XS
SM
MD
LG

2 : 0
Da bi ste mogli učestvovati u aktivnostima ove utakmice morate se registrovati i prijaviti na sajtu.
IzveŔtaj utakmice

Sarajevo porazilo Slobodu

02.03.2022 Administrator DC

Tek što je krenula današnja utakmica četvrtfinala Kupa BiH između Sarajeva i Slobode, domaći navijači su dobili jako dobar razlog za slavlje. Nakon što je Sarajevo u prvoj minuti povelo protiv Leotara u 20. kolu Premijer lige BiH, danas je već u četvrtoj stiglo do prednosti protiv Slobode, i to nakon trećeg vezanog kornera.

Mrežu gostujućeg tima zatresao je Hamza Čataković koji se zimus vratio na Koševo, a bio je on jedan od deset startera Sarajeva koji su ponikli na Koševu. Uz izuzetak Mersudina Ahmetovića, svi fudbaleri Sarajeva prošli su klupski omladinski pogon i akademiju, a njihova nagla promocija i povratak u klub predstavlja i važan zaokret u politici Sarajeva.

 

Sarajevo je dakle rano povelo i odmah je imalo mnogo lakšu utakmicu pred sobom, a sama njegova ideja igre bila je dosta ofanzivnija od onoga što je spremila gostujuća ekipa. Tako je Sarajevo iz minute u minutu diktiralo tempo igre i stvaralo polušanse, ali imalo je problem da ozbiljnije zaprijeti golu Semira Bukvića.

S druge strane, Sloboda je uglavnom pokušavala da iz kontranapada iznenadi Sarajevo i da iskoristi njegove greške. Ipak, iako jesu defanzivci Sarajeva nekoliko puta bespotrebno griješili, Saša Maksimović i Nedim Hadžić kao najofanzivnije orijentisani fudbaleri gostiju nisu bili u stanju da ozbiljnije zaprijete. 

U 23. minuti Sloboda je imala najveću šansu. Mujakić se okliznuo i izgubio loptu, ona je došla do Hadžića koji je šutirao, ali njegov udarac zaustavio je Belmin Dizdarević.

Sarajevo je u 40. minuti stiglo do još jednog pogotka, nakon prelijepe akcije Čatakovića, Suljića i Đokanovića. Ipak, gol je poništen zbog ofsajd pozicije. Samo nekoliko trenutaka kasnije, zbog prigovora je isključen trener gostiju Mladen Žižović.

Bordo tim je furiozno otvorio prvo, a onda je furiozno otvorio i drugo poluvrijeme. Mersudin Ahmetović je već u 47. minuti zatresao mrežu Slobode nakon još jednog ubačaja sa strane. Prethodno je Bukvić odbio loptu poslije udarca Dupovca na gol liniji, ali nakon udarca Ahmetovića nije imao šanse.

Sarajevo je upalo u probleme u 53. minuti jer je Adnan Šećerović, koji je u igru ušao na poluvremenu, morao zbog povrede napustiti teren, te je zasad njegov nastup u derbiju protiv Željezničara upitan. 

Nakon drugog gola Sarajevo je kontrolisalo dešavanja na terenu i rutinski privodilo utakmicu kraju, pokušavajući da minimizira rizik pred svojim golom. Trener Aleksandar Vasoski potpuno je izrotirao svoj sastav i skoro svim nosiocima igre, osim Asmira Suljića, dao je priliku za odmor.

Sloboda je imala još jednu šansu preko Nedima Hadžića nakon lošije intervencije Andreja Đokanovića, ali još jednom je Belmin Dizdarević bio jako siguran pa promjene rezultata nije bilo.

Meč je tako okončan rezultatom 2:0, a navijači Sarajeva definitivno mogu biti zadovoljni otvorenjem proljetnog dijela sezone. Osim što je ostvarilo dvije pobjede bez primljenog gola, Sarajevo izgleda dosta bolje i na terenu, a osim toga, imalo je već četiri različita strijelca golova, pa će se definitivno manje mučiti nego je bio slučaj jesenas.

FK Sarajevo - FK Sloboda 2:0 (1:0)
Stadion: Olimpijski stadion Asim Ferhatović Hase, Koševo (Sarajevo)
Gledalaca: 2500
Sudija: Frano Jelić (Široki Brijeg)
Golovi: 1:0 - Čataković (4), 2:0 - Ahmetović (47)
Žuti kartoni: Varešanović, Kapić (Sarajevo), Kapetanović (Sloboda)
Crveni karton: Mladen Žižović (Sloboda) - 41.

FK Sarajevo: Dizdarević, Šabanović, Pidro, Dupovac, Mujakić, Đokanović (77. Velkoski), T. Ramić (46. Šećerović; 53. Palić), Suljić, Varešanović, Čataković (65. Kapić), Ahmetović (65. Bagarić). Trener: Aleksandar Vasoski.

FK Sloboda: Bukvić, Osmić, Kapetanović, Jusić, Karišik, Kurtalić (77. Dragutinović), Predragović, Beganović, Mehmedović (57. Veselinović), Maksimović (77. Ramić), Hadžić (66. Husejinović). Trener: Mladen Žižović.

Fudbal Fudbal Kup Bosne i Hercegovine Sarajevo Sloboda (T)
Radnicki21 je ocenio igrača
Mici22 je ocenio igrača
Mici22 je ocenio igrača
Mici22 je ocenio igrača
Mici22 je ocenio igrača
Mici22 je ocenio igrača
Mici22 je ocenio igrača
Mici22 je ocenio igrača