XS
SM
MD
LG

0 : 0
penali
3 : 4
Da bi ste mogli učestvovati u aktivnostima ove utakmice morate se registrovati i prijaviti na sajtu.
Tekstualni prenos utakmice
Postava
Dizdarević; Šabanović, Dupovac, Lazić, Mujakić; Đokanović, Kapić, Varešanović, Hebibović, Suljić; Ahmetović. Na klupi Sarajeva su: Kanurić, Pidro, Oremuš, Bodul, Velkoski, Šećerović, Bagarić, Palić, Čataković.
Postava
Jovičić; Ćosić, Zvonić, Zeljković, Radović; Hasanović, Džanković, Radovac, Ovčina, Dejanović, Anđušić. Na klupi su: Bogdanović, Bajrić, Pršeš, Isić, Šikalo, Haskić, Brandao, Vehabović, Zajmović.
0 0 pre godinu dana

Izveštaj utakmice

Kup Veležu

19.05.2022 Administrator DC

Fudbaleri Veleža osvajači su Kupa Bosne i Hercegovine za 2021/2022 sezonu nakon što su poslije boljeg izvođenja penala savladali Sarajevo. 

 

Sarajevo je u prvih 45 minuta bilo bolji rival na terenu. Stvarali su šanse pred golom Marka Jovičića, međutim nisu uspjeli niti jednom da je pošalju iza leđa čuvara mreže Veleža.

Već u trećoj minuti utakmice vidjeli smo prvu priliku. Rifet Kapić je oduzeo loptu Harisu Ovčini bez prekršaja, dodao lijevo do Mujakića koji se ubacio u napad, ovaj proslijedio do Suljića, a ovaj dalje do začetnika akcije Kapića, no lopta odlazi tik pored gola nakon njegovog šuta. Samo što se nastavila utakmica odbrana Veleža griješi, ali Anel Hebibović šutira pored gola.

U 16. minuti ogromna šansa za Sarajevo. Asmir Suljić je "bocnuo" loptu prema Mujakiću koji je utrčavao, kod Zvonića i Zeljkovića je nedostajalo komunikacije, sudarili su se, što je iskoristio Mujakić da izađe oči u oči sa Jovičićem, ali golman Veleža zatvarao ugao i brani pokušaj defanzivca Sarajeva.

Odmah u narednom napadu i ozbiljniji pokušaj Alena Dejanovića, šut sa nekih 18 metara iskosa, ali pravo u Dizdarevića.

Sarajevo je na novu šansu čekalo do 31. minute. Mersudin Ahmetović se ubacio po desnoj strani, odigrao povratnu loptu, ali iz tri pokušaja tri puta napadači Sarajeva pogađaju Mehmeda Ćosića pred gol linijom, a onda i Suljić šutira preko gola. Asmir Suljić je protagonista i u 43. minuti. Samir Radovac je pogriješio, Suljić je krenuo ka gol aut liniji, odigrao povratnu za Kapića koji šutira snažno, ali i neprecizno.

U drugom poluvremenu snage na terenu su se izjednačile i utakmica je postala gotovo ravnopravna. Za razliku od prvog dijela kada su sjevale šanse pred golom Veleža, u drugih 45 minuta Feđa Dudić je uspio da zaustavi napade Sarajeva, pa i nismo nešto pretjerano mnogo prilika.

U 63. minuti odličnu priliku ima Velež. Nemanja Anđušić je izveo slobodan udarac, a Ovčina se odlično ubacio na drugu stativu, nadvisio Dupovca, ali šutirao pored gola. 

Nedugo nakon toga još jedna neopreznost u odbrani Veleža i umalo to da košta Rođene. Anel Hebibović je poslao pas za Mersudina Ahmetovića, defanzivci Veleža su mislili da je to brza lopta i da je napadač Bordo tima neće stići. Istina, ona je bila brža nego što je trebala za Ahmetovića, pa je stigao samo vrhom kopačke da je zakači, a Jovičić je hvata.

Posljednju šansu u regularnom dijelu utakmice ima Velež u 89. minuti. Alen Dejanović je pobjegao odbrani, ali šutirao jako loše. Do kraja meča, vijdeli smo još samo crveni karton za Halida Šabanovića, pa se otišlo u penale.

U prvoj seriji Asmir Suljić fantastično šutira pod prečku, bez šansi za Bogdanovića, koji je ušao u igru umjesto Jovičića za ove penale, a neumoljiv je i Haris Ovčina koji snažno šutira, a lopta se od prečke odbija u gol. Drugu seriju otvorio je Dal Varešanović. Pogodio je stativu, a lopta se od ramena Bogdanovića odbija u gol aut. Loptu je za Velež uzeo Nermin Haskić i pogodio za prednost Veleža.

Adnan Šećerović je otvorio treću seriju i sigurno pogodio, da bi šut Denisa Zvonića Belmin Dizdarević odbranio i vratio stvari na početak.

Mirko Oremuš je uzeo četvrti penal Sarajeva i promašio. Slaviša Bogdanović je još jednom iskazao svoju specijalnost za odbranu penala. Omar Pršeš je pogodio četvrti penal i veliki pritisak stavio na Darka Bodula, koji pogađa. Odlučujući penal u petoj seriji uzeo je Brandao i pogodio za ogromno slavlje Rođenih.

SARAJEVO - VELEŽ 0:0 pen: 3:4

Stadion "Bilino polje", Zenica

Gledalaca: 9000

Sudija: Irfan Peljto (Sarajevo)

Strijelci: -

Strijelci iz penala: Suljić, Šećerović, Bodul (Sarajevo), Ovčina, Haskić, Pršeš, Brandao (Velež) 

Žuti kartoni: Dupovac, Šabanović, Đokanović, Lazić (Sarajevo), Zeljković, Pršeš, Zvonić  (Velež) 

Crveni karton: Halid Šabanović (Sarajevo) 90

SARAJEVO: Dizdarević, Šabanović, Lazić, Hebibović (od 84. Bodul), Đokanović (od 80. Oremuš) , Ahmetović (pd 84. Bagarić), Varešanović, Mujakić (od 80. Pidro), Dupovac, Kapić, Suljić

VELEŽ: Jovičić (od 90+2 Bogdanović) , Radović, Zvonić, Zeljković, Ćosić (od 46. Haskić) , Anđušić (od 75. Pršeš) , Ovčina, Hasanović (od 75. Vehabović), Dejanović, Džanković (od 62. Brandao), Radovac

Fudbal Fudbal Kup Bosne i Hercegovine Sarajevo Velež