XS
SM
MD
LG

Skijaška dvorana impuls za razvoj Pala

Pres na Ravnoj planini

PALE, 31. JULA /SRNA/ - Na Ravnoj planini danas je predstavljen projekat izgradnje prve skijaške dvorane na Balkanu čija će prva etapa koštati 20 miliona evra, a koja će se prostirati na 16.000 metara kvadratnih, te imati skijašku stazu, snježni park, stazu za ski-trčanje, sankalište i park za bebe.
Planirani rok za završetak ski-dvorane koja će se nalaziti u okviru Ski-centra "Ravna planina" je pet godina.

Vlasnik Ski-centra "Ravna planina" Veljko Golijanin izjavio je da je namjera da bude kompletirano skijalište koje će raditi i ljeti i tako obogatiti ljetnu turističku ponudu.

On je naveo da se ideja o projektu koji će omogućiti skijanje tokom cijele godine, nezavisno od godišnjih doba i vremenskih uslova, javila zbog toga što su klimatske promjene uticale na zimski turizam.

"Dvorana će se snabdijevati iz obnovljivih izvora energije. Imaće čak 350 metara dugu skijašku stazu, te visinsku razliku od 100 metara. Ozbiljno smo ušli u ovaj projekat", rekao je Golijanin na konferenciji za novinare.

On je dodao da je cilj da što više sportista trenira u ovom ski-centru i postigne zapažene rezultate kao što je to uspjela alpska skijašica reprezentativka BiH Elvedina Muzaferija.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić zahvalio je porodici Golijanin što razvija turistički biser ne samo opštine Pale, Istočnog Sarajeva, već i Republike Srpske i BiH.

"Ono što je do sada urađeno na skijalištu `Ravna planina` govori o jedinstvenosti samog lokaliteta, a veliki broj dolazaka turista ljeti i zimi govori o kvalitetnoj usluzi. Ono što će biti urađeno u narednom periodu, u roku od pet godina je impozantno i biće vrunac priče o ovom kompleksu", rekao je Ćosić.

On je istakao da su specifičnost ovog područja dva različita, ali istovremeno kompatibilna centra - "Jahorina" i "Ravna planina" koji razvijaju različite sadržaje kako bi privukli što više turista.

"Olimpijski centar je, zahvaljujući investicijama Vlade Republike Srpske i njegovom rukovodstvom na čelu sa direktorom Dejanom LJevnaićem, kroz javni sektor pokazao kako olimpijska planina može da od 1984. godine do danas postane regionalni brend u oblasti zimskog, ali i ljetnog turizma. Sa druge strane `Ravna planina` i Golijanin svojim entuzijazmom i najvećim dijelom vlastitim sredstvima razvili su turistički kapacitet i brojne sadržaje", naveo je Ćosić.

On je rekao da vrhunac ponude "Ravne planine", osim skijališta, "Dino parka", jezera na vrhu, zip-lajna, pješačkih staza jeste i buduća izgradnja skijaške dvorane, koja će sa 16.000 metara kvadratnih, 350 metara staze, 100 metara visinske razlike biti nešto prepoznatljivo za cijeli region.

Ćosić je uvjeren da će, nakon današnje prezentacije, Golijanin bez problema naći finansijere i partnere, kojima će grad Istočno Sarajevo i Vlada Republike Srpske biti na raspolaganju.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović rekao je da će skijaška dvorana biti dodatni sadržaj turističke ponude ove lokalne zajednice i značajna za razvoj Pala.

On je rekao i da će Vlada Republike Srpske, resorno ministarstvo, ali i lokalna zajednica sigurno pružiti podršku i dati podsticaj u vezi sa projektnom dokumentacijom, saglasnosti i sve što je potrebno za realizaciju ovog projekta.

"Projekat koji će koštati 20 miliona evra u prvoj etapi, čija će izgradnja trajati oko pet godina govori o vrijednosti tog projekta. Na taj način biće upotpunjena turistička ponuda ovog dijela i zato će opština morati da uloži dodatne napore u otvaranju parkinga i drugih sadržaja koji će privući još veću pažnju turista", istakao je Jugović.

Jugović je zahvalio Golijaninu što je uspio da sa porodicom napravi Ski-centar "Ravna planina" i što uvijek ima ideje koje su bitne za razvoj turizma na području Sarajevsko-romanijske regije.

Direktor Olimpijskog centra "Jahorina" Dejan LJevnaić čestitao je Golijaninu i njegovoj porodici za odličnu ideju skijaške dvorane, ali i za sve što rade i istakao da ga zato treba podržati jer se nije lako baviti turizmom, posebno onome ko ulaže sopstveni novac.

"Izgradnja ovog projekta pomoći će svima i doprinijeti cijeloj regiji. U turističkom smislu smo jedno i zato želimo da promovišemo svaku atrakciju na području grada Istočno Sarajevo. Turisti vole da se kreću i vide što više toga, a mi imamo šta da ponudimo", istakao je LJevnaić.

On je rekao da je ovo značajan projekat sa više aspekata, a najviše sa aspekta promocije sporta kao zdrave vrijednosti i mogućnosti skijanja tokom cijele godine.

"Cilj svih nas koji se bave turizmom jeste da budemo održivi, samoodrživi, da radimo 365 dana u godini. Olimpijski centar `Jahorina`, `Ravna planina`, Bjelašnica, Vlašić, Igman, sve ski-centre u regionu posmatramo kao partnere i zajedničkom promocijom radimo na privlačenju što većeg broja skijaša, turista", istakao je LJevnaić.

Poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Damjan Škipin izrazio je zadovoljstvo zbog svakog projekta i investicije u opštini Pale, kao i uvjerenje u efikasnost i brzinu realizacije projekta skijaške dvorane.

Škipina je rekao da je "Ravna planina" moderan ski-centar koji funkcioniše već 10 godina, te naveo da su izgradnja skijaške dvorane, gondole "Pale-Jahorine", uz pomoć Vlade Republike Srpske i Olimpijskog centra, sve projekti koji će opštinu Pale, Srpsku i cijeli region upisati na mapu najrazvijenijih skijališta.

Konferenciji za novinare i predstavljanju projekta izgradnje skijašle dvorane na Ravnoj planini prisustvovali su i predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman, predstavnik Skijaškog saveza BiH Vlado Milojević, trener ski- selekcije Srbije Ognjen Dragoljević i direktor "ZOI 84" Jasmin Mehić.