XS
SM
MD
LG

Biatlonci nastupili na Svjetskom prvenstvu u ljetnom biatlonu

Paljanski biatlonci nastupili su ove sedmice na Svjetskom prvenstvu u ljetnom biatlonu čiji je domaćin bila estonska Otepa.

Paralelno je održano i juniorsko i seniorsko Svjetsko prvenstvo, a nastupilo je 

Prvog dana vožen je super sprint 4.5 kilometra za juniore i juniorke. Boris Stanojević je završio 13. u svojoj kvalifikacionoj grupi od 20 biatlonaca koji su nastupili, sa vremenom 13:50.9 minuta, uz tri promašaja na dva stajanja za gađanje. Srđan Lalović je zauzeo 15. mjesto u svojoj kvalifikacionoj grupi gdje je 21 biatlonac završio nastup, sa vremenom 14:21.5, uz sedam promašenih meta na dva stajanja.

Iva Mačar je u konkurenciji djevojaka zauzela 14. mjesto u svojoj grupi od 17 biatlonki sa vremenom 18:58.4, uz pet promašenih meta, dok je Sara Skokić u svojoj grupi bila 15. od 16 biatlonki sa vremenom 18:35.6, uz sedam promašenih meta.

Drugog dana su na istu dionicu izašli seniori. Kod muškaraca, Stefan Lopatić je u svojoj kvalifikacionoj grupi zauzeo posljednje 16. mjesto sa vremenom 16:15.2, uz osam promašenih meta na dva stajanja. Anastasija Vojinović nije nastupila.

Nakon super sprinta, na rasporedu je bio sprint, 7.5 kilometara za muškarce u obje konkurencije i 6 kilometara za žene, također u obje konkurencije.

Kod juniora, Srđan Lalović je bio bolje plasiran na 49. mjestu sa vremenom 23:08.7, uz četiri promašene mete, te zaostatkom od četiri i po minute za pobjednikom. Boris Stanojević je zauzeo 74. mjesto sa vremenom 24:45.3, uz samo dvije promašene mete na dva stajanja.

Iva Mačar je bila bolje plasirana juniorka. Završila je na 51. mjestu sa vremenom 23:37.9, uz tri promašene mete, te zaostatkom od pet i po minuta za pobjednicom Valentinom Dimitrovom iz Bugarske. Sara Skokić je bila dva mjesta slabije plasirana i deset sekundi sporija od svoje klupske koleginice, uz četiri promašaja na dva stajanja.

Stefan Lopatić je u konkurenciji seniora zauzeo 71. mjesto sa vremenom 25:43.3, uz pet promašaja, sedam i po sekundi sporije od pobjednika Jakuba Stvrtečkog iz Češke, dok je Anastasija Vojinović zauzela 66. mjesto sa vremenom 24:33.9, uz četiri promašaja, 7.45 minuta sporije od pobjednice, Čehinje, Tereze Vorobnikove. 

Tokom vikenda su vožene trke potjere i masovni start, ali naši takmičari nisu nastupili.