XS
SM
MD
LG

Foča ponovo centar fudbalske mladosti regiona

„Fudbal frends“ je potao punoletan. Defileom i postrojavanjem ekipa učesnica na Gradskom stadionu u Foči svečano je počelo 18. izanje jednog od najorganizovanijih omladinskih turnira u Evropi.Ovogoišnji skup fudbalskih nada je prigodnom besedom otvorio specijalni gost  susreta prijateljtva, proslavljeni fudbalski as Vladir Pertrović Pižon četvrta Zvezdina zvezda.

Na ovogodišnjoj smotri fudbalske mladosti regiona učestvuju igrači kadetskih selekcija bugarskog  „Ludogoreca“ iz Razgrada koji se po prvi put pojavljuje na turniru, beogradske „Crvene Zvezde“, „Vojvodine“ iz Novog Sada, „Rijeke“, „Akademije Pandev-Brera“ iz Strumice, podgoričke „Budućnosti“, „Željezničara“ iz Sarajeva i domaćina „Sutjeske“. Sa prelepog fudbalskog hrama pokraj Ćehotine, koji je pred početak turnira zasijao najsjajnijim sjajem, za šta velike zasluge ima i dugogodišnja organizacija ovog prestižnog turnira, koji je ove godine napunio punoletstvo, otišla je u eter najlepša slika širom svetskih meridijana. U naredna tri dana mladi fudbaleri će osim odigravanja utakmica imati priliku da se druže, sklapaju nova prijateljstva i upoznaju se sa predivnim prirodnim ambijentom ovog lepog gradića na obalama Drine i Ćehotine. Pre početka turnira usledilo je predstavljanje ekipa učesnica na press konferenciji i svi predstavnici klubova su izrazili oduševljenje prvim utiscima, smeštajem, odlični uslovima što potvrđuje već na početku vrunsku organizaciju. Istakli su da imena klubova koji učestvuju na turniru daje garanciju da će sigurno biti dosta kvalitetnih fudbalskih predstava i da će utakmice  proteći u prijateljskom duhu, uostalom kao što je to bilo i u proteklom periodu otkad ova smotra fudbalske mladosti egzistira. Potom su se prigodnim govorom i dobrodošlicom obratili predsednik asocijacije „Fudbal frends“ i idejni tvorac turnira, Zoran Avramović i načelnik opštine Foča koja je generalni pokrovitelj  sportskog druženja fudbalske mladosti, Milan Vukadinović.

- Ponovo smo se okupili u ovo lepom gradiću da se družimo ali i da potvrdimo da je ovaj turnir bio na pravoj stazi uspeha kada je počeo 2005 godine i evo stigao do punoletsva. Nedavno završeno Evropsko prvenstvo u fudbalu je potvrdilo da se ova lepa igra koja okuplja svetske mase bazira upravo na mladim fudbalskim snagama koje predstavljaju budućnost ovog sporta, a deo toga je i naš turnir koji se održava u Foči. Počinje danas i  Olimpijada u Parizu ali  danas se otvara i „Fudbal frends“, možda je to malo i simbolično, ali i poruka da je ova smotra fudbalskog prijateljstva sticanjem punoletstva potvrdila svoju svrsishodnost. Ni od čega nismo odustali, a kažu da je najlepša stvar u životu kada ne odustaješ –istakao je Zoran Avramović

Načelnik opštine Foča Milan Vukadinović je rekao da ovaj grad evo već punih 18 godina raširenih ruku i otvorena srca prima fudbalsku mladost na ovaj prestžini turniru prijateljastva. Zahvalio se svima koji su do sticanja punoletstva  pomagali u organizaciji, počevši od idejnog tvorca Zorana Avmovića pa do njegovih pretodnika, bivših načelnika opštine  Zdravka Krsmanovića i Radisava Mašića kao velikog broja ostalih građana, privrednika, zaljubljenika u sport i sportskih entuzijasta.

- Pozivam sve stanovnike Foče da na našem lepom stadionu bodrimo mlade fudbalere, da pobedi fer plej i istinsko sportsko druženje. Želimo da  još jednom pošaljemo najlepšu sliku iz Foče, jer siguran sam da će naš grad ovih dana biti centar omladinskog fudbala i pravog sportskog druženja i prijateljstva- zaključio je Vukadinović

Usledilo je potom i odigravalnje utakmica, žreb je hteo da se na otvaranju sastanu domaćin Sutjeska i Ludogorec iz Razgrada kome je ovo prvo učešće na „Fudbal Frendsu“. Domaći satav je pružio žlav otpori,  čak je prvo poluvreme odigrano bez golova, ali ipak  gosti iz Bugarske su bili bolji, pokazali kvalitet i na kraju slavili sa 3:0. Istakao se napadač bugarskog tima Mečkian koji je postigao sva tri pogotka.

U drugom susretu su se sastali Željezničar i Budućnost , igralo se čvrsto, prvi deo susreta je okončan bez golova. Slično je bilo i u nastavku uakmice, ali ipak u finišu Željezničar stiže do pogotka i minimalne pobede koja mu je trasirala put u polufinale, dok će se Budućnost boriti za plasman od petog do osmog mesta.

Sutjeska –Ludogorec 0:3 (0:0)

Stadion: Gradski .Gledalaca: 200.Sudija: Slađan Došlo (Istočno Sarajevo) Strelac: Mečkijan 42,49,64. minut (Ludogorec) Žuti kartoni.Valkov i Ivanov (Ludogorec)

Sutjeska: Ružić, Čačnčar (od 57. Stanković) D. Radović, Koprivica (od 63. Višnjić) Gvozden (od 69. Blagojević) Obrenović, Milutinović (od 69. Golubović) A. Bjelogrlić (od 69. Rašević) S. Radović, Simović (od 63. M. Bjelogrlić)

Ludogorec: Valentinov (od 65. Veličkov) Valekov (od 57. Totov) Vitanov (od 69.M. Nikolov) K. Ivanov (od 50. N. Nikolov) Metikan, Penev (od 69. Uzunov) Hasan, Nikolaev (od 65. Kralev) Ljutskanov (od 50. Gatinski) Sirov (od 69.Radinski) Mečkijan (od 77. B.Ivanov)

Željezničar –Budućnost 1:0 (0:0)

Stadion: Gradski. Gledalaca:100. Sudija: Luka Kovačević (Foča) Strelac:Omerbašić(Željezničar) Žuti kartoni. Slansankić, Halilović,Mešić (Željezničar)  Crveni karton: Anđelić u 66. minutu(Budućnost )

Željezničar: Trapara,Kelmendi (od 56.Grebović-) Halilović, Zulović (od 56. Žmirić) Hamidivić, Slansankić, Grgić(od 56.Višnjić) Soldić (od 36. Omerbašić) Mešić, Džefo (od 56.Đorda) Šaran (od 36. Haskić)

Budućnost:  V.Božović, Mugoša, Đukić (od 48. S. Božović )Martinović,Anđelić, Brajović(od 48. Barjaktarević) Vukomanović (od 52. Perišić) Šaranović (od 60. Tmušić) Kruščić(od 60. Mirović) Jovanović