XS
SM
MD
LG

Klubovi i fudbal u prvom planu

Vico Zeljković na Izbornoj Skupštini FSRS FOTO: FSRS

Iza Vice Zeljkovića je četverogodišnji mandat na čelu Fudbalskog saveza Republike Srpske u kojem je, zajedno sa svojim saradnicima, uneo mnogo pozitivnih stvari, pokrenuo niz infrastrukturnih projekata, pronašao model finansijske pomoći klubovima i ono što je najvažnije, budžet Saveza je više nego utrostručen na godišnjem nivou i umesto „standardnih“ 750.000 za prošlu 2023. godinu iznosio je 3.829.938 maraka. Za 2024. godinu planiran je budžet od 2.175.000 maraka.
Na Vidovdan Zeljković je dobio jednoglasnu podršku svih 55 skupštinskih delegata i novi četverogodišnji mandat do 2028. godine u kojem ga, sa novoizabranim Izvršnim odborom, očekuje niz izazova, iskušenja i zamki, pogotovo do izbora na nivou Fudbalskog saveza BiH u martu naredne godine. Prvi čovek fudbala Republike Srpske je kao predsednik entitetskog Saveza automatski izabran za člana „fudbalske vlade“ na nivou „krovne“ organizacije. Samim tim kandidovaće se i za drugi mandat u Sarajevu od 2025. do 2029. godine.
-Završili smo uspešno izborni proces u Fudbalskom savezu Republike Srpske, sve odluke su bile jednoglasne i još jednom smo pokazali jedinstvo i odlučnost da koračamo sa istom idejom za progresiju fudbala od Trebinja do Novog Grada. Svih sedam područnih saveza okupljeno je oko iste stvari – unapređenje fudbala i uslova i hvala svim delegatima na ukazanom povrenju. Ono je za mene dodatna obaveza, ujedno i odgovornost da u komplikovanom vremenu punom izazova koje je pred nama, zajedno sa saradnicima budemo na visini postavljenih zadatka – počeo je priču Vico Zeljković, novi-stari predsednik Fudbalskog saveza Republike Srpske.
Stvari nisu jednostavne, pogotovo u komplikovanim odnosima unutar „dejtonske BiH“, kakav model će te primeniti u naredne četiri godine?
-Pre svega želim da kažem da je zaista privilegija biti na čeliu Fudbalskog saveza Republike Srpske, ali isto tako ta funkcija izaziva i veliku odgovornost, donosi i određeni stres. Nastojaćemo da nastavimo utabanim fudbalskim stazama, ono što smo započeli da uspešno završimo. nastojaćemo da nađemo način kako da pomognemo fudbalu, ali i Republici Srpskoj. U prethodnom periodu uradili smo mnogo dobrih stvari, a rezultati izbora su, na najbolji način, pokazali kako smo radili. Videći zadovoljstvo na svim stranama to nam daje dodatni motiv za naredne četiri godine. Trudićemo da uradimo sve ono što je u našoj moći kako bi dodatno unapredili i fudbal i Republiku Srpsku.
Da li će te moći da obezbedite sredstva za pomoć klubovima i u periodu do 2028. godine?
-Nastojaćemo svim načinima, putem sponzora, naših partnera, Fudbalskog saveza BiH, ali i prijatelja da obezbedimo novac i pomognemo klubovima. Kao što znate u minulom mandatu smo prvo otpisivali deo kotizacije i plaćali polovinu troškova službenih lica, sada sve to želimo da ukovrimo u saveznom rangu takmičenja, dakle Prva i Druga liga, da klubovima troškove svedemo na nulu. Ali isto tako i klubovi treba da pokažu odgovornost i sva dobijena sredstva, koja im vraćamo ulože u infrastrukturu i omladinski fudbal. Sva sredstva koja stignu u Fudbalski savez Republike Srpske ponovo završe u fudbalu, kod klubova i na to smo posebno ponosni. Bez novca je stvarno teško raditi dobre stvari!
Vašim dolaskom na čelo Saveza budžet FSRS je mnogo veći, da li će i dalje da raste?
-I ovaj budžet koji sada, trenutno imamo nije dovoljan za sve ono što želimo i planiramo. Nalazimo se u višemilionskim investicijama, u prošlom periodu investirali smo deset miliona maraka u razvoj fudbala i nastavićemo s tom praksom. Infrastruktura je prioritet jer je na jako niskom nivou, širom Republike Srpske i tom problemu treba da se posvetimo u naredne četiri godine. Bez dobrih i kvalitetnih terena nema ni sjajnih fudbalera. Talenat nije sam dovoljan, potrebni su i kvalitetni uslovi za rad. Zato smo kao prioritet u Programu rada za 2024. godinu stavili infrastrukturu!
Prethodni Vaš mandat je obeležio projekat izgradnje devet terena sa veštačkom travom koji će da bude nastavljen, jeste li obezbedili sredstva?
-Vremena su teška, kao što sam rekao, ali sve ono što smo započeli i završićemo. Izgrađeni su tereni u Laktašima i Banjaluci, blizu je realizacija terena u Palama, Foči i Trebinju. Što se ostalih lokalnih zajednica tiče, s kojima smo potpisali ugovore o saradnji, uglavnom će sve zavisiti od dinamike obezbeđivanja sredstava u tim opštinama i gradovima, ali i lokacija. Ne zaboravite da su Gradski stadion u Banjaluci i stadionu „Luke“ u Doboju dobili najmodernije terene sa hibridnom travom, na „Policama“ u Trebinju se grade reflektori... U svih sedam područnih saveza započeli smo najmanje po jedan krucijalan projekat za bolju budućnost fudbala.
Planirali ste i povratak sistema omladinskih reprezentacija Republike Srpske?
-Ta ideja nije nova, u prošlosti naš Savez je imao sve reprezentativne selekcije i stručne štabove, veliki broj igrača iz selekcija Republike Srpske zaigrao je u reprezentacijama BiH. Tu praksu ćemo nastaviti i dalje. Iz nekih objektivnih okolnosti u prethodnom periodu nismo mogli paralelno da guramo i ovaj projekat, sada će da bude prostora i vremena. 
Predloženi su i predstavnici FS Republike Srpske u zajedničkim telima i organima Fudbalskog saveza BiH, jeste li zadovoljni kadrom?
-Predloge koje smo uputili ka Sarajevu treba da overi i Generalna Skupština FS BiH. Predložili smo naše predstavnike u Izvršnom odboru, delegate u Skupštini, za pravna tela, kasnije će doći i kandidati za komisije Izvršnog odbora. Nastojali smo da ravnomerno zastupimo sva naša područja, da izaberemo one najproduktivnije i najkvalitetnije predstavnike jer sve će nas i u FS BiH očekivati veliki izazov, zajedno s partnerima iz federalnog Saveza.
Gde vidite fudbal Republike Srpske 2028. godine?
-Mnogo zanimljiviji, kvalitetniji, sa bogatom infrastrukturom, klubovima na koje ćemo se ponositi, pogotovo u premijerligaškoj konkurenciji. Prvu ligu Republike Srpske moramo da „utegnemo“ i da bude na ponos svih nas, Drugu ligu da sredimo. Zato smo i doneli odluku da skratimo dva stepena saveznog ranga od sezone 2025/26. To bi trebalo da doprinese dodatnom kvalitetu, zanimljivosti, uzbuđenjima, a ujedno i jačanju organizacione strukture klubova. 
Kakva je Vaša poruka za kraj ovog razgovora?
-Nema stajanja! Idemo krupnim koracima napred. Hvala svim saradnicima i prijateljima u prethodnom mandatu, bila mi je velika čast sarađivati s njima, stekao sam veliki broj iskrenih saradnika. Neki su ostali i dalje tu, a došla je i „sveža krv“ koja bi trebalo da donese nove ideje i otvori nove vidike. Svi smo na istom zadatku, ali u različim ulogama. Hvala svima!


Fudbaleri u Izvršnom odboru

Čini se da nikada više nekadašnjih fudbalera nije bilo u Izvršnom odboru FSRS: Zoran Deket, Petar Jelić, Mladen Bosančić, Miroslav Kršić, Rajko Mičeta... 
-Ispred nas je zahtevan i izazovan put u kojem treba da nastavimo razvoj fudbala. Dugo smo većali oko sklapanja nove „fudbalske vlade“ i stigli zajednički, uz niz konsultacija, do imena na čijim plećima će biti veliko breme i odgovornost. Pored pomenutih igrača tu su i iskusni i prekaljeni Dragan Banjac, Mirko Milošević, Nedeljko Ćorić, Mladen Jovićević i Dragomir Đajić. Na ovom Izvršnom odboru je da radi najbolje što ume i može, a rezultati će se, siguran sam, videti veoma brzo.

Novi Statut – svi jednaki

Nakon usvajanja izmena i dopuna Statuta svi područni savezi FSRS su stavljeni u istu ravan, Vaš komentar?
-U svim tim stvarima uvek ima onih koji nešto dobiju, a neki izgube. Naša snaga je u tome što smo se, posle niza sastanaka i konsultacija, usaglasili da po izmenama i dopunama Statuta sva područja stavimo u istu ravan po broju delegata u Skupštini i Izvršnom odboru FS Republike Srpske bez obzira na teritorijalnu veličinu ili broj klubova. To će ići od narednog mandatnog perioda 2028 – 2032. Mislim da je ovo jedna velika diplomatska pobeda svih nas u Fudbalskom savezu republike Srpske.