XS
SM
MD
LG

Raspada se krovni odbojkaški savez

Otkazan je nastup ženske odbojkaške reprezentacije Bosne i Hercegovine u CEV Srebrnoj ligi, iako je ranije ispunjena aplikacija za učešće u ovom takmičenju.

Razlog je nesređena situacija u Odbojkaškom savezu BiH, koji se oglasio sljedećim saopštenjem:

“Kancelarija Odbojkaškog saveza BiH prijavila je učešće ženske seniorske reprezentacije u 2024. godini u takmičenjima CEV-a na osnovu usvojenog Plana nastupa odbojkaških reprezentacija za period 2023-2026. godina (usvojen krajem 2022. godine). Predviđeno je učešće u CEV Srebrnoj ligi i u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

U protekle dvije godine odgođeno je šest sjednica Upravnog odbora OSBiH zbog nedostatka kvoruma, odnosno nedovoljnog prisustva članova iz Odbojkaškog saveza FBiH. Neke sjednice su održane u naknadnom terminu, a od druge polovine 2023. godine ne postoji spremnost ni za to.

Upravni odbor OSBiH nema kvoruma na sjednicama od septembra 2023. godine. U tom periodu na telefonskim sjednicama Upravnog odbora OSBiH razmotrene su tačke dnevnog reda o kojima se može odlučivati na telefonskoj sjednici.

Zakazana sjednica za 1. decembar nije održana zbog nedostatka kvoruma, a bilo je predviđeno da se na istoj razgovara o nastupu u CEV takmičenjima i donesu odgovarajuće odluke.

Tokom ove godine odgođena je sjednica Upravnog odbora OSBiH zakazana za 7. mart 2024. godine. Između ostalog bilo je neophodno utvrditi Plan nastupa odbojkaških reprezentacija BiH i Plan obezbjeđivanja sredstava za nastup reprezentacija u 2024. godini, usvojiti odluku o imenovanju selektora ženske seniorske reprezentacije (u martu istekao period na koji je imenovan) i riješiti druga neodložna pitanja.

Ponovo je učinjen pokušaj da se sjednica održi 6. aprila i da se odluči o pitanjima koja su uslov za nesmetano učešće u CEV takmičenjima. Sjednica nije održana zbog nedostatka kvoruma.

Uz poziv za dvije odgođene sjednice u ovoj godini dato je detaljno pisano obrazloženje o nadležnostima u odlučivanju, o značaju pitanja o kojima je potrebno odlučiti, da novi termini više nisu mogući jer dolazi do kašnjenja u realizaciji neophodnih obaveza i poslova. To nije naišlo na pozitivnu reakciju.

Upravni odbor OSBiH trenutno može obezbijediti prisustvo pet svojih članova (četiri iz Odbojkaškog saveza Republike Srpske i jednog iz Odbojkaškog saveza Federacije BiH). Pet prisutnih ne čine potreban kvorum za odlučivanje. O brojnim kontaktima i razgovorima o ovim pitanjima i pokušaju da se problemi riješe nema smisla ni govoriti. Očigledna je blokada Upravnog odbora OSBiH i nemogućnost odlučivanja.

Predsjednik OSBiH je 25. aprila uputio pismo članovima Upravnog odbora OSBiH, predsjedniku i zamjeniku predsjednika Nadzornog odbora OSBiH u kome je ponovo istaknuto da se dovodi u pitanje nastup ženske seniorske reprezentacije u CEV takmičenjima u 2024. godini.

Zamoljeni su članovi Upravnog odbora OSFBiH da se izjasne odmah, a najkasnije do 30. aprila ‘da li će nastaviti rad u Upravnom odboru OSBiH ili neće’. Svi članoviUpravnog odbora OSBiH iz OSRS i jedan član iz OSFBiH izjasnili su se da su spremni za učešće u potrebnim aktivnostima. Četiri člana UO OSBiH iz OSFBiH se nisu uopšte izjasnila.

Bez sjednice Upravnog odbora i njegovih odluka, Savez mora odustati od takmičenja. Izvjesno nakon toga slijede suspenzije sa sportskim i finansijskim posljedicama.

Predsjednik OSBiH se pismom 26. aprila obratio nadležnim institucijama i organima u Bosni i Hercegovini u kome je informisao o problemima koji postoje. Olimpijski komitet BiH je izrazio spremnost da organizuje sastanak u cilju iznalaženja rješenja od interesa za odbojku i Odbojkaški savez BiH.

Predsjednik OSBiH je izrazio zahvalnost na toj inicijativi i istu prihvatio. Nije bilo spremnosti za prihvatanje te inicijative od osoba koje ne dolaze na sjednice UO OSBiH.

Odbojkaški savez BiH morao je odustati od učešća u CEV Srebenoj ligi u periodu maj – juni ove godine. Jedini razlog je nedostatak odluka i usvajanje drugih dokumenata koji su uslov za nastup reprezentacija.

Nisu u pitanju formalnosti, već usvajanje dokumenata o pripremama i nastupu, imenovanju selektora i stručnih štabova, utrošku finansijskih sredstava, sve iz nadležnosti Upravnog odbora OSBiH.

Nažalost, na štetu odbojke u BiH i na štetu OSBiH nakon svega otkazano je učešće u CEV Srebrenoj ligi. Nije realno očekivati da će CEV tu činjenicu prihvatiti bez izricanja sankcija koje su utvrđene po regulacijama CEV-a”.