XS
SM
MD
LG

Pokrenut linč na Srbe u Sarajevu

Panorama Sarajeva FOTO: Fejsbuk

Ono što se dogodilo u Njujuorku, u sedištu Ujedinjenih nacija minulog četvrtka munjevito se reflektovalo na život u ionako rovitoj i krhkoj Bosni i Hercegovini. Ni sport, tačnije fudbal nije zaštićen od političke rezolucije, već je postao poligon za dodatni izliv mržnje prema Republici Srpskoj i Srbiji i svemu onome što potseća na ćirilicu i Srbe.

Banjalučki Borac, koji je osvojio treću titulu u Premijer ligi BiH „razapet“ je u federalnom Sarajevu kao „pljačkaški klub“ i obeležen kao „nacionalni državni projekat“. Pokrenula je „bratija“ svojevrsni linč na Srbe u Sarajevu, posebno pred nedeljno gostovanje Banjalučana na Grbavici kod Željezničara u utakmici 33. poslednjeg kola šampionata u sezoni 2023/24.

U proglasu navijačke grupe „Manijaci“ uoči pomenutog susreta je napisano: 

U nedelju nas čeka poslednja ovosezonska utakmica na Grbavici. Dolazi nam ekipa koja je već digla trofej prvaka Bosne i Hercegovine. Ekipa koju ne možemo nazvati šampionima, već samo klubom koji je zauzeo prvo mesto na tabeli zahvaljujući sudijskoj lakrdiji koja se više i ne možeti nazvati krađom, već pljačkom. To je tek jedan od povoda zašto u nedelju moramo napuniti stadion. Važno je da se pošalje slika pune Grbavice kao vid bunta i inata prema svemu što vidimo u bh. fudbalu.
Drugi povod zašto Grbavica mora biti puna jeste i taj što i ove godine imamo priliku biti najposećeniji stadion u BiH. Ne bi bilo nikakvo čudo da Grbavica rutinski ima najveću posetu da se na njoj gledao kvalitetan fudbal, ali ove godine to ima poseban značaj jer smo na Grbavici gledali grčevitu borbu za opstanak. Velika je to stvar na koju svaki Željin navijač treba biti ponosan. Nismo zakazali onda kada bi mnogi posustali, pa idemo to krunisati punim stadionom protiv Borca.
Idemo ponovo praviti redove za karte
“.

Portal koji je u vlasništvu nekadašnjeg košarkaša Elmedina Konakovića, danas ministra vanjskih poslova BiH, obrušio se na FK Borac, ali i ekipu tuzla sitija koja je ispala iz Premijer lige BiH, a čestitala je Banjalučanima na osvojenoj tituli. Autor teksta Almedin Halilović je napisao:

„...Ono što je neugodno iznenadilo sve, da ne kažemo šokiralo, jeste i čestitka koju je uputio FK Tuzla siti. Ovaj 'privatni projekat' biznismena Azmira Husića, ujedno i člana Izvršnog odbora FS BiH, je ove sezone ove sezone, uz Zvijezdu-09, sasvim zasluženo napustio Premijer ligu BiH, te će se od naredne sezone takmičiti u Prvoj ligi Federacije BiH. Čestitka Borcu na 'osvojenoj' tituli je izazvala bes i ogorčenje, kako malobrojnih navijača Tuzla sitija, tako i velike većine bosanskohercegovačke javnosti. 
Možda bi, s obzirom na ovu čestitku, rukovodstvo Tuzla sitija moglo da ozbiljnije razmotri i redizajn vlastitog grba jer se upravo ova čestitka žestoko kosi sa vrednostima prikazanim na njemu
...“

Inače, FK Tuzla siti je nekadašnja Sloga iz Siminog Hana kod Tuzle, a prilikom ulaska u Premijer ligu BiH klub je promenio ime i grb, na koji je stavljen „srebrenički cvet“, što je bilo direktno političko delovanje na koje niko, nikad nije obraćao pažnju... 

Najnoviji primer sarajevskog linča Srba jeste mladi reprezentativac BiH iz borca David Vuković koji je zbog toga odbio poziv selektora Sergeja Barbareza. Da li je to put da se svi Srbi povuku iz Sarajeva, iz zajedničkih fudbalskih institucija jer su 1992. godine proterani iz ovog grada?!

Još uvek je u svežem sećanju teroristički napad pred hotelom na Ilidži na decu i roditelje iz Beograda i Srbije... Da li je dovoljno ili treba da se dogodi ponovo svat Nikola Gardović?