XS
SM
MD
LG

Jovan Šurbatović napušta FSS

Jovan Šurbatović

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Jovan Šurbatović rekao je za Tanjug da ne veruje da selektor Dragan Stojković može da preokrene stvari u ekipi posle dva vezana velika takmičenja na kojima je bio poslednji u grupi i istovremeno najavio odlazak sa funkcije u FSS.

Šurbatović je u sredu uveče sleteo na beogradski aerodrom "Nikola Tesla" sa selektorom, fudbalerima i funkcionerima Saveza.

Na pitanje da li veruje da selektor Stojković može da preokrene situaciju u ekipi posle dva poslednja mesta u grupnim fazama na dva velika takmičenja (Svetsko i Evropsko prvenstvo), Šurbatović je dao kratak i jasan odgovor.

Ne verujem - rekao je Šurbatović.

Usledilo je pitanje o statusu selektora Stojkovića.

Meni je ovo treće veliko takmičenje, ja sam generalni sekretar, nemam mnogo veze sa takmičarskim delom. Ja sam kao navijač nezadovoljan, tri puta nismo prošli grupu i ja to prihvatam kao odgovornost svih nas koji smo u timu. Mislim da je to neuspeh. Videli ste da je Gruzija večeras pobedila Portugaliju.

Zatim je istakao da se postavlja pitanje realnih mogućnosti naših fudbalera.

- Nisam optimističan, ja sam pesimističan po pitanju našeg fudbala. Veliki je problem da nemamo mlade igrače, da u domaćim klubovima angažujemo strane igrače, ne stvaramo domaće stručnjake. Vidite šta nam se dešava s mlađim kategorijama, menjamo trenere i selektore kao na traci, nema sistemskog rada, nema znanja, nema struke - podvukao je Šurbatović i zatim potvrdio da će uskoro napustiti FSS.

Ja sam odavno najavio povlačenje i prelazak na drugu funkciju. Što se tiče moje ostavke, ja sam još pre Evropskog prvenstva najavio, iz drugih razloga, i razgovarao sa mojim najbližim saradnicima da ću napustiti funkciju generalnog sekretara FSS  posle EP. Imamo mi tu mnoga važnija pitanja o kojima bi stručna javnost trebalo da razgovara. To su kuda ide srpski fudbal, ko će zameniti ove igrače koji su nastupali na EP. Slede nam ozbiljne utakmice u Ligi nacija već od septembra, a onda od marta kvalifikacije za Svetsko prvenstvo. Ja sam kao neko ko je dugo u fudbalu ozbiljno zabrinut za budućnost.

Prokomentarisao je Šurbatović i spornu situaciju sa avionom i šahovnicom, koja se dogodila prilikom odlaska Srbije u Nemačku.

Nismo poleteli hrvatskim avionom, već nemačkim avionom. Tim menadžer A tima obično angažuje čarter letove za potrebe našeg najboljeg tima u situaciji kada nam nisu dostupni avioni Er Srbije. On prikupi ponude u odnosu na ono što su zahtevi stručnog tima, dakle satnice, kapacitet i izabere najbolju opciju - objasnio je generalni sekretar FSS.

Podvukao je da je angažovana kompanija iz Nemačke i da je avion bio nemački.

Mi smo u avion ulazili kroz tunel, kad smo izašli avion je bio nemački, a izbrendiran našim bojama u unutrašnjosti. Kasnije smo u avionu saznali da je bio registrovan u Hrvatskoj. Te stvari se dešavaju, desile su se, da li je to bila neka politička provokacija, nameštaljka ili ne… Desilo se i svakako je skandal - rekao je Šurbatović.

Dodao je da niko nije ni slutio da će se takva greška dogoditi.

Niko nije znao ko je ušao u avion, niko nije mogao ni da pretpostavi. Ne krivim ni menadžere jer to nisu znali. To nikako nije moglo da se vidi. Kad stvari u sistemu zakažu, ja kao generalni sekretar prihvatam odgovornost, nema nikakvih problema.