XS
SM
MD
LG

Njegoš Sikiraš u formi karijere: Strpljenje i želja me doveli u reprezentaciju

Sikiraš u odličnoj formi/ KK Rogaška

Povratnik u nacionalni tim Bosne i Hercegovine, Njegoš Sikiraš, igra vrlo kvalitetnu sezonu u slovenačkoj Rogaškoj i na osnovu svojih partija koje dolaze nakon nezgodne povrede koja je obilježila prošlu sezonu stekao je ponovo status reprezentativca Bosne i Hercegovine.

Prije dolaska na reprezentativno okupljanje, i u Sloveniji se, kao i u ostalim zemljama, igrao Kup, a Sikiraš je sa Rogaškom ispao u polufinalu od ABA ligaša Krke. Prije toga, izbacili su kvalitetnu ekipu Ilirije 

- Odigrali smo kvalitetnu seriju protiv Ilirije u četvrtfinalu, dvije jako kvalitetne utakmice u kojima smo slavili dvije pobjede za plasman u polufinale. Krka je kvalitetna ABA ligaška ekipa, imali smo protiv njih egal utakmicu do četvrte četvrtine, ali nam je ponestalo energije i to je Krka sa svojim rotacijama s klupe iskoristila i došla do pobjede u polufinalu, govori nam Njegoš Sikiraš.

Slovenačka liga je takva da ako se izuzmu prve tri ekipe koje su malo odmakle, sve preostale ekipe su u pet pobjeda razlike, pa je tako Rogaška na pola puta od samog vrha, ali i posljednjeg mjesta. Želja je, ipak, da se u preostalom dijelu lige ostvare pobjede koje će im donijeti što bolju poziciju pred doigravanje.

- Liga je takva da nas samo nijanse dijele do vrha tabele. Nažalost, izgubili smo četiri utakmice u posljednjim minutama sa po koš-dva razlike. Očekuje nas još devet utakmica u ligi koje nam mogu donijeti jako dobar plasman u play-offu.

Statistički gledano ovo je najbolja sezona u karijeri Njegoša Sikiraša. Na 17 utakmica u ligi ima prosjek od 17.8 poena po meču, 8.9 skokova, 1.2 asistencije, 1.5 ukradenih lopti i 0.9 blokada. Sve to u sezoni koja dolazi nakon nezgodne povrede i operacije, te se primjeti da je željan košarke i dokazivanja.

- Pred početak sezone sam se odlučio za Rogašku i slovensku ligu jer mislim da mi je to najbolja opcija da se vratim na stare staze, pogotovo poslije velike operacije ramena koju sam imao prošle sezone, koju faktički nisam ni igrao i samo sam se posvetio dobrom oporavku. Poslije operacije sam bio svjestan svoga trenutnog stanja i morao sam se spustiti jednu stepenicu niže i ispočetka krenuti. To me je dodatno motivisalo i dovelo do dobrih igara koje pružam ove sezone.

Sada mu slijedi dolazak na reprezentativno okupljanje i utakmice protiv Kipra i Francuske.

- Naravno, uvijek mi je drago kada dobijem poziv reprezentacije. Bio sam jedan period "vani" zbog košarkaške situacije i povrede koju sam imao, što je i normalno, ali sa strpljenjem i željom nisam odustajalo i to me je dovelo ponovo u reprezentaciju. Očekuju nas dvije dobre utakmice, prvo gostujemo kod Kipra, a onda dočekujemo reprezentaciju Francuske. Imamo malo vremena da se spremimo za njih, ali ćemo dati sve od sebe da pobijedimo i da krenemo dalje u kvalifikacije za Eurobasket naredne godine.