XS
SM
MD
LG

Osam svetskih velikana na Jahorina ultra ttrail

 
Manifestacija Jahorina Ultra trail održaće se 27. i 28. jula na toj planini, a ovogodišnji ambasador trke biće Nikola Rokvić, saopštio je danas direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić.
 
Ljevnaić je novinarima u Beogradu rekao da je od početka sezone do danas više od 30.000 turista posetilo Jahorinu, ističući da je to planina sa najviše letnjih sadržaja u Evropi.
 

Napomenuo je da je najznačajniji događaj ovog leta Jahorina Ultra trail, koji ove godine obeležava 10 godina održavanja.

- Do sada se više od 5.000 ljudi prijavilo da dođe na Jahorinu iz 30 zemalja širom sveta. Imamo osam svetskih elitnih takmičara koji su se prijavili i imamo četiri trke - Maksi, Midi, Mini i Ultra - rekao je on.

Kako je naveo, od ove godine ultra trka je dugačka 160 kilometara i startuje u Prijevoru iz Zelengore.

I svaki trkač koji je prošle godine trčao u Ultra je ostao zapanjen lepotama Republike Srpske. I oni su svi naši ambasadori nakon završetka trke. I to moram da istaknem da mi smo ponosni sa tim lepotama. I upravo kroz Jahorina Ultra trail želimo da promovišemo te lepote Republike Srpske i da svaki gost vidi i kasnije promoviše te naše prirodne lepote - rekao je Ljevnaić.

On je kazao da je prioritet te trke bezbednost trkača i zato su se fokusirali ove godine na markaciju, na signalizaciju.

- Imamo 17 okrepnih stanica koje imaju preko 40 namirnica. Imamo preko 200 volontera, preko 40 timova koji su na kvadovima i mobilni, imamo helikopter koji dežura sve vreme, imamo nekoliko ambulantnih vozila, saradnju sa bolnicom u Istočnom Sarajevu - dodao je Ljevnaić.

Prema njegovim rečima, to je velika organizacija gde je potrebna velika logistika, imajući u vidu da neke trke traju i dva dana.

Zahvalio je pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva zdravlja, svim lokalnim samoupravama, gradu Istočno Sarajevo, momcima iz Gorske službe spasavanja, helikopterski servis, saobraćajna policija, bolnica, domovi zdravlja, civilna zaštita.

Ljevnaić je kazao da je pobednici i u muškoj i ženskoj kategoriji ultre dobijaju automobil.

To će biti sigurno jedan od motiva da stignu što pre na cilj, ali Jahorina Ultra trail nije samo sportski događaj, on je događaj koji promoviše i zdrav život i da stimulišemo ljude da što više dođu u prirodu sa porodicom i da provedu jedan aktivan odmor u prirodi - rekao je direktor OC Jahorina.

On je najavio da će pevač Nikola Rokvić ove godine učestvovati na trci midi, koja je dugačka 30 kilometara, nakon čega će održati koncert.

Rokvić je rekao da za njega Jahorina ima mnogo lepih uspomena, te će 28. jul biti poseban dan za njega.

- Prvi put ću trčati 30 kilometara na planini, a što još nekako izazovnije, posle toga ću imati koncert. Tako da ja se nadam da ću sve to lepo izdržati. Jesam u kondiciji, treniram i imao sam put gde sam prelazio velike kilometraža, ali ovo je nešto posebno posle svih tih napora odraditi koncert, mislim da će biti posebno i da će mi i ti trkači dati neku posebnu energiju - kazao je Nikola Rokvić.