XS
SM
MD
LG

Krenula ljetna sezona

JAHORINA, 27. JUNA /SRNA/ - Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić rekao je na otvaranju ljetne turističke sezone na Jahorini da svi akteri, uključujući Olimpijski centar "Jahorina", lokalne zajednice, grad Istočno Sarajevo i Udruženje hotelijera, žele da od ove planine zajedno grade brend, te kreiraju i realizuju sadržaje od kojih će imati koristi cijela Republika Srpska.
"Sve što se gradi na Jahorini, mnoge investicije, podržali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i Vlada Srpske kako bi se produžila sezona i imala što više ljetnih sadržaja. Tu se održavaju mnogi sportski događaji, festivali, gastroponude zahvaljjujući Olimpijskom centru i to govori da Jahorina iz godine u godinu pojačava svoj kapacitet što se tiče ljetne sezone", istakao je Šulić.

On je rekao da je siguran da će sve veći broj turista iz zemlje, regiona, Evrope, pa i svijeta, dolaziti na Jahorini i ljetne odmore provoditi na ovoj olimpijskoj ljepotici.

Direktor Olimpijskog centra "Jahorina" Dejan LJevnaić vjeruje da će ova sezona biti najuspješnija do sada jer su pripremili mnogo sadržaja u želji da posjetioci dožive Jahorinu na drugačiji način.

"Posjetioce očekuju panoramske vožnje gondolom, Olimpijski bar na vrhu planine, pedaline na jezeru, zip-lajn, skaj-dajv, bob na šinama najduži u Jugoistočnoj Evropi, adrenalinski park sa 16 prepreka, nautikdžet, baterflaj, trampolina", naveo je LJevnaić i dodao da imaju i pješačke staze koje su osvijetljene od vrha jezera do Poljica.

Prema njegovim riječima, tek su na 10 odsto iskorištenosti potencijala Jahorine, a mogu biti mnogo bolji i posjećeniji jer je ljetni turizam šansa Jahorine.

On je rekao da su u Olimpijskom centru odlučili da za građane BiH obezbijede popust od 50 odsto na sve sadržaje, a za građane Istočnog Sarajeva u julu, avgustu i septemrbu biće besplatni sadržaji kako bi mogli uživati u boravku na ovoj planini.

LJevnaić je najavio da će 27. i 28. jula biti odrganizovana "Jahorina ultra trejl" trka koja ove godine slavi 10. jubilarno izdanje, a za koju se do sada prijavilo više od 5.000 učesnika iz svih dijelova svijeta. Glavna nagrada za mušku i žensku konkurenciju je automobil.

Predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra "Jahorina" Nedeljko Elek rekao je da mu je drago što će građani Republike Srpske i Federacije BiH imati 50 odsto popusta na sadržaje na planini, te da žele svima da izađu u susret kako bi privukli i domaće i strane goste.

On je dodao da mu je drago što je Vlada Republike Srpske prepoznala momenat i ušla u dokapitalizaciju i što i dalje imaju podršku da razvijaju ovu planinu.

"Sada je trenutak kada ne smije da se stane. Više od desetine miliona KM se slije sa Jahorine u budžete lokalnih zajednica i Vlade Republike Srpske, a mi smo partneri i to znamo da cijenimo", naglasio je Elek.

On je apelovao na Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske da što prije bude puštena u funkciju dionica puta Osmice-Bistrica, koja je završena prije dvije godine.

Marketing menadžer hotela "Termag" i predstavnik Udruženja hotelijera Jahorina Nemanja Vučetić rekao je da je ljetni potencijal Jahorine slabo iskorišten.

"Sve što radimo zajedno sa Olimpijskim centrom `Jahorina` i resornim ministarstvom su napori da turističku sezonu što više razvijamo i dođemo do cilja - da na Jahorini više nemamo ljetnu ili zimsku sezonu nego da planina živi 365 dana u godini", naveo je Vučetić.

On je najavio da će od sutra do nedjelje, 30. juna, biti održan prvi ljetni festival "Fejs 2024" na kojem će biti prezentovana ljetna ponuda Jahorine, a između ostalog biće usmjeren prema porodici, ali i prema ljudima koji žele aktivan odmor u prirodi i individualcima.

Na Jahorini je danas otvorena ljetna turistička sezona, a posjetioci su mogli da uživaju u besplatnim sadržajima i brojnim novitetima.