler kojeg „Delije“ smatraju svojim, neko ko je sa 18 godina i 8 mjeseci bio prvi strijelac šampionata Jugoslavije,  taj rekord 4 decenije kasnije ni u svijetu niko nije srušio, a ubojiti centarfor još je tri puta bio najrasniji strijelac nekadašnje zemlje, u dresu Crvene zvezde sa kojom je osvojio i kup, jer je svojim pogotkom srušio splitski Hajduk 19.maja 1990. Sa Zvezdom je bio evropski i svjetski šampion, sa Interom osvajač Kupa UEF-a, sa Sionom dokučio je duplu krunu u Švajcarskoj. Za reprezentaciju Jugoslavije nastupao je  27 puta i 17 golova je postigao. Darko Pančev, nekada zlatna kopačka Evrope.

Darko Pančev na talasima Radija RS. Darko, dobar dan i svako poštovanje.

„Dobar dan i pozdrav svim slušaocima vašeg programa!“

Još 19 dana EP u Njemačkoj. Šta ste vi vidjeli u prethodnih 11 dana šampionata kontinenta?

„Kao svi mi, tako i ja očekivao sam svakako bolju igru i bolje rezultate Srbije, ali da ne uzimamo momcima šansu. Još uvijek postoji šansa da se ide dalje. Treba da se odigra dobro utakmica protiv Danske, da se pobijedi(zašto da ne?!). Na kraju krajeva, Danska nije ništa bolja od Srbije, samo što je njihova igra do sada bila malo bolja, ali uvijek može da se dobije utakmica ako se dobro odigra. Treba da se maksimalno zalažu svih 90 mi nuta, da daju sve od sebe. Svakako da ima igrača koji mogu odlučiti pitanje pobjednika i nadam se da će tako i biti“.

Evo, večeras će se sve znati kada je grupa C u pitanju. Srbija – Danska i Engleska Slovenija. Da li četa Dragana Stojkovića ima snage za juriš na Dance i na pobjedu, jedino ih ona vodi dalje?

„Svakako! Vidite, protiv Engleske smo odigrali dobro drugo poluvrijeme, iako Engleska u prve dvije utakmice nije briljirala. Srbija je zaslužila više od poraza, jer Engleska protiv nas nije igrala kako se očekivalo. Protiv Slovenije očekivali smo maltene sigurnu pobjedu, ali Slovenci su se ponovo pokazali kao nezgodni. Disciplinovani su, trče dobro, nemaju nekih atraktivnih igrača ali znaju šta hoće i ,eto, vraća im se to rezultatima. Sad dolazi danska koja, po meni, objektivno nije ona Danska koja je neko vrijeme bila kada su imali briljantne igrače. Ova Danska može da se dobije, svakako. Opet kažem, to će najviše da zavisi od samih igrača“.

U mečevima protiv Engleske i Slovenije bilo je mnogo grešaka. Valjda se one sada neće ponoviti? Valjda su greške uočene?

„Protiv Engleske je u prvih 20 minuta odigrano dosta loše. Kako se utakmica odvijala, bila je sve bolja. Protiv Slovenije, bog zna, nema šta da se izdvoji kao dobro. Trebalo je puno više da se da da bi se pobijedila Slovenija. Na kraju, dobro je što je Jović postigao gol koji drži Srbiju u igri za plasman dalje. Tako da opet kažem da protiv Danske moraju da odigraju mnogo bolje, u to nema dileme, ako hoće da ne razočaraju svoju publiku. I da idu dalje“.

Teško je selektoru Stojkoviću. Javnost traži pobjedu, a igrači su nekako pomalo odsutni. Kao da se čuvaju za klupske obaveze. Ima i onih koji vjeruju da Dragan Stojković zaslužuje punu podršku? Vi Piksija odlično poznajete...

„Samim tim što je Piksi odveo reprezentaciju Srbije na SP i na EP to je određeni uspjeh. Jer, znamo svi da je Srbija imala problem plasmana u zadnjih 20 godina, ali i on koji je bio veliki igrač, jedan od najvećih na ovim prostorima, a vjerujem i igrači, moraju da znaju da publika uvijek traži više. Nije dovoljno samo plasirati se. Srbija je fudbalska zemlja, fudbalska nacija, dala je veliki broj odličnih igrača i samim tim javnost traži nešto više. Slično je bilo i u Kataru, plasirali smo se, ali tamo nismo prošli kako je trebalo. Sada se nešto slično ponavlja. Nadam se da ćemo dobro proći sa Danskom. Ne treba kriviti publiku, ona uvijek traži nešto više i to je normalno. Tako to i treba shvatiti“.

Neki su bili hrabri i prognozirali koga vide u polufinalu prvenstva. Koje 4 reprezentacije bi Darko Pančev da vidi u polufinalu, a ko je glavni favorit da osvoji prvenstvo?

„Ne znam. Vidite, opet je četiri ili pet selekcija tu koje su glavni konkurenti. Engleska i Francuska nisu briljirali do sada, a spominju se kao ekipe koje su među favoritima. Po meni su do sada najbolje odigrali Portugalija, Španija i Njemačka, nekako najstandardnije. Tako da to su te selekcije koje su u igri za trofej. Ne znam da li bi neko mogao da iznenadi. Za sada ne vidim neku ekipu koja bi mogla da napravi veliko iznenađenje, pa favorite treba tražiti među ovih ekipama“.

Za kraj, još nešto, ali o vama i Banjaluci: Vi ste svoje prve golove za reprezentaciju Jugoslavije postigli 25.marta 1987.protiv Austrije, baš u Banjaluci. Jednom ste mi rekli da krajiška ljepotica zauzima posebno mjesto u Vašem srcu. Je li i danas tako?

„Da, da. To su bili moji prvi golovi u reprezentaciji Jugoslavije. Sećam se, igrali smo protiv Austrije na lijepom stadionu u Banjaluci. Lijepo smo se proveli, bili smo tu nedjelju dana. Publika je bila prezadovoljna tako da su to momenti koji ostaju uvijek u sjećanju i dan-danas kada se sjetim toga dođe mi lijep osjećaj. Tako da mi je Banjaluka ostala u lijepom sjećanju“.

Hvala vam što ste razgovarali za slušaoce Radija RS.

„Hvala vam. Veliki pozdrav i nadam se da ćemo se čuti i za osminu finala“.

Ako Bog da...

„Da... Pozdrav!“

U Skoplju je Darko Pančev postao „kobra sa Vardara“, a u Beogradu „zlatna kopačka Evrope“. Pogotovo u Zvezdinom dresu bio je strah i trepet za protivničke odbrane. Jedan od najposebnijih tobdžija na prostoru nekadašnje zajedničke zemlje, ali i širom Evrope.

Takvi traju i pamte se duže...

 

Darko Pančev - zlatna kopačka Evrope, Foto: Arhiva